Fula Öland

Så fräscht att se Öland med andra ögon – nån enstaka gång. Som ni kära läsare nog vet är jag allergisk mot det jag kallar Ölandsporr, alltså ett överdrivet frosseri i superlativer om Öland.

Alla som har åkt över bron vet att det finns många paradis, i alla svenska landskap, i alla länder, i alla världsdelar.


 

Märkt ,

10 tankar om “Fula Öland

 1. Thomaz Ransmyr skriver:

  Tack för att du besökt min utställning ”Fula Öland” 🙂 Hänger kvar månaden ut, på Söderbönor i Mörbylånga.

  Gilla

 2. Yngve Johansson skriver:

  Det är säkert där du cyklade förbi i dag, Strax väster om vägen från Mellstaby malm på höger sida strax innan landsvägen. Ja, krogen i Gammalsby är Gammalsbygården.

  Det lär finnas en del överklaganden om än det ena, än det andra då grannen Olof Persson på Mellstaby 209, försökt få bort serveringen.

  För några dagar sedan meddelade serveringen följande på sin Facebooksida: Ärendet engagerar många och stämningen är mycket upprörd.

  Lilla caféet i Mellstaby
  3 dgr ·
  Vi har kommit fram till ett beslut nu att vi stänger lilla caféet i Mellstaby från och med idag av personliga skäl !
  Detta är givetvis med en stor sorg och en dröm som sprack! Men vi hoppas att vi ses på en annan plats på Öland!
  Tack för att ni kom till oss och att ni har gillat vår sida som även kommer att stängas ner nu! Ha en fortsatt fin sommar på er och var rädda om er! Ronny & Elisbet

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Jag kan naturligtvis inte tycka något eftersom jag bara har dina ord i fallet. Vad jag kan förstå är det bara att kolla var killen har klagat och där komma med motargument. Ingen kan stänga en rörelse utan argument som godtas av myndighet/rättsväsende. Kanske har han klagat hos Länsstyrelsen. Då måste det väl finnas papper från den. Kolla upp klagomålen, argumentera mot dem som känns fel. Kanske måste fallet gå så långt som till domstol. Men vad jag kan se har paret redan givit upp. Tråkigt.

   Gilla

   • Yngve Johansson skriver:

    Ett spännande grepp för dig som journalist är kanske att lyssna av båda sidors bevekelsegrunder. Det medför kanske att låsningarna släpper och att en uppgörelse kan nås.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     😉
     Nej, jag har alldeles för kort stubin för såna uppdrag. Undersöka, skriva, snacka, fota, filma är en sak. Snacka ihop parter på kant med varandra är nåt helt annat.

     Kan ni inte ordna möte i byn – med båda parter, förstås – och snacka igenom problemen utan förutfattade meningar? Ingen brukar ha 100 procent fel, eller 100 procent rätt.

     Gilla

 3. Yngve Johansson skriver:

  Jag delar din uppfattning helt och hållet! Av alla väggbonadsfloskler är nog ändå ”Älska Öland varsamt” värst av alla. Speciellt för södra Öland. På det så kallade världsarvet kan man gå dag ut och dag in utan att möta enda en människa. Stränderna utmed Östersjön är så fulla med skit att man knappt kan ta sig fram. Där skulle man verkligen behöva ett mindre varsamt älskande och städa upp i stället.
  Förresten är du bekant med vad som pågår i Mellstaby med Lilla caféet?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Det tråkiga – och i längden farliga – är det slags ”automatiska språk” som blir allt vanligare inom politik och förvaltning – och inom den rent bisarra turismbranschen. Man säger med automatik ”det fantastiska Öland” i stället för ”Öland”, man säger ”kommunens fantastiska personal”, ”det fantastiska alvaret”, ”de fantastiska öländska ljuset”, ”det är fantastiskt att bara åka över bron till Öland” och så vidare i all evighet.

   Säger/skriver man så vet man inte vad ordet fantastisk betyder. Och då finns inga ord kvar när man nån enstaka gång i livet stöter på nåt som VERKLIGEN är fantastiskt. Ropar man ständigt ”vargen kommer” får man skylla sig själv. Ingen bryr sig.

   Nej, vet inte ett jota om vad som pågår i Mellstaby och Lilla caféet. Du får mycket gärna berätta mer! 😉

   Gilla

   • Yngve Johansson skriver:

    Jag gjorde ett inlägg för en vecka sedan om problemen på Facebook i gruppen Du vet när du är från södra Öland, som café-ägarna har med en granne som vill förhindra de att driva verksamheten:

    Så har det hänt igen! Ja Ha …
    I fredags var vi på Lilla caféet i Mellstaby. Tänk er en krog i grannbyn – med fullständiga rättigheter och en mycket ambitiös meny. Öppet till klockan 23. En stilla promenad tillbaka till Gammalsby i solnedgången. Den förmånen ska så många som det är möjligt få uppleva!
    I måndags meddelar caféet att man inte längre orkar driva restaurangen vidare! Varför inte? Jo en inflyttad gök – en 64-årig tandläkare i ett av grannhusen försöker förhindra Lilla cafeéts verksamhet, så pass att man överväger att avveckla den.
    Det har alltså hänt igen! Ja Ha!
    Den här gången i skepnad av en ensamboende tandläkare, som likt en folkskygg enstöring tar sig rätten och friheten att kväsa något som kan bli något ägarna kan leva på! Bli en träffpunkt för folket på orten och de många fritidsboende. Visa andra att det går att göra något av någonting på södra Öland!

    Ska verkligen detta accepteras?

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     För någon tid sen cyklade jag i trakterna och blev förvånad över skylt om mat och vin… Cyklade förbi där i dag igen, men då var skylten borta. Men, med risk för att avslöja min semidemens, den krogen tror jag låg i Gammalsby, på västra sidan om vägen. Är det jag som är ute och cyklar?

     Hur som helst, den som vill stänga en krog måste ha mycket på fossingarna. Det måste till synnerliga skäl. Vilket är problemet? Att andra har roligt?

     Vart har klaganden vänt sig? Några beslut tagna av någon myndighet?

     Vill gärna veta mer.

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: