Rädda Sydöland!

Claes Elinder i Grönhögen har tröttnat på kommunens vanskötsel av södra Öland. Därför har han skrivit en bok med den uppfordrande titeln Rädda Sydöland! Runt midsommar delar han ut den gratis till boende på södra Öland – och till politikerna i Mörbylånga kommun.

– Min förhoppning är att det äntligen ska hända nåt. Tillåts dagens utveckling fortsätta – med politikernas goda minne –  rasar snart Sydöland ihop som ett korthus. Här nere i söder har vi alla förutsättningar för en strålande framtid men ingenting görs. Kommunen har inte gjort nåt på 50 år.

– Nu eller aldrig är det dags! säger Claes Elinder.


PS. Med anledning av bokens publicering hålls presskonferens i Medborgarhuset i Grönhögen på onsdag 17 juni. Klockslag är ännu inte bestämt.


 

Märkt , , , ,

12 tankar om “Rädda Sydöland!

 1. Yngve johansson skriver:

  I intervjun ger Claes Ellinder en bra beskrivning av problemen på Sydöland eller om man ska vara specifik – i Grönhögen. Ändå är det ju så att Grönhögen är det samhälle på Sydöland, som klarat omställningen på landsbygden bäst under 50 år.
  Visserligen är Ytongfabriken borta sedan 70-talet, men det har ändå byggts en del – Inte minst i samband med etableringen av golfbanan. Husen som säljs i samhället betingar generellt ett väsentligt högre värde, än hus i Södra Möckleby och i Gräsgård.
  Speciellt illa är det i Södra Möckleby där slutprisen för bostäderna är runt en halv miljon enligt Booli. Problemet i Gräsgård är att det knappast inte byggs något alls. Däremot – om ett hus byggs och sedan säljs år priset helt OK. Det borde kunna intressera en eller annan entreprenör att få upp ögonen för orten.
  Om man vill att Sydöland fortfarande ska vara en plats att bo på för människor, som vill ha sociala kontakter har man kommit så långt i utförsbacken att det faktiskt är lönt att bygga hus på spekulation. Att de som ska bo där permanent eller som fritidsboende har ett jobb på orten är oväsentligt.
  Diverse Kraftsamlingsgrupper är dömda att misslyckas för att etablera någon som helst form av verksamhet. Företagande etableras inte av sådana här grupper. Kommuner i Sverige skapar de – för att visa att man har någon slags omsorg om människor, som man helst vill glömma. Mörbylånga kommun vill inte ens ge tillstånd till att muddra Gräsgårds hamn.
  Genom främst kommunreformerna 1952 och 1966 har man bestämt – att satsa endast på en centralort. I detta fallet Färjestaden. De gamla socknarna får helt enkelt klara sig bäst de kan.
  Då skulle det kunna vara intressant att försöka utveckla verksamheter som Gammalsbygården tillsammans med tex Gräsgårds hamn. Göra hamnbassängen till en pool och göra vid området norr om hamnen. Värdshuset skulle utökas att omfatta hela byn.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tack för din långa kommentar. Det är märkligt att så få ölänningar kommenterar eller utvecklar sin syn på Sydölands eventuella framtid.

   Själv tror jag enda möjligheten att få ur backväxeln är en satsning på att få hit ungdom. Södra Öland går snabbt mot att bli Sveriges största friluftsålderdomshem…

   Hur man lockar ungdom i dag förstår inte många äldre. Men ungdomen fattar: Nätet!

   Vid tillfälle ska jag utveckla mina tankar om en öländskt Silicon Valley….

   Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   En ”detalj” man ofta glömmer är kommunens uppgifter. I dem ingår inte att starta företag. Kommunen ska bara kratta manegen, ordna så bra förutsättningar som möjligt för dem som vill nåt.

   Men det säger sig självt att om medelåldern är mellan 70 och döden kan man inte räkna med så många nya företag. Hur många pensionärer startar om och siktar mot stjärnorna – igen? En på hundra. Kanske.

   Lösningen är en: ungdom. Utan den stannar motorn…

   Gilla

 2. Lasse skriver:

  Jag, med skattesedeln annorstädes men som är sydölänning i själen, är också intresserad.. : )

  Gilla

 3. Karin skriver:

  Som i många landsändar … Folkökning och avfolkning samtidigt; tillväxt och nedrustning. Borde gå att få någon rätsida på, kan man tycka.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Man tycker att det borde gå. Men de här frågorna saknar helhetsgrepp i Sverige. Det måste till en helomvändning i synen på vischan. Vi borde lära av Norge.

   Gilla

 4. Ylva skriver:

  Skulle gärna bli ve’ ett ex också!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: