gränslös rojalistisk eufori

Det börjar dra ihop sig till rojalistisk kulmen, och de devota kungahyllningarna står som kungliga spiror i backen. Det är ingen sans och måtta med superlativen, på de bugande texterna, på de ickeanalyserande tankarna.

I dagens Barometern, moderat, slår ledarsidan upp krigsrubriken: Värna kungafamiljen, så värnar kungafamiljen oss

Jo, du läser rätt. En Ester Hedin fyrar av ett hyllningsfyrverkeri av sällan skådad prakt och intensitet. Superlativerna smattrar som kulspruteeld, vördnadsbetygelserna är gränslösa. Drapan avslutas:

Kungahuset är en del av den svenska folksjälen. I tider när opinioner, trender och kriser sköljer över oss som vågor på ett stormigt hav, kan vi samlas kring institutionen som tagit ansvar och hållit fast i det som bör bevaras av det som förenar nationen.

Det är värt att fira varje dag.

Texter som denna fabriceras på löpande band i nationer som haltar, i Ryssland, i Polen, i USA. Man förstorar betydelsen av något ”diffust lugnande”, något som ”tycks ge intryck av stabilitet”, en Putin, en Duda, en Trump.

Det är förfärligt.

Staffan Lagerström

Märkt , ,

2 tankar om “gränslös rojalistisk eufori

 1. jernis skriver:

  Ja tänk så många fina och bevaransvärda blåblodiga traditioner vi har, såsom den jag skildrat i https://jernis.blog/2010/06/03/hovding-vildhavre/:

  ”Otaliga äro berättelserna och vittnesbörderna om svenska kungars och prinsars svassande land och rike kring, degeneration efter degeneration, för att lägra av den majestätiska spiran mäkta imponerade eriksgatflickor och följderna därav. Allt behöver för all del inte vara sant, men å andra sidan finns antagligen ett än större mörkertal av nedtystade historier och okända avkommor. … ”

  Eller hur, Ester?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ursäkta att jag lägger mig i din fråga till Ester… 😉

   Tack för uppiggande kommentar. Det gäller nu att stålsätta sig när artikel på artikel ska formuleras av indoktrinerade murvlar på hela landets gammelmedier. Victoria fyller år och Solliden ligger på Öland. Tänk vilken underbar medial stuvning gammelpressen, SVT och SR kan laga tillsammans, en festmiddag baserad på Ölandsporr och som avslutas med en smaskig rojalistisk prinsesstårta!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: