Fram för en kvinna!

Snacka om gubbröra. Det vimlade av gubbar. Gubbar trampade tandemcykel och gubbar berömde gubbar och gubbar fotograferades i parti och minut. Ja, det var en gubbfest som hette duga! Och gammelmedierna skrev det gubbarna berättade: Att allt var klart, att det bara fattades en liten snutt i söder. Gubbarna var så glada. Och det var alla gubbpolitiker också. Så gick det till på invigningsjippot på norra ön i augusti 2019 då det påstods att cykelleden Fyr till fyr var fullbordad. Man hade bara en liten snutt i söder kvar. Sen var hela härligheten serverad på silverfat.

Men ingen politiker sa flasklock.

Hå hå, ja ja. Vi ska nog inte skälla på Trump och hans fake news. På Öland ljugs lika mycket. Allt ska vara så mycket bättre än det egentligen är. Potemkinkulisser, ytor, lögner. George Orwell lär ha sagt att ”Ju längre ett samhälle driver från sanningen, desto starkare hatar man dem som talar sanning till det”. Så är det. Den som säger som det är blir hatad. Därför småljuger och storljuger alla. Ingen vill bli hatad.

Gammelmediet Barometern skrev för en tid sedan: 1,8 miljoner ska Borgholms kommun satsa på en ny beläggning mellan Ormöga och Knäppinge _ _ . Det är cykelleden som ska få den sista pusselbiten. _ _ Den tre kilometer långa sträckan som skulle knyta ihop den norra slingan med den södra invigdes i mitten av juni i år_ _ _.

Visst låter det rart! Allt verkar färdigt, klappat och klart. Äntligen. Det märkliga är att saker och ting kan bli klara flera gånger. År efter år, liksom.

Trots det fattas cykelled från Grönhögen till Långe Jan och från honom till Enetri, i runda slängar en sträcka på två mil. Två mil! Och från Solberga till Skärlöv, en mil. Summa: Tre mil. Men då ska man veta att mellan Degerhamn och Mörbylånga finns bara fyra kilometer äkta led. Resten går på landsväg. Fem mil saknas alltså eller är fejkled. Det blir alltså en Fyr till fyr-led utan kontakt med fyren i söder. Grattis!

Och ingen politiker säger flasklock.

Till eventuellt kommande cykelledprojekt på Öland hoppas jag man väljer en kvinnlig projektledare med fingertoppskänsla och en dokumenterat social begåvning. Det krävs nämligen annat än att räkna asfaltmängder, grusstorlekar och pengar när man har med människor att göra. Och det har man i EU-projektet Fyr till fyr – ett begrepp som används allt mer sällan, eftersom det är en lögn. Ingen led kommer nånsin att nå fyren Långe Jan. Projektet har för länge sen somnat in. Pengarna är slut, nu hjälper inte ens böner. På sidan om projektet är senaste inlägg publicerat 2016-06-10.

Projektet har en bilaga till EU-ansökningen. Intresset är magert. Den senaste kommentaren är från 1 december 2014.

En totalt insomnad sajt för hela fiaskot kan du studera här.

Och ingen politiker säger flasklock. Låtom oss bedja.

***

Tillägg: Detta inlägg skrev jag för flera veckor sedan. Då fungerade de tre länkarna ovan. Nu är de döda. Man kan undra varför?

De tre filerna – som nu gått hädan – var:

olandsleden.se/cykelturism-pa-oland-fran-fyr-till-fyr/
olandsleden.se/projektbeskrivning/
olandsleden.se

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: