den totala nonchalansen

En kommuninvånare har i ett decennium intresserat sig för att utveckla den kommun han bor i, Mörbylånga kommun. Han skriver insändare, han agiterar och bjuder in, får till möten. Så skriver han en bok i ämnet – och trycker för egna pengar. Den delas ut till alla på Sydöland, gratis. Att trycka böcker kostar stora pengar, att dela ut dem kostar blod, svett och vilja.

Han ordnar ett möte i samband med bokens publicering. Ett gammelmedia skriver pliktskyldigast en införartikel, ett lokalt gammelmedia kommer till mötet. Ett!

Alla politiker är kollektivt inbjudna genom kommundirektören. Kommunfullmäktiges  och kommunstyrelsens ordföranden är särskilt inbjudna. Författaren bjuder på kaffe och annan förtäring.

Detta är årets hetaste politiska fråga i kommunen, ja i hela Glesbygdssverige!

Nå, hur många politiker kom? Tio? Tjugo? Alla?

Svar: Inte en enda!

Det sägs att vi har de politiker vi förtjänar. Om det stämmer ter sig sanningen – och därmed framtiden – förfärlig. Då är vi alla ointresserade av vår egen framtid. Då skiter vi i södra Öland, i morgondagen, i våra grannar, i vår miljö, i våra vänner. Ja, då skiter vi i allt!

Vi är att gratulera.

SuneFlisa
Sune Flisa
chefredaktör

 

Märkt

4 tankar om “den totala nonchalansen

 1. öland sydost skriver:

  Tyvärr tillhör jag de bortglömda på sydöstra sidan, som av outgrundlig anledning inte ingår i dundersatsningen ” Kraftsamling Södra Öland”. Väl medveten om att just denna satsning, vid
  sidan av hur många satsningar, utredningar och strategier som helst, utgår från Cementas nedläggning så har man tydligen dragit in satsningen någonstans mitt på Alvaret. Vet att du tidigare engagerade dig i detta projekt och då utlovade uppföljning, Bågen spändes ju hårt med en styrgrupp på cirka 20 personer och en projekt med 3-4 från kommunen, pop-up kontor och givetvis en inhyrd projektledare från fastlandet men ”som älskade Öland”.
  När nu boken ”Rädda Sydöland” kom ut blev jag nyfiken. Tyvärr kom den inte i min brevlåda
  på sydöstra sida, även om lådan funnits där sedan 40-talet. Däremot har jag följt dina intervjuer med författaren och tycker att ditt inlägg tyvärr är belysande för hur utvecklingen och projekten ofta drivs på södra Öland. Eldsjälarna finns men dom slits hårt av dåligt planerade möten och bristande uppföljning. Vet för lite om luften gått ur ballongen ”Kraftsamling Södra Öland” eller om den lyfter till oanande höjder. Väntar med spänning på din granskande uppföljning.
  Nu äntligen till ämnet:
  – tycker du skall bredda läsningen av ditt inlägg om ”nonchalansen” till en insändare i förlagsvis gammelmedia!?
  – var får man tag i boken?
  Tips:
  För att locka politiker, agna med sammanträdesarvoden, bilersättning och garanterad bild i
  tidningen.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tack för lång och rivig kommentar. Tyvärr har jag för tillfället ingen aning om hur Kraftsamling Sydöland fungerar. Men efter 40 års egenupplevda erfarenheter av den typen av projekt är jag skeptisk. Man kan jobba ihjäl sig med små ”ansiktslyftningar här och där” men så länge inga yngre flyttar in blir jobbet ”palliativ vård fram till slutet”… Det behöver inte sägas; det säger sig självt. Är snittåldern 75 år i dag och inga yngre tillkommer blir snittåldern 80 om fem år. Å så där fortsätter det…

   Att sydöstra Öland inte ingår i projektet har jag aldrig tidigare hört. Inte kan det väl vara så rent formellt? Det skulle ju vara rena skymfen mot er. Må vara att mycket mindre har gjorts österut än västerut. Jag vet inte.

   Att du inte fått boken förvånar. Mejla mig numret på din brevlåda så ska du få mitt ex när jag nästa gång cyklar utmed vackra ostsidan, vilket blir snart. Jag hoppas kunna få ett nytt av Claes E. 😉 Adressen är: alvarsamt@yahoo.se

   Om insändare i gammelmedierna… Jag får se om jag ens ids. Di gamle prioriterar ”optimistiska visioner om hur verkligheten borde vara, inte hur den är – gärna med tre utropstecken efter varje liten dröm”.

   soliga!

   Staffan

   Gilla

   • öland sydost skriver:

    Tack för svar. Brevlådan är Alby 136. Jag heter Rolf Nedeby och finns i röda stugan strax norr om brevlådan. Jag ställer gärna upp som vätskekontroll i någon lämplig form och dessutom vore de kul att få byta åsikter och erfarenheter. Jag har laddat upp sedan många årtioenden på ön. Mobil 0705-810986

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Tack Rolf. I den här hettan är vätskekontroller livets mening. Hojar förbi endera dagen och överlämnar ett ex. Och så knackar jag diskret på röda stugan… 😉

     soliga

     Staffan

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: