LEDARE: Ilko, tänk om!

Makten försöker överallt minimera sina åtaganden, så även i Borgholms kommun där man gör vad man kan för att slippa jobba med åsikter från dem man är vald att leda. Där krävs att minst 25 personer loggar in med bankID på kommunens hemsida och klickar positivt för inkommet medborgarförslag för att det ska beaktas av den heliga makten.

Det är utstuderat smart. Nu vet makten att inga medborgarförslag behöver läsas och kanske till och med tänkas igenom. Så skönt att slippa folkets töntiga förslag. Vi vet ju ändå bäst!

Sannolikt besöker inte många ölänningar kommunens hemsida, och sannolikt bryr sig ännu färre om att läsa igenom andras medborgarförslag. Ännu färre bryr sig sannolikt om att göra sig besvär med att logga in med bankID för att tycka något. Kommunen har helgarderat sig. Det är motbjudande. Det är antidemokratiskt.

Borgholms kommun har landets äldsta befolkning. Fakta säger fortfarande att ju äldre en befolkning är, desto lägre IT-kunnande och nätaktivitet har den. Dessutom är ölänningar ytterst sparsamma i sina nätåsikter. Under de tio år jag bloggat har nog bara tiotalet ölänningar kommenterat något inlägg – någon enstaka gång. De flesta reflexioner kommer från övriga landet och sommarboende.

Vänd på steken, Ilko! Tänk om politikerna i Borgholms kommun skulle utsättas för samma förnedrande behandling. Vad skulle du tycka om dina och sossarnas alla förslag till förbättringar inom kommunen skulle kräva minst 25 inloggningar med bankID av ickepolitiker för att kunna realiseras? Min magkänsla säger mig att ni då kunde skrota partiet och börja spela boule eller dragspel i stället.

Kulturorganet har flera gånger skrivit om detta djupt antidemokratiska beteende. Läs här.


Märkt ,

10 tankar om “LEDARE: Ilko, tänk om!

 1. Anonym skriver:

  I dagens Barometern rapporteras det om att Mörbylånga har fallit till bottenplats (plats 274) på Svenskt näringslivs rankning över företagsklimat. I tidningen står att läsa att placeringen för fem år sedan var plats 121. Kommunens näringslivschefs kommentar är ”Vi behöver bli bättre på att förmedla den positiva utvecklingen som sker exempelvis med handläggningstider.” Kommunalrådet vill lyfta fram det positiva.

  Gilla

  • Lasse skriver:

   Hoppsan, råkade trycka ”enter”… Ville bara tillägga att inga följdfrågor verkade ställas av tidningens utsände… Ridå.

   Gilla

   • degerhamn2 skriver:

    Märkligt att du nämner detta. Jag fick tipset av en annan läsare och skrev ett blogginlägg om det i morse. Det kommer i morgon. Läser man hemsidan kan man tro att Mörbylånga toppar rankingen. Men nu dippar man 10 placeringar på ett år och hamnar på plats 274 av 290. Med lite jävlar anamma kan man nog sjunka till den absoluta botten. En skattehöjning till och målet är nått. 😉

    Vi klagar på Trump för att han förgyller verkligheten. Men så gör politikerna även här. De är inte ett dugg bättre, de spelar bara i en annan division. Det är fake news om det mesta, förgyllt, skönmålat, vitsminkat, Ölandsporr. Vår tids största fara är alla ”sjukligt positiva” som säger vitt fastän det är svart, som säger att solen skiner fastän det ösregnar.

    Livsfarligt! Ser man livet så går ingenting att förbättra. För att få en annan vinkel på ämnet kan kanske Arne Nymans dikt ”Dagen är grå” förklara åtminstone min inställning. Den känns helt sann.

    Dagen är grå
    som dagar lätt kan vara.
    Rå smakar luften,
    grovt är vägens grus.
    Här kan ej sol
    förgylla, bortförklara.
    Här ser du världen,
    icke mörk, ej ljus.

    Gilla

 2. Eva Dillner skriver:

  Bra! Demokratin ska vara direkt och så nära medborgarna som möjligt.

  Gilla

 3. KristinaF. skriver:

  Bra Staffan! Vi måste värna demokratin och medborgarnas rätt att få sin röst hörd. Och då inte bara i valen vart fjärde år.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, det är nog viktigare än nånsin att pyssla om demokratin. Den vittrar på många ställen över hela världen, i USA och vissa europeiska länder. Även i Sverige ser vi då och då försök att strypa information, hemlighålla, hemligstämpla. Senast var det de ENORMA statliga (låne-)stöden till företag – som var hemliga! Varför? Är Putin föredöme? Efter en enda journalists ifrågasättande av hemligstämplingen blev plötsligt finansminister Magdalena mjuk i rösten och sa att detta borde ses över. Jag vet inte hur det sen gick rent formellt men det är skrämmande beteenden. Vi medborgare ska inte få veta vart 100-tals miljarder pytsas in, vilka företag som får vad – när det är vi som i slutänden ska betala kalaset! Det är förbanne mig rena maffiametoder.

   Värst är att ingen minister reagerar på nånting förrän nåt media kastar ljus över eländet. I en aktiv, sund demokrati borde makten oftare kunna ”korrigera sig själv”.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: