+ och –

+

De svaga vindarna gör mig nästan religiös. Äntligen under 10 meter per sekund. Har vi genomlevt den blåsigaste våren i mannaminne?

En servicebutik har öppnats i Stora Rör. Den har namnet Hökarboden. Vad en servicebutik är för något vet inte jag, men i Barometerns text talas om livsmedel.

En livsmedelsbutik öppnar snart i Södra Möckleby. Kulturorganet återkommer i ämnet…

Barometern berättar om en ny typ av telefonkiosk som införs vid äldreboendet Äppelvägen i Färjestaden. Med den kan den som vill ringa videosamtal – utan några datorkunskaper.

Utgrundens-vindkraftverk

Svaga vindar och höga elpriser i södra Sverige har fått många att tänka till om vår framtida energiförsörjning. Vissa har till och med insett att man inte bara kan stänga ned. Det man stänger måste på något sätt ersättas. Tillnyktring till och med inom MP?

cyklister

Allt fler cyklister vågar sig ut på cykellederna. Allt behöver inte gå med elektricitet, vad än Hasse och Tage hävdade.

Journalister inom gammelmedierna har trots ett halvårs coronapandemi ännu inte lärt sig skillnaden mellan material och meteriel. Man säger och skriver sjukvårdsmaterial ena gången, sjukvårdsmateriel andra. På så sätt gör man fel högst varannan gång. I teve visas skylt med ordet sjukvårdsmaterial meden nyhetsuppläsaren säger rätt: sjukvårdsmateriel. Hur svårt kan det vara?

Många murvlar envisas också med att skriva klassiska fel som ”den varmaste temperaturen” (i dagens Barran) och ”dyr hyra” (i ”alla” gammelmedier).

I ”hundra” år har man känt till att bara delar av den elkraft som produceras i Norrland kan användas i södra landsdelen. Kraftledningarna är underdimensionerade. Varför inte lösa problemet i stället för att ständigt tjata om det? Snart ska vi alla köra elbilar – i alla fall norr om Dalälven.

Skäms alla ni som kör 100 – och ännu snabbare! – på Torngårdsvägen genom Södra Möckleby där småbarn går till och från skolan och 40 är högsta hastighet. Skäms också Trafikverket för det svarsbrev jag fick om problemet.


 

Märkt ,

4 tankar om “+ och –

  1. jernis skriver:

    ”Servicebutik” når samma informativa höjd som ”funktionskläder”, delat världsrekord i språklig limbo. Härom dagen besökte jag på uppmaning av Hustru butiken Stadium (märk väl med svenskt uttal) för att inhandla ett par strumpor utan skaft i akt och mening att skydda min skadade häl vid begagnande av sandaler. Strumpor med skaft hade jag visserligen redan, men dessa är enligt dekret från nämnda högre ort strängeligen förbjudna i skodon av nämnda typ. Jag bad en expedit om råd, för övrigt en mycket hjälpsam expedit, som sig bör för en servicebutik av Stadiums klass. Hon förevisade två typer, varav den ena var de något dyrare ”funktionsstrumporna”. Äsch, jag chansade på att även de billigare bomullsstrumporna skulle gå att trä över fötterna, vilket jag lättat kunde konstatera vara fallet vid hemkomsten.

    Gilla

  2. Marita Halvardsson skriver:

    Så kul att få cykelturen dokumenterad.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: