Mot botten…

Kulturorganets utsände reporter spanar ned mot botten av Svenskt Näringslivs rankinglista. Och vad ser han? Jo, nästan längst ned ligger Mörbylånga kommun!

Mörbylånga kommun ligger nu bara ett tuppfjät över den absoluta botten i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges alla 290 kommuner. Trots vackra visioner och Kraftsamling Sydöland har man halkat ned tio placeringar det senaste året och ligger nu på plats 274 av 290. 2018 gick det så här.

Som bäst låg Mörbylånga kommun på plats 121. Men det var då det, 2015. Sen dess är det rutschkana utför.

Men skam den som ger sig. Det är bara 16 placeringar kvar till botten. En skattehöjning till och sistaplatsen är given!

Ölandsporr
Drömfabriken
Drömfabriken, dopad
Verkligheten
Det var bättre förr
Om det är nån tröst så…

PS. I dagens Barometern får man intrycket att näringslivschefen Peter Marklund och kommunalrådet Anna-Kajsa Arneson (C) trots allt tycker att läget är kuckimaffens. Peter hänvisar till en egen undersökning och Anna-Kajsa vill se det positiva i bottennappet.

– Jag noterade att förbättring på parametrarna politikers och tjänstepersoner attityd gentemot företagarna för Mörbylångas del.

(OBS. Detta är ett ordagrant citat. Den minst sagt märkliga svenskan får stå för Anna-Kajsa och Barometerns utsända. Kulturorganet är helt oskyldigt till den språkliga krackerleringen).

Ack ja. Låtom oss bedja.


Märkt , ,

14 tankar om “Mot botten…

 1. Hoppfull skriver:

  ” Vi måste tänka utanför boxen”. Detta något slitna citat använde kommundirektören i en intervju när hon ville belysa hur kommunen skulle satsa både smart och offensivt. Det lät spännande. Hyrde in konsult för att hitta ny näringslivschef och hyrde in konsult för att leda
  Kraftsamling SydÖland. Organiserade en styrgrupp på 15-20 personer, skapade en projektgrupp med 4 personer, öppnade popup-kontor, organiserade ett flertal dialog-, informationsmöten. Kommunen ställde upp med bred kompetens av chefer/strateger/utvecklare för näringsliv och landsbygdsutveckling.Dessutom, för att utnyttja hamnarnas potential, skapades också en ny befattning som hamnstrateg/utvecklare.
  Allt drog igång 2019 men 2020 tyckte man tydligen inte organisationen räckte till att
  representera de södra socknarna i kommunhuset. Alltså skapades en ny sido/över/under- organisation. Vid senaste kommunalfullmäktige
  ville en ledamot, två år efter starten, se resultat och kostnader.
  Då framkom tydligen att lönekostnaden varit ca halvmiljon. Det torde rimligen vara
  en ringa delkostnad i detta gigantiska projekt.Hur många företag- och arbetstillfällen som
  skapats blir säkert en spännande punkt på agendan vid nästa fullmäktige.
  Den stora nyttan är dock säkert det engagemang man skapat bland lokala eldsjälar och man får innerligt tro på en ljus framtid för den affär de med i stort sett egna krafter skapat.
  På södra Öland och i hela kommunen finns det gott om eldsjälar och kreativa företagare och man får hoppas att deras engagemang inte kyls ner av byråkrati och överorganisation.
  ”Att tänka utanför boxen” är en bra ledstjärna för framtiden på södra Öland.
  Med ett nytänk i ledarskapet kommer man säkert att klättra i kommunrankingen.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tack för intressanta inblickar i kommunalbyråkratins snåriga – och ofta hemliga! – värld. Efter ett långt liv i glesbygd har jag insett att ingen politiker i världen kan skapa meningsfulla jobb genom byråkratiska ”skapa-jobb-manövrer”. Politiker kan bara generera förutsättningar för arbeten. Vår tids förbannelse, konsulterna, har många gånger ersatt det vi tidigare kallade bondförnuft. Jag har bara läst en konsultrapport i projektet. Det räckte.

   Jag har en längre tid försökt få ekonomisk insikt i Kraftsamling Sydölands sfär men möts av kalla handen. Detta besked fick jag häromdagen:

   ———————————————
   Beslut fattade enligt delegering från kommundirektören
   Beslutande
   Peter Marklund

   Beslutsdatum
   2020-09-28

   Delegeringspunkt
   KS A041

   Ärende
   Begäran om allmänna handlingar i form av lista över personer som anställts,
   företag som etablerats samt vilka ekonomiska medel som använts med koppling
   till kraftsamling sydöland.

   Beslutsunderlag
   Begäran om utlämning av handlingar

   Beslut
   Lista med namn på dom nya företagen har lämnats ut. Övriga begärda handlingar
   finns inte hos kommunen och kan därför inte lämnas ut. Kommunen förfogar inte
   efter de efterfrågade uppgifterna.

   Expedieringsdatum
   2020-09-28
   Peter Marklund
   Näringslivschef

   ——————————————————–

   Jag får olika svar på min begäran. Enligt projektledaren Ulf Kyrling kan dessa uppgifter inte lämnas ut på grund av personlig integritet, enligt näringslivschefen Peter Marklund saknar man dessa uppgifter.

   Mina undersökningar fortsätter dock… Vi har fortfarande ett rättsväsende – påstås det. 😉

   Att någon i kommunen nu vill se resultat och kostnader efter två år är najs. Någon har vaknat.
   God morgon!

   Gilla

   • Hoppfull skriver:

    Bra att du gräver lite efter att ha klurat på en skapande stund på cykelsadeln. Listan över etablerade företag vore spännande att se. Hur många med en sund affärsidé ?
    Hur många nya arbetstillfällen ? Hur många som bara skaffat sig en ”enkel firma” utan större ambition men för kunna utnyttja moms etc eller kanske har en dröm, om än så orealistisk.

    Gillad av 1 person

    • degerhamn2 skriver:

     Jag har listan men den är egentligen ointressant utan de uppgifter jag försöker få. Det värsta med såna här processer är att allt tar sån jäkla tid. Om jag får fram det jag vill är sannolikt Kraftsamling Sydöland redan historia.

     Värre är förstås den helt obefintliga kontrollen från kommunens sida. Samma attityd som i Fyr till fyr-projektet: Vi HOPPAS och TROR att allt går bra. Gör det inte det HOPPAS vi och TROR ännu mer.

     Gilla

 2. Anonym skriver:

  Nu har jag läst artikeln ett par gånger till.

  ”Han [näringslivschefen] menar att förändringen är en långsiktig process som tar tid.”
  Fallet från 121:a till 264:e plats i den undersökningen (vet ej hur den är utformad men uppenbarligen får den genomslag) tog endast fyra år. Då kanske en positiv förändring också kan ske snabbt om rätt metoder används.

  ” Kanske har många av de företag som svarat på enkäten inte varit i kontakt med kommunen på flera år.”
  Min personliga tanke är att om man som företagare inte har varit i kontakt med kommunen beror det på att man är nöjd med kommunens arbete eller så pass missnöjd att man har gett upp att kontakta dem. Om min hypotes stämmer torde ju inte bristen på kontakt i sig leda till lägre placering vilket näringslivschefen antyder.

  Gilla

  • Lasse skriver:

   tusan, nu råkade jag posta kommentaren i förtid igen! : )

   nåväl, hur vore det med lite ödmjukhet från kommunens sida och samtidigt några relevanta frågeställningar med en dos egenkritik?Jämför hellre vad andra kommuner gör bättre i de frågor där lågt betyg ges än att försöka hitta likheter kring exempelvis kommunalskattens läge.
   Kommunalrådet säger ”En bra attityd till alla medborgare i vilket ärende som helst är enligt min uppfattning den absolut viktigaste framgångsfaktorn”
   Låter ju bra, men enligt artikeln får ju just attityden lågt betyg.

   Gilla

   • degerhamn2 skriver:

    Du får sätta ett skydd över Returntangenten. 😉

    Ja, det är mycket som låter bra. Men stämmer det med verkligheten? Det är lätt att säga och skriva saker som låter bra. Hur lätt som helst. Det vet politikerna, från Löfvén och nedåt. Ett exempel: Är vi inte alla ympade med åsikten att Sverige har världens bästa sjukvård? För bara drygt 50 år sen var jag i Spanien och Polen. Båda länderna var då u-länder, fiaskon. I dag har de bättre sjukvård än vi.

    Allt går att vända. Till det bättre eller till det sämre.

    Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Nästan allt går att vända – om man bara vill. Själv har jag ingen aning om varför man drattat på ändan och fallit så djupt. Det viktiga nu är nog självkritik, analys och jobb, jobb, jobb. Så brukar egenföretagare få tänka och göra…

   Gilla

 3. Karin skriver:

  Marklund och Arnesson låter lite som Erlander, när han var nyvald partiordförande och av många beskrevs som en nolla. ”Ja, det är ju ett bra utgångsläge om man vill bättra på resultatet.”

  Gilla

 4. Eva Dillner skriver:

  Usch kommer du med dåliga nyheter igen? Kan det möjligtvis vara strategin som haltar? Under många år har kommunen prioriterat att göra Färjestaden till stad, utvecklingen av mindre orter och byar har fått stå tillbaka. Trenden har vänt, idag flyttar folk från städer, de söker sig till landet, till mindre orter, där bykänslan finns kvar och man kan bo granne med maten och naturen. Man söker en plats där tryggheten och lugnet ger livet en djupare mening. Med fiberbredband kan du jobba på distans, något som alltfler upptäckt detta märkliga år 2020. Alltfler söker en bostad på Öland, men var ska de hitta en tomt, en bostad, en plats att driva företag?
  Jag tror det är hög tid att man lyfter blicken från stadsbygget och gör det möjligt att bygga, bo och driva verksamhet på södra Öland.
  Positivt i sammanhanget är att man börjat med detaljplaner och hamn i Grönhögen, det återstår den på Syrenvägen som kan vara nyckeln till en nystart, där spaden i marken bör vara möjlig senast 2022.
  Tack Staffan för ditt ihärdiga arbete!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, mera elände. 😉

   Men ingenting är ”för jobbigt” så länge man kan tala om det. Vi delar in det mesta i positivt och negativt. Det är synd. Allt är lite av varje. Det är när man blir cyklop som den typen av livsåskådning förlamar. Jag tänker speciellt på de religiösa – och på politiker. Handfasta exempel på hur man kan vända sig bort från världen och alla problem är exempelvis Kalmarposten, som bara tar upp positiva nyheter. Man berättar alltså bara om halva livet. Den andra halvan är för jobbig, för ful, för trist. Men tristare tidning än Kalmarposten finns inte. Dess syn på livet är oärlig, falsk, naiv.

   Nå, vart vill jag komma? Jo, varför finns inga politiker som säger som det är? Satt uppe i natt och lyssnade på spektaklet i USA. Värre än bråk på dagis. Förnedrande för mänskligheten. Tragiskt. I Mörbylånga har jag bara hört Ann Willsund säga som det är med ”fyrvägsskandalen/Fyr till fyr-fiaskot” (men hon är inte politiker). Ingen annan tycker att något är konstigt i att tre mil cykelled inte finns fastän pengarna är slut och leden är invigd (enligt medier). Kommunens politiker ser det de vill se, som de religiösa. Samma sak med denna undersökning. Allt är egentligen ganska bra – trots att vi ligger nästan i botten. Kommunalrådet vill se det positiva. Men det är inte det POSITIVA som är intressant, inte det som kräver arbete. Det är det NEGATIVA som fordrar uppkavlade ärmar och mod. Lägg krutet på att förbättra skiten och sluta babbla om det positiva.

   Nä, nu skrev jag fel. Jag menar: Jobba stenhårt med det negativa och prata måttligt om det positiva. 😉

   Du som är konstnär vet att vi lever i en värld med många världar. I konsten kan vi se nytt, tänka stort och modigt, testa, misslyckas, börja om, lyckas. Mer av den inställningen skulle jag vilja se hos politikerna. Det jag kräver av en politiker är EN VISION. Och då menar jag inte ett dravel i stil med de kommunala slutbetänkanden som kan ta livet av eventuella läsare, utan en personlig STOR vision om vad hen vill. Det kan knappast vara en politikers lott att sitta och babbla tio timmar om utformningen av en sketen parkeringsplats då stora kommundelar avfolkas, vissnar, dör. En politiker måste kunna prioritera – med mod. Vi har personval. Men vilken politiker sticker ut i dag, visar sig modig, udda och ser utanför partiprogrammet?

   Svaret är…?

   Gilla

   • Eva Dillner skriver:

    Visst består livet av många delar. Enklast uttryckt saknar vi klarspråk. Att syssla med utredningar och byråkrati har blivit ett ändamål i sig. Det är vad konsulter livnär sig på. Hur man nu fått politiker och tjänstemän att tro att de inte själva klarar av att styra skutan är en god fråga. Det är klädsamt när någon vågar säga, nej den här gången satsade vi på fel häst, vi fick inte ihop det, vi har lärt oss… det är ju själva kontentan av livet. Vi gör vårt bästa, utfallet blir sällan som vi tänkt det. Ibland bra, ibland dåligt. Oavsett så lär vi oss hela tiden. Om vi vågar ta till oss helheten, inte bara de delar som ser bra ut på en CV. Om man hela tiden förskönar sanningen fastnar man i en fantasivärld.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Exaktamente!

     Ditt exempel med CV är mitt i prick. Finns nåt falskare än ett sånt? Idel ädel framgång, bländverk, inga motgångar. Fy fan så korkat att anställa med såna metoder.

     Vid anställningar skulle mitt hatobjekt SWOT-metoden faktiskt kunna fylla en uppgift. 😉

     Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: