I röret…

Rädda Sydöland_1

Den gamla Ytongfabriken i Grönhögen kommer att spela förstafiolen i två eller tre kommande epos i kulturorganet. Det blir filmer, agitation och allt mellan satir och blodigt allvar. Författaren bakom boken Rädda Sydöland! rensar luften genom att säga vad han tycker…

En sju mil lång cykeltur i strålande sommarväder kan avnjutas som film inom kort. Den kan kanske ge uppslag till egna turer på södra Öland…

Ytongfabriken kommer också som inslag i premiären för nyhetsprogrammet Udd-Nytt, södra Ölands modernare motsvarighet till de dödströtta gammelmedierna SVT, SR, Ölandsbladet och Barometern tillsammans. Claes Elinder, Grönhögen, medverkar. Se och hör när han läser lusen av våra kära kommunpolitiker – och Länsstyrelsen.

Några synnerligen aktuella enkätfrågor går inom kort ut till samtliga våra kommunpolitiker. Eventuella svar på dem kan bli intressant läsning för dig som vill ha en eventuell framtid på södra Öland. Vi bör i försiktighetens namn varna känsliga personer för att läsa just detta/dessa inlägg. Följder som andningssvårigheter och veckolång huvudvärk har registrerats tidigare i liknande sammanhang.

Kulturorganet har också läst en tidning som föder frågan om Svenska kyrkan är på väg mot total mental kollaps. Har kyrkan blivit en världslig medial tummelplats för knep & knåp, korsord och Ölandsporr? Svaret är ja.

Och mycket annat, förstås. Foton, filmer, kåserier, söta och beska sanningar, vänster- och högerkrokar i en strid ström åt alla håll väntar den som har tid att vänta på nåt riktigt gott…

Allan von Kompost
redaktionschef

Märkt

8 tankar om “I röret…

 1. Tony skriver:

  Det är skrämmande när man läser protokollet från LUP-mötet 2011. Att man inte har koll på vem som har ansvar för Ytongfabrikens område. DET området om något borde ingå i någon form av handlingsplan för Sydöland.

  Gilla

 2. Vaken skriver:

  Ska bli spannande att folja Udd-Nytt, det blir sommarens sommar-deckare. Klockan ar fem i tolv, men kanske att det gar att radda sodra oland.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Med nuvarande politiker i maktens centrum är nog chanserna små, för att inte säga mikroskopiska. De arbetar som om livet är oändligt. Ett exempel: Det är nästa år 50 år sen Ytong klappade ihop i Grönhögen. Fabriken står där sen dess som en mljöfarlig ruin. Nu är den instängslad. Ska den stå så i ytterligare 50 år? Eller 100?

   Det handlar nog mer om att få folk att förstå allvaret, att inte bara tro på avancerad ordbajs. Jag läser just kommunens ”Strategi för utveckling av södra Öland från 2016 – slutbetänkande”. Denna strategi är rolig läsning. Den är en 21-sidig skrift fylld med vackra drömmar, fina ord, byråkratiskt mummel – till intet förpliktigande. Vi behöver nu ett slutbetänkande om drömtydning, gärna också en strategi för psykologisk undersökning om varför proppen har fastnat – till synes för eviga tider. Nytt blod i kommunhuset är enda chansen. Ut med det gamla, in med det nya, säger väl A Tennyson i sin nyårsdikt Nyårsklockan?

   Udd-Nytt blir en inte bara en nagel i ögat på maktens fullkomlighet, utan mer ”ett ton glassplitter”… Sune Flisa ligger i hårdträning. Det är boxning, judo, sabelfäktning och karate från middag till midnatt. Därpå omplåstring och intagning av lugnande medel och en liten god natt-saga, just nu alltså ”Strategi för utveckling av södra Öland från 2016 – slutbetänkande”.

   Njut av livet Vaken – det är kort!

   Gilla

   • Vaken skriver:

    Hoppas Sune Flisa kan komma med nagra revolutionerande avslojningar fran maktens korridorer. Mitt tips ar att studera Agenda 2030, jag tror att mycket av bakgrunden till senaste arens beslut finns dar.

    Gilla

    • Anonym skriver:

     Avslojanden*
     Det ar ett intressant tids dokument att lasa gamla beslut och skrivelser fran sodra oland. En intressant fraga ar varfor proppen har fastnat. Kan vara sa att det viktigaste av allt for ens politiska overlevnad har varit att inte utmana eller avvika fran normen. Att sticka ut fran gruppmentaliteten ar narmast en dodssynd och iallafall en politisk. Sjalv har jag varit inne pa att det finns nagot i grundvattnet som manniskorna dricker pa sodra oland som paverkar deras medvetenhet – alternativt ar mina konspirations teorier att politikerna forser det kommunala vattnet med somnmedel.

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Naturligtvis får du inte avvika från normen i någon som helst fråga. Vad ska grannarna säga då? När Matilda Wärenfalk höll sitt tal vid invigningen av livsmedelsbutiken i Södra Möckleby radade hon upp alla klyschor som finns om ”massans kraft och den ensammes fullständigt omöjliga framtid”. Sånt stärker det fria tänkandet i ett socialdemokratiskt parti som tappade kursen för 30 år sen. Man vet inte vem man är, vad man vill, vart man ska. Man vill bara ”väl”.

     Angående grundvattnet återkommer vi…

     A v K

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Sune Flisa tackar för tipset. Han ligger just nu i sin fakirsäng, en madrass ”Sköna Helena” försedd med 14 000 Grycksbo tretumsspikar, alla doppade i saltsyra.

     – Jag gör det för att härda mej mot den kommunala handlingsförlamningen, dom kommunala dumheterna, säger han och tillägger att Agenda 2030 är helt makalöst duktiga på att skriva fina ord om fina tankar i strikt PK-ambition. Men vi får snart se vad som döljs bakom ordmassorna, säger han och somnar skönt inför sitt middagstal (klockan 13:00 varje dag, veckan runt) till folkmassorna i Shimla.

     AvK

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: