Åk nån annanstans, turister!

Varför frågar jag mig under mina cykelturer? Varför gör man som man gör i den kommun som tjatar som en papegoja om den viktiga turismen och den ännu viktigare turismutvecklingen? Varför gör man som man gör? Jag har inga svar.

I Grönhögen har man äntligen fattat att hamnen är en turist- och besöksmagnet. Eftersom jag fikar där i stort sett varje dag har jag rätt bra koll på den. I dag kom flera bilar dit under min korta rast. Man stannade och tittade, men ingen klev ur. Ingen kände sig manad att se mer av den hamn som Marianne Hedelin och olika utvecklingsgrupper arbetat för i decennier. En av enkla orsaker: Där finns inga sittgrupper – längre. De har man tagit in på lager för att ställa ut först i vår igen. Varför? Varför förstår inte en turistintresserad kommun det allra enklaste?

Den som känner för en skön stund i Grönhögens hamn under höst, vinter och vår får hålla tillgodo med att sitta på EU-pallar.

Du som är intresserad av landsbygdsutveckling kan kanske ha intresse av att se filmen nedan om Marianne Hedelins och andra människors envisa jobb med att försöka utveckla Grönhögens hamn. Jag kan inte tänka mig att de ville ta in alla sittgrupper i mitten av oktober för att låta besökare, bybor och turister stå fram till maj.

Kulturorganet har tidigare skrivit om detta slags ståuppkomik. Läs här.

Marianne Hedelin i Grönhögens hamn.

Jag cyklar också dagligen förbi den nya livsmedelsaffären i Södra Möckleby och frågar mig varför? Varför? Varför? Ännu efter fyra månaders drift ser ingen levande människa att man här passerar en livsmedelsbutik. Här finns inga skyltar – som syns. Skyltar som inte syns är som bekant helt ointressanta. Här finns bara en trist flaggsnutt som man inte ser texten på och gör man det förstår inte många: Automat! Är det ett svarveri, en datafirma? Ingenting lockar att stanna. Varför vill man inte synas?

Pizzerian hundra meter därifrån har förstått hur en slipsten ska dragas. Där finns massor av skyltar och ”öppet” i lysande neon i skyltfönstret som kan ses ända ut till dem som passerar på vägen.

Livet är hårt. Syns man inte finns man inte.

Det gäller att alltid se med gästens ögon. Gästen på Öland kommer i bil. Som bilist ser man nästan bara framåt. Denna vy ser bilist som kommer söderifrån. Har man aldrig varit här tidigare tror jag att ytterst få skulle inse att det här finns en livsmedelsaffär.

Nedan kan du se filmen om invigningen av affären i juli 2020.

Den nya livsmedelsbutiken invigs i Södra Möckleby.
Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: