50 år av handlingsförlamning

Ytongfabriken i Grönhögen byggdes 1939. Det är 81 år sedan. Fabriken lades ned 1971. Det är 49 år sedan. Sedan dess har den spöklika byggnaden fått stå där i sin ensamhet och långsamt falla sönder, mest uppskattad av måsar och trutar som varje år häckar på det enorma taket.

De politiska buden om vad man ska göra med kåken har varit många. Men ingenting har hänt i praktiken. Kåken står där den står – och lamslår nödvändig utveckling. Nu är den instängslad. Av vem och varför vet vi inte.

Claes Elinder tar upp bromsklotsen Ytongfabriken i sin bok Rädda Sydöland! Claes menar att den industriella ruinen är en politisk skamfläck.

– Ytongfabriken har lagt en död-mans-hand över bygdens utveckling i ett halvt sekel. Denna långbänk slår alla rekord. Det är nåt grundläggande fel på det politiska systemet i Mörbylånga kommun, så här får det helt enkelt inte gå till. En granne till mej fick vänta 16 år på en avstyckning. Och här har handlingsförlamningen fått råda i ett halvt århundrade. Ett halvt århundrade!

Claes Elinder tog med kulturorganet på en promenad runt den instängslade bjässen vid hamnen i Grönhögen…


 

Märkt , , ,

8 tankar om “50 år av handlingsförlamning

 1. traneborg skriver:

  Talade för några dagar sedan med en kemist som bestämt hävdade, att asbest med tiden vittrar sönder och sprids sedan med vinden.Även när det är fråga om asbestplattor på väggar och tak! Asbestplattor behöver således inte vara krossade ner till mer eller mindre pulverform. De kan vara mycket farliga redan som de är. Skall försöka titta lite närmare på detta.
  Kanske är det så illa, att hela industrins närområdet – kanske hela Grönhögen?- under minst femtio års tid kontaminerats av ständigt pågående asbestnedbrytning? Man bävar! Vi talar här om asbest i microstorlek – som lätt att färdas med vinden … och ner i lungorna.

  På förekommen anledning..

  Säkert kommer också en och annan fågelskådare och naturvänner inom myndigheterna att skrika högt om industribyggnaden skall rivas. Jag är själv fågelskådare, men jag kommer inte att skrika. Anledningen är följande:

  Det finns fåglar som trivs i industrimiljö så långt är klart, men det är definitivt inte deras naturliga miljö att vistas i. De fanns långt före industrialiseringen. Låt dem hitta sina egna naturliga häckningsplatser som de gjort genom årtusenden. Det är de mästare på och det mår de bäst av.

  Skall vi människor förse dem med populära häckningsplatser – t ex Grönhögens industriområde – som i vårt fall sannolikt är så kontaminerat att även fåglarna drabbas på längre sikt? Skall vi stoppa en nödvändig sanering och bebyggelse inom området på grund av konstgjorda onaturliga häckningsplatser för fåglar?

  Skall vi lura fåglarna att ändra sina beteenden och bygga bo på på konstiga platser – kanske för att någon skall kunna få ett nytt kryss?… Ber er i så fall tänka lite längre. De bofasta människorna på Sydöland dör snart ut om ingenting händer snart. Låt oss skapa möjligheter för unga människor att återigen slå ner sina pålar på Sydöland och häcka här. Det sker inte om man sätter ner klackarna och vill bromsa en absolut nödvändig sanering av hela industriområdet.

  Jag drar mig till minnes en miljardsatsning för att försöka rädda bygden och arbetstillfällen i Härjedalens inland för några årtionden sedan. Man ville anlägga en skidanläggning, men ett kungsörnspar gillade också området. Det blev ingen satsning och bygden har väl dött ut vid det här laget. Om kungsörnarna finns kvar vet jag inte. Hade skidanläggningen byggts så hade kungsörnarna kanske flyttat till en annan plats. Eller så hade kungsörnsparet stannat kvar och tittat på alla skidåkarna. De hade haft tusentals kvadratmil av lämplig biotop att välja på.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Men finns verkligen folk som skulle protestera mot en rivning av Ytongkomplexet på grund av de häckande fåglarna på taket? Är det möjligt?

   Djur lär sig snabbt. I Tyskland har man sett att en falkfågel (minns ej arten) blivit specialist på att söka föda på vissa gatstumpar. De har till och med lärt sig att endast landa vid utsatta ställen när trafikljusen lyser rött.

   Evolutionen kan gå blixtsnabbt. På bara 20-30 år har dessa fåglars vingar blivit x antal centimeter kortare – för att snabbare kunna dyka ned och snappa käk från höga hus. De behöver inte längre originalvingar för att fånga småfåglar i flykten – det är enklare att gå på Burger King.

   Ett annat exempel är de enorma horder vildsvin som lever i Hamburg, mitt i stan men mycket skickligt ”gömda”. Nästan ingen ser dem trots att de finns ”överallt”.

   Tror inte måsar och trutar måste ha industriruiner för att häcka. Då skulle de inte ha funnits för 200 år sen.

   Gilla

 2. Yngve Johansson skriver:

  Det man måste komma i håg är att intresset för Sydöland bland kommunens invånare är mycket lågt. De märks på alla möjliga sätt, tex. antalet kommentarer i den här bloggen. Det är väldigt sällan om äns någon gång som någon boende kommenterar ett inlägg.
  På samma sätt är det på Facebook. Där finns det en grupp med 1500 medlemmar som heter Du vet att du frå södra Öland när … Ett inlägg där om södra Ölands många problem uppmärksammas av 10 stycken, kanske.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Du har rätt. Tyvärr.

   Gilla

  • claes elinder skriver:

   Det är viktigt att komma ihåg att tystnad i sig också innebär ett aktivt ställningstagande. Läser man min bok och accepterar mina slutsatser att loppet är kört för Sydöland om inte snabba kraftfulla insatser görs omgående så är tystnad inte rätta metoden att hjälpa till. Tvärtom innebär tystnaden att man stillatigande låter det negativa framtidsscenariot inträffa. Jag uppmanar därför alla som vill ha kvar en levande landsbygd och många bofasta på Sydöland att i alla sammanhang göra sina röster hörda.
   Ingen politiker eller någon annan har hittills sagt emot mig och hävdat att mina beräkningar – som bygger på kommunens egna siffror och som återges i boken – är felaktiga. Vi måste investera oss ur krisen. Kommunen är skyldig att genom en större satsning få hjulen att rulla. Glöm inte att begärda hundra miljoner kronor är lite i sammanhanget. Det finns redan intresserade investerare som är mycket intresserade att satsa – bara planläggningen blir klar i Grönhögen. Varje dag som planen fördröjs är ett stort steg närmare the point of no return.

   Gilla

   • degerhamn2 skriver:

    Ja, det där med tid är fascinerande. Vissa tycks tro att den är evig. Inte bara troende inbillar sig att livet är evigt. Andra tycker tiden rinner iväg som kvicksilver. Men måste verkligen allt i Sverige göras så förbannat noggrant? Tyckte Eva Dillner skrev att utredningen bakom muddermassor i Grönhögen var 250-300 sidor lång. Jag har Länsstyrelsens ja till muddring i min hand. Det är på 14 sidor. 14 sidor för ett ja!

    Nu har ruinen stått i 50 år. Ska det bli 50 till eller finns något slags smärtgräns även inom den kommunala politiken?
    Tillåt mig tvivla.

    Nya tag i morgon…

    Gilla

 3. Vaken skriver:

  Heja Claes Elinder!! Later som en smart strategi att utkrava ansvar fran dom ansvariga. Gar det inte att anvanda miljo aspekten som argument for att fa nagot att handa? Maste finnas nagon lag mot att det far sta och forfalla? Morbylanga kommun jagar parkerade skrot bilar i Morbylanga och ar samtidigt sjalva ansvariga for detta forfall. Det skulle vara komiskt om det inte vore sa tragiskt.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Givetvis är miljöaspekten intressant. Här ligger säkert hur mycket farligt som helst begravt under golv och i mark. Det snackas om bland annat asbest. Dock: Har kommunen friskrivit sig från ansvar genom att låta annan part köpa in marken? Jag vet inte. Den som lever får se… Det man vet är att kommunpolitikerna kommer att skylla på allt mellan väder och skoskav…

   Vad gäller skrotbilsjakten i Mörbylånga, som krävde nytt parkeringssystem, skyltar för förmögenheter och smygfotograferande p-nissar kan sägas att metoden förstörde trivseln i ett helt bostadsområde. Minns detta. Det är snart val och då måste förändringarnas vindar släppas in i den unkna källaren. Ut med det gamla, in med det nya!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: