Lösning för Öland?

rastplats_cykelleden_Klovenhill_7

Som cyklist möter man en del folk, exempelvis P-G. Han cyklade nyligen solo runt Öland med tält, tio mil om dagen.

– Men min fru och jag bor i Österrike, sa P-G.
– Jaså, sa jag.
– Vi har hus i Borgholm också, sa P-G. Min fru är därifrån.
– Oj, sa jag. Vad gör ni i Österrike, då? frågade jag.
– Där driver vi pensionat i Bad Gastein.

Vi talade om väder. Vi talade om vind. Om den förbannade motvinden. Men också om landsbygdens problem i hela världen. P-G och jag presenterade våra lösningar.

– Kommunalskatt ska betalas i båda de kommuner man bor i – om man har sommarhus, sa jag. Schablonen kan vara 75 procent där man är skriven, 25 där man tillbringar somrarna. Det är helt galet som det är nu att man kan skriva sig där skatten är låg och bo där den är hög – och utnyttja allt som går att utnyttja i den – oftast fattiga – kommunen.

P-G kontrade med en skatt man har i Österrike och många andra länder i Centraleuropa, en turistskatt. Han berättade bara kort och lovade att mejla en längre förklaring. Och det gjorde han. Du kan läsa den nedan. Intressant på min ära. Kanske man till och med skulle kunna sänka den höga kommunalskatten här på Öland och kompensera med den skatt P-G berättar om, alltså turistskatten.

P-G skriver:

Turistskatt

Till skillnad mot svenska turistorter har de österrikiska också direkta skatteintäkter från turisterna och inte enbart från kommuninvånarna. Taxorna varierar och Bad Gastein har en av de högsta skattesatserna om 3 Euro per person och natt. Det ger således dalens tre kommuner motsvarande 60 miljoner svenska kronor i direkt inkomst från turismen.

Varje hotell, pensionat, privatrumsuthyrning och campingplats är enligt lag skyldig att dels rapportera samtliga gäster till de lokala myndigheterna inom 48 timmar efter ankomsten samt dels inkassera turistskatten. Det görs genom att 3 Euro per person läggs till priset för rummet eller ställplatsen för exempelvis husbil. Gästerna är vana att betala några Euro i turistskatt och ingen knorrar.

Varje uthyrare har ett skattenummer och varje månad kommer en faktura från kommunen. Som grundas på den inrapporterade gästlistan. Kontroll i form av inspektioner förekommer. Den som inte sköter hanteringen riskerar höga böter och att bli av med tillståndet. Det är inte värt risken att fuska.

Utan turistskatten skulle inte ortens 4 000 invånare klara av att finansiera den service och den infrastruktur som krävs för att ta hand om tio gånger fler turister, som vistas där samtidigt. Skatten delfinansierar inte bara gator, vägar, vatten- och avlopp utan också direkt en hel del aktiviteter som arrangeras. På sommaren spelar kurorkestern 3-4 gånger i veckan och det arrangeras en hel del andra kulturaktiviteter dessutom. Pengarna används även för PR i form av reklam- och informationsmaterial samt deltagande i turistmässor runt om i Europa. Ett tiotal anställda vid turistbyrån finansieras helt genom turistskatten.

– Någonting för Ölandskommunerna att titta närmare på och kanske driva politiskt på riksnivå! menar P-G. Systemet skulle underlätta det ekonomiskt för lokalbefolkningen.

För dig som vill läsa mer i ämnet:

Om skatten kan du läsa här.
Kommunens hemsida.
Turistbyråns hemsida.


 

Märkt , ,

4 tankar om “Lösning för Öland?

 1. Karin skriver:

  Ingen broavgift? Det vore ju annars ett första steg – gratis för ölänningar, men avgift för turister. Fastighetsskatten, eller avgiften, är kommunal och jag bidrar med glädje med den avgiften till kommunen där fritidshuset ligger. Och kanske en turistskatt på det, varför inte?

  PS. Bad Gastein är fint, hälsa P-G det! Jag gjorde ofta utflykter dit när jag jobbade som turistguide i Villach.

  Gillad av 1 person

  • degerhamn2 skriver:

   P-G var ytterst förvånad över att vi inte har nån broavgift. Det hade vi till och med i ödebygd i mörka Jämtland.
   Jag ska hälsa P-G från turistguiden i Villach. Världen krymper…

   Gillad av 1 person

 2. KristinaF. skriver:

  Ett intressant inlägg till skattedebatten. Som turist i flera andra länder är jag van att betala turistskatt. I Buthan var det tom en skatt per dygn man vistades i landet. Turistskatt är en sorts konsumtionsskatt. Viktigt är då att den kommunala skatten sänks rejält och att kommunmedborgarna bevakar att dessa nya intäkter används till för medborgarna viktiga ändamål. De kommunala kärnuppgifterna och inte en massa annat snömos.

  Gillad av 1 person

  • degerhamn2 skriver:

   Håller med. Jag är ingen skatteälskare, men visst behövs bra, rättvisa och logiska såna. En turistskatt känns för mig rätt ok. 1,2 miljoner bilar över bron (om jag minns rätt) sliter duktigt på konstruktionen och på små och dåliga vägar på ön. Det finns många berättelser om det ”slitage” som turismen orsakar på allt från vägar till natur och ”liv”.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: