Kommuner snor miljarder ur allmännyttan

Man upphör aldrig att förvånas. Min hyra kan delvis gå till andra människor, andra verksamheter! Exempelvis har Norrköpings kommun plockat ut över 390 miljoner ur sitt Hyresbostäder i Norrköping mellan 2014 och 2018. Man blir så förbannad att man spyr.

Tidningen Hem&Hyra, landets snart enda grävande gammelmedia, har en synnerligen intressant artikel du kan läsa här. Lyckligtvis ser jag varken Bornholm eller Mörbylånga i statistiken – men det är kanske bäst att kolla upp själv.


 

Märkt ,

2 tankar om “Kommuner snor miljarder ur allmännyttan

 1. Tony skriver:

  Vad är alternativet? Sänka hyrorna och göra ett nollresultat? Just hyressättningen i de kommunala bolagen har väl tidigare varit en bromskloss för den privata sektorn. Numera är det väl marknadshyror som gäller, tillgång och efterfrågan. Det ena ger det andra , så vinst till ALLA. Privat som kommunalt. Undrar om jag inte föredrar den kommunala varianten där en del av vinsten ( 1.48 % tror jag är max) används för kommunala utgifter. De privata bolagens vinster kanske inte ens stannar inom kommunen,eller landet, så de är inte att räkna med. Även det lokala elbolaget får öppna pengapungen och dela med sig här.
  Så hur är det i Mörbylånga? Går det med vinst eller förlust? Blir det hyreshöjning eller skattehöjning? Hur används en ev. vinst?
  Pengarna har inget minne så de hamnar i kommunens vårdnad tills vidare. Oavsett om det är turistskatt eller kommunala bolags vinster. Tyckte mig se några siffror som visade att efter 2012/13 så har det minskat markant med vinstuttag till den kommunala kassan från kommunala bostadsbolag (Sverige totalt). Hur det är med elbolagen vet jag inte.

  På tal om turistskatt och snömos. Här i min kommun ( vill inte säga vilken) har man anlagt en ”badstrand” utmed en gata i centrum. På 19 väl behövda P-PLATSER. Ett antal lass sand, några solstolar, hink o spade etc. Tyvärr befinner sig stranden under ett antal lindar så ingen lär befinna sig där när lössen väl ockuperat lindarna. Klibbigt blir det. I dessa coronatider borde pengarna hanteras något mer ansvarsfullt kan tyckas. Särskilt som det finns en 2 km lång badstrand centralt.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Jag har bara en åsikt i fallet: Att äpplen ska vara äpplen och inte päron. Det är farligt för ett samhälle där alla sektorer blir mer och mer diffusa i sina ageranden. Ingen vet till slut vart pengarna går, hyr mycket och varför. Min hyra ska inte gå till socialhjälp, mina pengar till kommunala elbolag ska inte gå till byggen av P-platser.

   Raka ärliga skatter är en sak. Då vet jag vad de används till. Men el- och bostadsbolag som finansierar en massa annat – mer eller mindre onödigt – är förödande för den snart obefintliga skattemoralen. Här tror jag alla partier i dag är lika goda kålsupare.

   Din berättelse om badstranden är ett tydligt bevis på att man tänkt med fel kroppsdel… Det är bara att beklaga – och fortsätta kriget mot evig dumhet. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: