Utveckling?

Läser Mörbylånga kommuns nyhetsbrev från Näringslivsavdelningen, klickar på länk för att få veta mer om ett givet ämne genom att mejla…

Upp kommer ett färdigskrivet mejl – i mitt namn! Jag behöver inte tänka, jag behöver inte skriva, allt kommer serverat (på dålig svenska med kommatecken efter Hej följt av versal), färdigtuggat och svalt. Bara att klicka på Sändknappen.

Förr kritade vi barn våra hopphagar på skolgården. I dag får ungarna sina hopphagar målade av andra, av vuxna.

Nu får vi vuxna våra mejl färdigskrivna av andra. Är det så vi vill ha det? Vill vi slippa att tänka själva, att handla, att formulera oss? Ska andra göra allt mer av det vi tidigare gjorde själva?

Detta lilla färdigskrivna mejl är bara en bagatell. Men frågan i sig är stor i en tid då den psykiska hälsan blir allt sämre, då allt fler känner sig exkluderade (hemskt ord)…

PS. Färdigskrivna mejl är en fin idé för mindre nogräknade. Du klickar på en länk och får upp ett listigt skrivet mejl där du beställer fem kilo messmör för endast 34 kronor. Den följande finstilta texten görs mycket lång och trist i nästan oläsligt typsnitt. Den säger ingenting om det faktiska slutpriset om 1 455 kronor + moms.

Ytterligare en bedragare är född…

6 tankar om “Utveckling?

 1. solvnda skriver:

  Det förde en ju ingenstans!

  Skickat från min iPhone

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Kommunen har insett hur kocko man agerat – och tagit bort det färdigskrivna mejlet. Så kan det gå när man tror att kommunikatörer är tidens frälsare… 😉

   Gilla

 2. Eva Dillner skriver:

  Jag reagerade på att denna lilla landsbygdskommun har 1300 heltidsanställda. Vad gör de allesamman?

  Jag hittade en informativ lista på regeringens hemsida häromdagen, indelat i obligatoriska och frivilliga uppgifter för kommuner. Det pratas ju mycket om att fokusera på kärnuppgifter när skattemedel ska förvaltas.

  Kommunernas obligatoriska uppgifter:
  Social omsorg (äldre- och handikappomsorg samt individ- och familjeomsorg)
  För-, grund- och gymnasieskola
  Plan och byggfrågor
  Miljö- och hälsoskydd
  Renhållning och avfallshantering
  Vatten och avlopp
  Räddningstjänst
  Civilt försvar
  Biblioteksverksamhet
  Bostäder

  Frivilliga uppgifter:
  Fritid och kultur
  Energi
  Sysselsättning
  Näringslivsutveckling
  https://www.regeringen.se/artiklar/2015/04/indelning-och-uppgifter-i-kommuner-och-landsting/

  Däremot hade jag inte klickat mig vidare för att erbjuda rabatt till tjänstemän vars löner jag redan betalar. Jag vill också skriva och tänka själv.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Även jag häpnade inför antalet anställda. Vi går mot en kommunanställd per tionde invånare. Håller just på med en koll av Kalmar läns samtliga kommuner och hittills pekar svaren på ungefär samma samma i alla kommuner. Jag ställer två frågor:
   1. Hur många bor i kommunen?
   2. Hur många jobbar i kommunen?

   Min hemmagjorda, av kommunen besvarade, statistik kommer snart… 😉

   Att kommuner ska syssla med det diffusa begreppet ”sysselsättning” känns inte helt ok. Kommunerna vill i alla sammanhang visa upp fina (optimistiska!) siffror, vilket i sin tur sannolikt leder till ”onödiga anställningar”. Vi går mot ett pärmbärarsamhälle. Fem kommunikatörer i lilla Mörbylånga? Why? För att producera färdigskrivna mejl och webbjulkalender?

   Ännu mer skeptisk är jag till kommunens roll i näringslivsutvecklingsfrågor, både här och i mitt tidigare liv i Jämtland. Kommuner kan ofta inte näringslivets innersta väsen. Egenföretagaren är ofta en solitär som går sin egen väg, som ger sig fan på att lyckas med en idé hen brinner för. Visst kan kommunen hjälpa till ibland med praktiska detaljer, men den förstår ofta inte ”djupet”, glädjen och svårigheterna med att vara sin egen lyckas smed, att inte få en månadslön i brevlådan i månadssluten…

   signaturen
   ”tänker och skriver själv – åtminstone ännu en tid”

   Gilla

   • Eva Dillner skriver:

    Både sysselsättning och näringsliv är frivilliga åtaganden för kommunen. Sysselsättning er rent ut skatteslöseri. Näringsliv kan nog göra nytta, om det sköts rätt.
    Ser fram emot statistiken i länet. Jag längtar efter ett enkelt sätt att illustrera vad varje anställd kostar för den som genererar skatten.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Inlägget kommer inom kort. Alla kommuner har svarat – utom Mörbylånga. 😉

     Återstår för mig att räkna ut hur stor procent av invånarna som jobbar i kommunen. Med mina mattekunskaper är detta ett sisyfosjobb. Men envis vinner…

     Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: