Nästa brev till kommunen – från 2009

Att det sedan decennier tillbaka går utför med södra Öland är de flesta ense om. Denna negativa spiral har bland annat resulterat i Claes Elinders mycket kritiska bok Rädda Sydöland! Att kommunen startade projektet Kraftsamling Sydöland tyder på att även politikerna har insett allvaret.

Vi har tidigare publicerat brev från Ventlinge Hembygdsförening till kommunen om planer på en upprustning av hamnen i Grönhögen – något som det pratas om än i dag. Det förra brevet skrevs 2006, det läser du här. Brevet nedan skrevs 2009.

I stort sett har ingenting hänt sedan 2006, 2009 eller senare. Enligt vanligtvis tillförlitliga källor har kommunen lovat en muddring av hamnen under hösten. Den som lever får se. Till dess fortsätter förfallet, se dagsläget här.

Sida_1

Sida_2

Sida_3


 

Märkt ,

7 tankar om “Nästa brev till kommunen – från 2009

 1. Anonym skriver:

  Min syn ar nog lite ”turistisk”, men jag ar skriven pa sodra oland och har bott pa sodra oland i nastan 20 ar. Har umgatts med lokal befolkningen ”dom infodda” och vet hur snacket gar pa grill festerna…

  Gilla

 2. Vaken skriver:

  Breven belyser tydligt hur eftersatt Gronhogens hamn ar. Men samtidigt tanker jag att vi kanske ska vara glada att Morbylanga kommun har ignorerat Gronhogen dom senaste 50 aren. Det genuina, det pittoreska och kanslan av icke kommersialiserad smabatshamn finns kvar. Och detta ar unikt och kanske det mest vardefulla pa sodra oland idag. Efter att ha sett hur Morbylanga kommun har hanterat cykel banan kanske det ar en valsignelse att dom inte har rort smabatshamnen.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Jag förstår så väl vad du menar men är inte din syn en aning ”turistisk”? Det är trevligt att bo i Stockholm och när man känner för det kunna ta kärran ned till södra Öland och koppla av i en pittoresk och orörd miljö. Men krisen här nere bygger på att de bofasta blir allt färre. När antalet bofasta når en viss smärtgräns slutar det mesta att fungera. Sen kan livet här te sig hur pittoreskt som helst – för den som bara tittar hit då och då för att titta på fåglar, gå en sväng på alvaret och gå upp i Långe Jan. 😉

   En upprustning av en hamn behöver inte betyda att de pittoreska dragen raderas. Ingen kan leva på en vacker utsikt och överallt där människor åretruntbor måste vardagen bli mer eller mindre ”kommersialiserad”. Det måste finnas vissa affärer, vissa firmor, vissa entreprenörer, vissa specialister, ”vissa krafter” som håller grytan kokande. Alla dessa krafter måste vara bofasta. Och alla ska naturligtvis ha en inkomst av det de gör. Det krävs sann fingertoppskänsla för all slags utveckling, den ekonomiska, den moraliska, den arkitektoniska, den miljömässiga, den historiska.

   Cykelleden är ett exempel på hur tjänstemän och ingenjörer har tagit över utvecklingen och makten från politikerna. Dessa har begravt sig själva för att poppa upp likt svampar vart fjärde år. Då blir det som det blir: stiltje.

   Gilla

  • Vaken skriver:

   Min syn ar nog lite ”turistisk”, men jag ar skriven pa sodra oland och har bott pa sodra oland i nastan 20 ar. Har umgatts med lokal befolkningen ”dom infodda” och vet hur snacket gar pa grill festerna…

   Gilla

   • degerhamn2 skriver:

    Det skulle vara intressant att höra hur snacket går på grillfesterna. 😉

    Gilla

    • Anonym skriver:

     Vem vet, vi kanske hamnar pa samma grill fest nagon gang 🙂

     Det behovs radikala atgarder om man vill vanda trenden pa sodra oland. En diskution som pagick for 10-15 ar sedan ar att nar bofasta ungdomar ska flyttat hemifran eller vill flyttat tillbaka till on, sa klarar dom inte av att vinna budgivningarna pa husen som ar till salu. Det betyder att manga har tvingats flytta fran on mot sin vilja eller inte kan flytta tillbaka. Budgivningarna vinns ofta av kapital starka som sedan anvander huset som fritidshus, och detta bidrar till avfolkningen av sodra oland. Manga som skulle vilja bo pa sodra oland ar konstnarer, forfattare och egen foretagare som valjer en lagre inkomst mot att kunna bosatta sig pa sodra oland. Desvarre hindras deras mojlighet att flytta till sodra oland av huspriserna. Det var en brytpunkt for 10-15 ar sedan da hus priserna borjade att drivas upp till ”stockholms nivaer”

     Mitt forslag ar att ett politiskt beslut kommer till att man maste betala skatt i den kommun dar man vistas en del av aret. Dom extra skatte intakterna vore valdigt vardefulla for Morbylanga kommun. Och jag tror att det i forlangningen skulle forandra forutsattningarna att utveckla sodra oland.

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Om vi hamnar på samma grillfest ska du veta att jag har en rosa nejlika bakom vänster öra. Jag bär också – synlig – revolver samt kalkstensmarmorerad skyddsväst. 😉

     Du är inne på precis samma tankegångar som kulturorganet. Vi har under många år framfört krav på ”skatt där man bor”, vare sig det är i Stockholm, Paris eller Vickleby. Bor man nio månader i Sthlm och tre i Vickleby betalar man 9/12 skatt i Sthlm, 3/12 i Mörbylånga kommun. Vill man förenkla systemet kan man skapa nåt slags schablon.

     Om jag minns rätt – kan man man i Norge inte köpa hus som man inte bosätter sig i. Man blir nedslagen av att se mängder av obebodda Ölandskåkar, eller fortfarande fräscha hus som besöks några midsommardygn vart femte år. I vissa kommuner har man nu börjat ta itu med just såna fastigheter för att få dem upprustade och bebodda. Mer vet jag inte i dagsläget men tanken är intressant.

     Det viktigaste sist, det som du inledde med: Ungdomar till ön är prio ett. Och då finns bara en magnet – som jag snart lämnar in ett medborgarförslag om…

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: