Cykelsällskap i Degerhamn?

Det finns två cykelsällskap på Öland, som jag känner till. Deras turer utgår från Färjestaden. Det känns lite avsides. Därför undrar jag om det finns intresse för att bilda ett sällskap med utgångspunkt Degerhamn?

Jag tänker mig olika slags turer i olika tempon. Alla ska dock grundas i begreppet att ha trevligt. Man kan cykla några mil, sen käka lunch, på sommaren på nån krog. Och sen fortsätta färden.

Naturliga varv på södra ön är exempelvis Degerhamn-Torngård-Alby-Södra Bårby-Kastlösa-Degerhamn. Den trippen är runt 50 kilometer.

Ett annat varv är Degerhamn-Grönhögen-Fyrplatsen-Näsby-Enetri-Solberga-Degerhamn. Detta varv mäter runt 45 kilometer, 10 kilometer kortare om man cyklar förbi nedfarten mot fyren.

En längre utmaning kan skissas Degerhamn-Grönhögen-Kungsgården-Näsby-Enetri-Solberga-Skärlöv-Triberga-Stora Brunneby-Resmo-Risingehamn-Bjärby-Degerhamn, ett varv på cirka 85 kilometer.

Vem som helst ska kunna haka på varsomhelst utmed sträckan.

Vi skulle kunna laborera med olika hastigheter vid olika tillfällen. Tänkbara snitt är förslagsvis 15 och 18 kilometer i timmen i klasserna långsamma motionärer, respektive inte fullt så långsamma motionärer. För oss som ibland racercyklar kan vi förslagsvis sätta 20 och 23 kilometer i timmen som snittmål.

Min tanke är att sällskapet ska vara helt informellt. Under första turen – vid kaffet – lägger vi ett turschema för hösten. Den som sen vill hänga med på en tur skickar ett sms till mig. Blir vi minst fyra kör vi! Starten går på utsatt tid för att den som vill ska veta på ett ungefär när hen kan hänga på klungan från Degerhamn – varsomhelst utmed varvet.

Vad sägs? Själv tror jag att det kan bli både roligt, lärorikt och nyttigt. Ett gyllene tillfälle för dig som gått och grunnat på det här med cykling men ännu inte har fått ändan på sadeln. 😉

Du som elcyklar kan naturligtvis också hänga med.

Mejla ditt intresse och telefonnummer till alvarsamt@yahoo.se

Visa gärna också ditt intresse med en kommentar.

Du vet väl vad den grekiske filosofen Stratioulis den äldre sa: Utan cykling blir livet meningslöst.

Märkt ,

6 tankar om “Cykelsällskap i Degerhamn?

 1. R.Nedeby skriver:

  Kul med växande cyketurisml / även fotvandringen börjar ta sig., Har redan haft spontanbesk med småfel och vilobobev. Någon har behövt en dusch eller låna ett verktyg. Kul att kunna hjälpa till, på distans.Skönt att kunna berika eremittillvaron med glada kontakter,Hoppas du får ihop cykelsällskap och fina turer. Lite katastrofläge på calvdosfronten ,men ha ersatt med annat ö-dricka . rom och whiskey, Först till kvarn

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Det låter som om du med tiden kommer att bli en populär oas för törstiga, punkterade och stelbenta tvåhjulingar….

   Man träffar ibland trevligt folk på lederna, även om en del inte ens hälsar tillbaka. Vissa tycks har dödligt bråttom också på cykeln, även när de har semester. Dom har ännu inte fattat vad det här med ”cykelnjutning” innebär…

   Jaså, katastrofläge? Det kan jag ändra på – småningom. Men nu är det alltså rom och whiskey som gäller. Ja, ombyte förnöjer.

   Keep smiling!

   Gilla

 2. Rolf N skriver:

  Jättefint initiativ. Tyvärr bor jag på fel sida av ön, har cykel men är för vinglig. Särskilt på cykelvägar md bråddjupa diken utan räcken. Däremot kan jag ställa upp som pump- och vätska/vilo- station när sällskapet passar Alby och jag finns här. Lycka till med projektet

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Du är en klippa i stormigt hav, Rolf. Det hade varit skoj att få med dig. Om vi blir tillräckligt många återstår att se. Hittills är vi bara tre. Men sånt här kan ta tid.

   Pump- och vätskestation i Alby låter nästan för bra för att vara sant. Serveras Calvados, måhända? Kommer snart förbi…

   Njut av livet!

   Gilla

 3. gunnar@olandscykeluthyrning.se skriver:

  Hej Staffan!

  Jag hänger gärna på.

  Jag ahr varit med några gånger med start i Färjestaden under ledning av Per-Olof Nilsson (Ölands Söndagscykling). Där brukar farten ligga i snitt på 27 – 28 km/h, vilket är lite för mycket för mig även med racer. Och sträckor på 70 – 100 km.

  Per-Olof är polis, vilket nog behövs från säkerhetssynpunkt om man är mera än 5 personer.

  Hör gärna av dig igen om hur det artar sig.

  Bästa

  Gunnar

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Roligt att du hänger på, Gunnar. Jag räknade faktiskt med dig, still going strong.

   Per-Olof Nilsson är en trevlig gosse och Ölands Söndagscykling är en underbar idé. Men som sagt, klubben ligger lite avsides om man bor här nere i söder. Här bor mest äldre så jag tror 27 kilometer i timmen blir alldeles för hög hastighet och jag känner bara en kille som har racer, förutom jag själv. Nej, ”lugnt tempo och trevnad” tycker jag ska vara mottot. Grunden blir nog ”vanliga vardagscyklar”, som min egen Monark Thor Grön, ”Gubbmonarken” kallad.

   Själv cyklar jag i stort sett varje dag så för mig spelar datum och veckodag ingen som helst roll. Får jag ihop en liten skara intresserade tror jag det blir enkelt att komma överens om banor, datum, veckodagar, hastigheter, kaffe- och bullsorter. 😉

   Alla som kommenterar och/eller mejlar får naturligtvis svar från mig med besked om hur det går.

   kadensiska och cyklistiska hälsningar

   Staffan

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: