. . . _ _ _ . . . _ _ _ . . . _ _ _ . . . _ _ _ . . .

Vattnet forsar in i allt stridare strömmar. Den ena efter den andra länspumpen ger upp, bord och spant knäcks som okokt spaghetti. Livbåtarna har för länge sedan spolats överbord, allt hopp är ute. Vattennivån i lastrummen stiger oroväckande snabbt, det rister och rycker i det gamla murkna skrovet. Människor drunknar som råttor, en, tio, tjugo. Man drunknar i grupp, men drunknar ensam. Människor lämnar jordelivet för att lealösa spridas ut över det enorma havet. Nu sticker bara backen upp ovanför vattenytan och snart kommer även den att i en accelererande hastighet gå mot botten i ett bubblande inferno.

Snart…

Sjölivräddningstjänsten fick larmet för drygt ett år sen. Genast sjösattes den största räddningsenhet Sjölivräddningstjänsten någonsin snickrat ihop. Kraftsamling Sydöland stävade med en man och fyra kvinns mot olycksplatsen. Ingen vet om kvintetten ens kommit fram till de nödställda.

kraftsamlingsydöland_1

För bara en dryg månad sedan lät litterärt intresserade viceamiral Claes Elinder räddningsenheten Rädda Sydöland! glida ned i havet på slipen i Grönhögens hamn.

Rädda Sydöland_1

Och nu i dagarna nås vi av beskedet om ytterligare en sjöräddningsenhet, Nätverk Sydöland.

Nätverk Sydöland

Året är 2020. Det havererade fartyget heter M/S Sydöland. S O S-signaler sänds fortfarande, men strömmen i batterierna beräknas när som helst ta slut. Slutet närmar sig…

Sune Flisa, kulturorganets chefredaktör, säger i en kommentar:

– Det är alltså dags att återigen uppfinna hjulet. Allt går igen, om och om igen. Nu ska nya SWOT-listor knåpas ihop. Vi ska åter få se listade styrkor som ”frisk luft”, ”aktiv kyrkokör”, ”vacker utsikt” och ”fungerande väderkvarnar”. Listan över svagheter brukar bli betydligt kortare, vilket förvånar eftersom allt ändå barkar åt skogen, hur många räddningsinsatser som än sjösätts. Märkligt är att samma personer ofta dyker upp och vet bäst i samtliga samverkansgrupper.

Exempelvis tycks en viss herr Kyrling ha fått överta rollen som kommunens starke man, som kommunens ansikte utåt. Kommunen styrs sålunda i dag av en räddningsledare – inte av valt fullmäktige! Vilket intryck gör det på dem som eventuellt kan tänka sig att flytta till haveriplatsen? frågar sig Sune Flisa och fortsätter:

– Nu ska tydligen jobbet göras över sockengränserna, vilket skulle ha skett för 50 år sen. I dag är bytänkandet för länge sedan cementerat. Varje by tänker bara på sitt. Hur mycket samverkansarbete mellan socknarna har exempelvis uträttats under bildandet av den nya livsmedelsbutiken i Södra Möckleby? Hur mycket strategiskt arbete har man där lagt ned med tanke på framtiden? Har man gjort analyser som visar om södra ön verkligen har underlag för två butiker? Vad händer om/när en av dem kånkar? Det är upplagt för öländsk MMA under delvis organiserade former, avslutar Sune Flisa.

Men Sune Flisa vill dock inte ge slaget förlorat. Han har beordrat sitt underbefäl Allan von Kompost att berätta följande för svårt lidande ölänningar och lokala gammelmedier:

– Kulturorganet startar nu upp ett helt batteri räddningsenheter för omedelbar insats i försöken att undsätta M/S Sydöland. De viktigaste blir Kraftsamling Sydvästra Öland, för arbete mellan Udden och Mörbylånga, Kraftsamling Sydöstra Öland, för aktioner mellan Udden och Triberga, Kraftsamling Södra Mittöland, för insatser på alvaret.

Slutligen organiseras även Kraftsamling för Kraftsamlingarna, en paraplyorganisation för att ta hand om eventuella överlevande från de tidigare nämnda insatsgrupperna + Kraftsamling Sydöland. Insatsledare för denna stora organisation blir Sune Flisa, med erfarenheter som härförare och som torped inom den gråsvarta militärmakten/räddningstjänsten i Shimla/Indien.

I en artikel med titeln Vem flyttar till en haveriplats? i Shimla News skriver Sune Flisa:

”Genom att, åtminstone utåt sett, stötta aparta aktionsgrupper som dessa, ger kommunen sken av att bry sig om det sjunkande skeppet M/S Sydöland. Många människor kommer att låta sig luras, medan kommunen i lugn och ro kan återgå till bygget av det gigantiska slagskeppet M/S Färjestaden. Det vi ser är `Kejsarens nya kläder´ i öländsk tappning, ett totalt sammanbrott för den kommunala glesbygdspolitiken. Det vi framöver kommer att tvingas bevittna är en återgång till populistiska och lynniga klanvälden, styrda av obsoleta, uppgraderade byäldstar”, skriver Sune Flisa och sätter punkt.

Samtliga räddningsenheter ligger nu samlade i Mörbylånga hamn för att sätta kurs mot M/S Sydölands senast angivna förlisningsposition så snart gryningsdimman lättar.

– Önska oss lycka! skriker Sune Flisa i en öronbedövande megafonorder över hamnens kvillriga vattenyta, inte långt från maktens hus där krafterna för länge sedan har sjunkit till vila på botten.

Samtliga förband svara högljutt:

– Ja, insatsledare. Vi önskar dig Sune Flisa all lycka!


 

Märkt , , ,

12 tankar om “. . . _ _ _ . . . _ _ _ . . . _ _ _ . . . _ _ _ . . .

 1. Andreas H. skriver:

  Är det verkligen kommunpolitikerna som allting hänger på? Jag tror att det är ölänningarna själva som måste göra’t.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Givetvis hänger inte allt på politikerna. Men man kan inte – som exempelvis i fallet Grönhögen – BARA snacka år ut och år in, decennium ut och decennium in… Man har rätt att ställa samma krav på politiker som på annat folk, att det man säger att man ska göra, det gör man också.

   Gilla

 2. Karin skriver:

  Suck! Och viss igenkänning från andra håll i landet. Man (inte ens kommunen) kan inte göra allt. Men den kan åtminstone vaska fram några viktiga förslag och lägga upp en plan på hur och när de ska förverkligas. Jag rycker gärna ut som konsult med min fiffiga lilla planeringsfyrfältare som bygger på att man sorterar upp vad som är viktigt eller bråttom och lätt eller svårt.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Du är härmed anställd som konsult. Lön och villkor blir nog bra. Börja med att plita ned en SWOT-lista över bygdens starka och svaga sidor. Den ska sen ut på en remissrunda till 64 instanser. Tills dessa svarat dricker vi kaffe och bildar ytterligare några Kraftsamlingsförbund. Vi måste synas i medierna! Det vet du väl? Alltså gör vi även en liten billig reklamfilm om hur underbart livet är här. Solnedgångar, fåglar, fjärilar och lyckliga människor och röda stugor går alltid hem… Ja, du vet nog hur en slipsten ska dragas. Välkommen in i gänget, Karin. Nu jäklar ska vi dricka kaffe. By the way… Informationsmöte om en kvart!

   Nyktert sett: Den kommunala politiken är död. Allt går ut på konsensus. Därför kan tjänstemännen ta över. Tjänstemännen är våra osynliga makthavare. Ingen politiker presenterar några storslagna visioner, alltså färgstarka bilder av hur något kan bli. Innebörden av det känner du som är konstnär. Man måste ha en ”vision av hur något kan bli” när man sätter sig vid det tomma papperet och tar fram penseln… En konstnär fyller inte i en dot-to-dot-teckning för att se vad det blir. En konstnär skapar något som tidigare inte funnits, något ”sant och äkta”. Dagens politiker administrerar bara det som redan finns. De skapar inget nytt genom svåra, farliga, underbara, mirakulösa visioner. De tycks hela tiden genomgå en skolning mot att finnas men intet göra, att synas i de rätta sammanhangen, att säga de rätta orden vid de rätta tillfällena. De påstår att allt är fantastiskt, att medarbetarna är de duktigaste i världen, att kommunen är sagolik, att Öland är paradiset.

   Vi är grundlurade.

   Jag noterar att kommundirektören syns allt mer, i alla sammanhang. Hon är opolitisk. Vad säger det? Jo, det säger att ”politikerna inte vet vad de ska säga, vad de ska göra, eftersom de inte har några visioner”. Deras jobb i dag går mest ut på att tycka lika. Konsensus! Visioner är svåra. Dom får kommundirektören ta hand om. Hon har mycket mer i lön än vi! Och förresten är det möte nu…

   Jag skriker: Göööööööööööööööör nåt, för fan! Grönhögen är ett praktfullt exempel på att inte göra något. Läs breven som Hembygdsföreningen skrivit år efter år. De är som kopior av varandra. Ingenting hände. Ingenting. Ingenting. Ingenting.

   Som sagt, Karin. Känn dig välkommen in i klubben. Börja nu med din SWOT-lista så tar vi kaffe sen. Och 13:15 är det möte…

   Gilla

   • Karin skriver:

    Nehej du, här swotas aldrig mer. ALDRIG!

    Men jag gör (vanligtsvis i samråd med närmast berörda) en fyrfältskarta över
    – vad som måste göras NU (laga ett trasigt fönster eller rensa hängrännorna)
    – vad som kan vänta (fixa kakelugnen)
    – vad som är lätt (hängrännorna)
    – vad som är svårt och kräver expertis (kakelugnsfix) och då är det lika bra att boka en sådan direkt, även om fixandet sker nästa år. Eller nästnästa.

    Det är lätt att fastna i de lätta akutåtgärderna (och det gäller nog även för kommuner, gissar jag) medan man glömmer bort viktiga, men mer långsiktiga områden. Min metod har visat sig användbar i de flesta sammanhang där jag jobbat: Vad måste vara klart om fem eller tio år och vad måste vi i så fall göra nu (om något) för att det ska bli färdigt då?

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Som nyanställd konsult kan du genast införa din metod. Nu! Jag förväntar mig kommunala stordåd.
     Din vägran att swota renderar dig dock ett minimalt löneavdrag.

     Gilla

 3. Rolf Nedeby skriver:

  Underhållande och mästerligt. Är inte helt säker på att ansvariga inom politik och kommunala tjänstemän fattar budskapet som du så fint lindat in i din dramatiserade berättelse. Man blir bara förundrad hur undersökningar, strategier, dialogrundor mm bara får rulla på. Och hur konsulter poppar upp och går från konsulters roll till att bita sig fast i operativa befattningar. Finns flera exempel. Man alla älskar Öland oh kommer gärna hit för att njuta, gärna med ett väl tilltaget arvode. Nu tycks strategin vara att involvera så många som möjligt i olika projekt så kanske man tystar en del av kritiken, eller skapar nya möjligheter för bidrag ??? ”If you can´t beat them, join them ” Dock skall ingen skugga falla över de GENUINA ELDSJÄLAR som vill göra något och verkligen kämpar på. Är helt säker på att du också fortsätter att gissla, berömma och underhålla. Återkommer via mail om boken.

  Gillad av 1 person

  • degerhamn2 skriver:

   Tack för dina synpunkter. Det gläder mig att du uppmärksammar de genuina eldsjälarna som knegar på trots motvind. Vad gäller kommunen står jag i dagsläget helt mållös. Man agerar som en mediekåt tonåring. Man vill synas. Man vill bli ”berömd” utan att behöva anstränga sig. Man vill göra ”det rätta”, man ”vill väl” men man har inga visioner, ingen kurs – och framför allt inget mod.

   ”Kejsarens nya kläder” är en av de bästa texter som någonsin formulerats. Så enkel. Så hård. Och tyvärr, så sann. Att politiken inom vissa kommuner gått i stå förlamar naturligtvis utvecklingen men gör också det mesta paradoxalt. Och då blir allt så svårt. Det blir svårt att tänka klart, att analysera. När jag satte mig för att skriva denna enkla bloggtext utgick jag från en annan vinkel: Att det är kanske är bäst att skrota politiken och låta kommunen skötas av eldsjälarna – en enkel och lockande men farlig genväg mot handlingskraft. Vi skulle då få smaka på de österländska systemen som bygger på att den ”tillfälligt starkaste” bestämmer allt. Alla andra har bara att lyda eller titta på.

   Det system vi har nu är det vi är värda. Vi är inte värda något bättre, för 99 procent av medborgarna säger aldrig flasklock, lägger sig aldrig i, höjer aldrig rösten. De är ”väluppfostrade”. Man röstar vart fjärde år och tror och hoppas… Ja, vad hoppas man på? Det är en intressant fråga som kan ligga till grund för kommande blogginlägg. Vad hoppas man på i en värld där man hoppas och tror men nästan ingenting händer? Vi presenteras fasader och bländverk, beskrivna med politiskt korrekt språk. Allt är PK. Vem som än säger nåt i de kommunala environgerna är PK. Vad som händer i kulisserna får vi aldrig veta.

   Jag nämnde ”Kejsarens nya kläder”… Som denna mästerliga texts motsats vill jag föreslå läsning av ”Strategi för utveckling av södra Öland”, kommunens visioner fästa på papper 2016. Läs och njut men ha Treo och whisky till hands.

   Slutligen är jag lika övertygad som du om att jag fortsätter att gissla och berömma. Om det sen kan kallas underhållning är en annan femma.

   Gilla

 4. Eva Dillner skriver:

  Skratta eller gråta. Det lär finnas en lista med idéer från första mötet för Kraftsamling Sydöland. Där engagerade ortsbor förde fram både problem och lösningar. Vad hände med den listan? Är det någon som jobbar med förslagen och gör verkstad av förslagen?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: