Vägen mot fyren

Ibland kan oredigerade texter ur verkligheten ge en bättre bild av förlopp än redigerade, kanske kapade och ibland till och med ”vanställda”.

Därför publicerar kulturorganet här två mejl, rakt upp och ned. Det översta är mina frågor till kommundirektören Ann Willsund. Det nedre är hennes svar.

Frågorna och svaren rör gårdagens möte om den undermåliga vägen från Kungsgården till fyren Långe Jan, en sträcka på fyra kilometer. I dag är vägen alldeles för smal och saknar cykelbana. Ned till fyren finns heller ingen vattenledning, ingen fiber. Något måste göras. Man har snackat i decennier. Det måste snart vara färdigsnackat. Och nu tycks faktiskt ”något” vara på g – kanske…

Märkt , ,

15 tankar om “Vägen mot fyren

 1. Rolf Nedeby skriver:

  Jag vill gärna berömma. dig för ditt sätt att hantera dina hjärtefrågor och din opinon att skapa ett bättre södra Öland och en fulländad cykelled ”fyr till fyr”. Att ställa raka och precisa frågor till beslutsfattare är ett föredömligt sätt att driva sin opinion. Du belönades också med ett snabbt svar via kommundirektören ( heder åt henne). Som du skriver återstår hur ärendet drivs vidare och att arbetsgruppen är bra sammansatt och jobbar snabbt och effektivt.
  Uppenbarligen kommer en avstämning redan om cirka en månad. Om man då verkligen fört frågan ett steg framåt är det imponerande. Nu, när du satt tagelskjortan på den ansvariga, känner jag mig trygg att du följer upp med precision och en fyllig rapport.
  PS.
  Förstår inte kommentaren att den planerade cykelvägen till fyren inte ingår i det övergripande uppdraget ”fyr till fyr ”???

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tack för dina kloka ord, Rolf. Ja, Ann Willsund är bra på att svara. Och hon ska ha beröm för att kritisera läget nere vid fyren. Men hon är inte politiker. De säger inte ett ord. I deras värld är allt bara kuckimaffens, inte heller cykelledsfiaskot omnämns av politiker eller i gammelmedierna. Tystnad råder. Om denna locket-på-kultur fortsätter blir den på sikt Ölands död. Varför är det så förbannat svårt och farligt att säga som det är?! Varför ska man alltid vara positiv och tro och hoppas och önska och fan och hans moster? Är det inte bättre att se saker som de är?

   Ditt PS förbryllar även mig… Ska spurten till en av fyrarna inte ingå i cykelledprojektet Fyr till fyr? Det är hårresande. Det är som jag skriver i detta inlägg: https://alvarsamt2.wordpress.com/2020/09/15/stolpe-ut/
   Du köper biljett till Göteborg men måste stiga av i Alingsås. Trevlig resa.

   God dag, Yxskaft.

   Gilla

   • Rolf Nedeby skriver:

    Hallå igen Staffan. Ett par kommentarer angående tjänstemän och politiker i Mörbylånga. När jag berömmer Ann Willsund för ett snabbt svar gör du detsamma men efterlyser klarläggande svar från de s k verkliga beslutsfattarna dvs politikerna.
    Även om de inte var med på just detta arbetsmöte borde de även tidigare ha presenterats en klar uppfattning när det gäller dina frågeställningar angående
    Mörbylånga kommuns i särklass viktigaste besöksmål. Det gäller såväl kommuninnevånare som besökare. Nu tycks det dock råda en klar arbetsfördelning i Mörbylånga. Tjänstemännen styr och politikerna engagerar sig i mer eller mindre sociala förrättningar. Inviger viktigt och oviktigt. Visar upp sig på otaliga och tyvärr oftast improduktiva dialog/informationsmöten. Gör företagsbesök ( nyttigt !) och ser till att väljarna hålls varma. Detta bekräftades när jag en gång fråga en ledamot i kommunfullmäktige varför och på vilken grund hen röstat i ett ärende där jag hade kunskap och var väl uppdaterade men hade en helt avvikande uppfattning.
    Mörbylånga-politikerns svar ” man måste ju lita på sina tjänstemän”. Talande och jag tror hen representerade många i Mörbylångas politiska etablissemang.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Ja du, Rolf… Det där med tjänstemännens makt är egentligen ganska ruggiga saker. Vi väljer politiker i tro och hopp om att de vill ”sköta framtiden” ungefär som vi vill. Sviker sen politikern genom att bara prata skit på möten och inviga nya inrättningar och ta första – superlöjliga! – spadtaget till olika byggen är vi alla grundlurade. Hen har då ”överlåtit framtiden till tjänstemännen”. Och det var liksom inte meningen.

     Angående det svar du fick, ”man måste ju lita på sina tjänsteman”…
     Bättre är nog att aldrig lita på en politiker och bara i undantagsfall lita på en tjänsteman. Bäst är dock att aldrig lita på någon. Då är man bra garderad och kan fortsätta att må Tarzan. 😉

     Gilla

  • Eva Dillner skriver:

   Instämmer i berömmet av Staffans hantering, och rikliga rapportering om vad som händer och icke händer. Det lilla jag vet om cykelvägen i syd, var att fyr till fyr projektet ville dra leden genom Lunden. I alla fall var det tankegången när jag pratade med projektledaren när de började gräva på vandringsleden Enetri-Eketorp i början av 2020 och undrade vad de höll på med. Då var det sagt att leden skulle grusas, men så blev det ju inte vilket Staffan skrivit åtskilligt om.
   Vid vandrarhemmet i Ås skulle man leda cykelvägen via gångstigen som går ner till Lunden (en vacker naturstig där många rastar sina hundar, eftersom det inte går betesdjur där, samma gäller stora sträckor längs nya leden Enetri norrut. Jobbigt för tassarna att gå på asfaltsvägen)
   Stigen från Ås går ner till norra delen av lunden, där skulle cykelleden fortsätta genom Ottenbylund och mynna ut vid norra parkering.
   Gudskelov är pengarna slut för det projektet.
   Diskussionerna som nu hålls är vad jag förstår primärt VA frågan som kommunen driver. Om de kommer överens om det, är det logiskt att också dra fiber, bredda vägen, och upplåta plats till cyklisterna som ändå vill dit.

   Gilla

 2. Eva Dillner skriver:

  Roligt med goda nyheter. Det rör på sig i syd.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Nyheter är som bäst när de är helt ärliga. Det har ibland fått mig att leka med tanken att göra ”punkt-och-pricka-referat”. Gjorde fem eller sex långa sådana inlägg 2014. Det var en mardröm att renskriva bandupptagningarna, framåt, stoppa, backa, spela upp igen, skriva, backa, spela upp igen…

   Inget för lata. Men rätt så givande. Det är förvånande hur hoppigt och osammanhängande de flesta människor talar med ofullständiga meningar, icke avslutade meningar, oförståeliga tankehopp, omtag, omtag, omtag. 😉

   Exempel här: https://alvarsamt.wordpress.com/2014/06/11/politiker-om-vision-hela-alungarden-i/

   Gilla

   • Eva Dillner skriver:

    Intressant. Det bekräftar min känsla att det är lättare att samla mina tankar och skriva ner dem än att framföra dem verbalt. Ett samtal vänner emellan när man sitter i soffan och dricker te flyter ju fram och tillbaka på ett helt annat sätt än ett stormöte i byn. Sen är väl politiker mästare på att använda många ord utan att säga något konkret.

    Gilla

    • Eva Dillner skriver:

     Fortsatte läsa om Vision hela Alungården https://alvarsamt.wordpress.com/?s=Vision+hela+alungården&submit=Sök Mycket snack men ingen verkstad. Allt detta utmynnade i ingenting? Sockenföreningen drog ju igång en studiecirkel där man nu jobbar för privat gemensanhetsboende både i Södra Möckleby och Grönhögen.

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Jag har inte hängt med i snacket om äldreboende. Bara ordet får mig att må illa. Vet att Eva H Törngren hade färdiga planer/skisser på hela klabbet. Men vad hände med dem? Utan att veta tror jag inte att kommunen har något konkret att bjuda på.

     Personligen skulle jag aldrig i livet vilja bli riktigt gammal på södra Öland. Tänk dig Sydöland om tio år med ännu färre själar, inga affärer, äldremat kommer med drönare från City Gross, en buss i veckan till Kalmar, ingen postlåda, posten delas ut en dag i veckan, bibblan flyttad till Färjestaden, höjd skatt varje år, kommunalråd som säger ”Nu ska vi ta tag i Sydöland!”, tomma kyrkor som dånglar i klockorna vareviga dag inför befriarens ankomst… Ja, jäklar! 😉

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Bara lilla svenskan består av många språk. Först och främst skrivspråket och talspråket. Sen dialekterna. Och så slangen. Personligen förstår jag inte gammelmediernas totala användning av skrivspråk även i talspråk. Man skriver: – De fick mig att tänka om. Jag skriver: – Dom fick mej att tänka om. Sen finns det förstås gränser… De går kanske vid åsso och lixom. 😉

     Den som talar mycket offentligt kan lära om sitt talspråk genom att spela in sig. Man inser snabbt att i stort sett alla har mycket att utveckla. Undantag som jag spontant kommer att tänka på är Horace Engdahl och Owe Thörnqvist. Det är en ren njutning att höra dem lägga ut texten…

     Politiker ska inte spela in sig, eftersom de vid uppspelning riskerar krupp.

     Gilla

    • Eva Dillner skriver:

     Jag vet lite om planerna och hur de tänkt, det är inte kommunen som kommer investera i de äldres boende, ännu. Gemensamhetsboende, i Grönhögen med 8-12 lägenheter, hyresrätter, privat finsiering med bidragsstöd från? Liknande tankegångar i Södra Möckleby, där har de i alla fall option på tomt
     I Grönhögen vill de ha tomt ovanför ruinen på Nybovägen, området ska detaljplaneras men kommunstyrelsen har redan skrivit exploateringsavtal med MBAB. Deras första utkast var lägenheter i 3-4 våningar, de tänker stad, vi är en liten by på landet. Vet inte hur de tänker nu… väntar på svar.
     Utformningen av gemensamhetsboende har tagits fram i studiecirkel i Södra Möckleby sockenförenings regi – de har gjort ett gediget arbete.
     Som allting annat som rör Grönhögen inväntar jag en liten pusselbit innan jag skriver mer på bloggen https://evadillnerblog.wordpress.com/category/sydoland-2/ där jag samlat några trådar om vad som planeras i min lilla by. Det blev för ohanterligt att försöka berätta om detaljplaner och samråd på Facebook.

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Det är bra att du har ordning på alla papper och idéer och projekt. Det är så mycket nu. Har man missat nåt är det bara att fråga dig, ”Grönhögens Uppslagsbok, del I – XII. 😉

     Gilla

    • Eva Dillner skriver:

     Grönhögens uppslagsbok 😉 den var bra! Jag tillhör en själsgrupp ”scholars” hittar ingen bra översättning, men vårt jobb här på jorden är att samla information så den är tillgänglig när någon behöver den. ”Grazing for information” är också svårt att greppa på svenska. Enkelt sammanfattat fungerar vi som en ”information booth”, en informationsdisk. Det betyder inte att vi har koll på allt, eller ens snappar upp allt som virvlar förbi. Men jag har en förmåga att se de små notiserna, som t ex nu är det samråd, som passerar de flesta obemärkt förbi.
     Jag snöade in mig på olika personlighetssystem under en period, Myers-Briggs med mera med mera. Inom själsgruppssystemet The Michael Teachings finns det förutom scholars: Warrior, King, Sage, Artisan, Server och Priest. Det är blott ett sätt att försöka förstå vad vi håller på med, samt hålla nyfikna själar sysselsatta under lång tid. 😊

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Ja, jag misstänkte att det var nåt lurt med dig. 😉
     Har googlat lite på det du skriver om och finner det intressant. Ska djupdyka vid tillfälle.

     Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: