Könsbyten, plus och minus

Plus
Sola hon skiner!

Jag kan cykla.

Mina fönsterodlade grönsaker växer så man ser det – tack vare konstljus. Jag tror många skulle behöva sånt just nu…

Minus
Att läsa tidningen i dag skapar frågetecken. Svarta helsidor på parad. Tror vi verkligen att vi kan köpa oss lyckliga? Vad går den ut på, denna Black friday?

Rubrik i Barometern:
Capellagården på Öland är inte bara en rofylld turistattraktion. Det är framför allt en skola i Carl Malmstens anda där hand och ande ställs i skapande samverkan.

Denna felsyftning blir allt vanligare i gammelmedierna. Den andra meningen syftar på Capellagården. Den är en ”den”. Den gården. Men i andra meningen har man bytt genus till ”Det”. I mina ögon blir det lika märkligt som att skriva så här: Bo Tak är professor. Hon arbetar i Lund.

Det sägs att fängelserna är överfulla… Läser om man som 2017 dömdes till 4,5 års fängelse för att ha kört ihjäl två människor. Nu står han åtalad för att i år ha försökt köra ihjäl en polis. Men… 2017 + 4,5 = 2021,5. Är jag så vilse i pannkakan? Är det verkligen juni 2021? Ja, tiden går onekligen fort nu för tiden, och vissa hinner med mycket fastän tiden är knapp. Den här killen är dömd för fler än 110 brott sen 2003…

Märkt

7 tankar om “Könsbyten, plus och minus

 1. Karin skriver:

  Meningen med Black Friday, denna kommersens högtidsdag, är i all enkelhet att vända röda siffror till svarta.

  Grattis till framgångsrik fönsterodling! Det är svåra grejer och noga med ljusarrangemangen: rätt höjd, rätt ljus och rätt antal timmar per dygn.

  Gilla

 2. jernis skriver:

  Äntligen black, med andra ord pank, fredag! Jag filosoferade över fenomenet härom dagen. Den till synes ohejdbara utvecklingen går redan mot black vecka som ganska snart lär övergå till black månad och därefter till blackt år. Men så tänkte jag att va fan, köpfesten har ju redan pågått ett par, tre kanske fyra blacka decennier. Om partyt tillåts fortsätta blir det med tiden till blackt sekel samt en black om planeten A:s fot, om det nu inte redan är det.

  Jag tycker inte du ska vara så hård mot den/det-förväxlingen. Det är lätt hänt vid textfilande när ett huvudord i satsen framför byts mot en synonym med annat genus, det vet jag så väl av egen erfarenhet. Renodlat könsbyte han/hon är däremot mer klandervärt. Fast ditt exempel haltar en smula; biologiprofessor Bo Tak hette sannolikt Derek i efternamn innan hon gifte sig med filosofie kandidat Karl Tak.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Visst är black friday nåt att grunna över. Ytterligare ett lyckat påfund av handelsmännen, förutom mors och fars dag. Lyckligtvis har jag blivit köpimmun. Har man kanske fog för att förvänta sig ett inlägg på Vilse i pannloben?

   Visst är det lätt att den/det-fela, speciellt på dator. Och i dag skriver nog inte så många på skrivmaskin eller griffeltavla. Jag gör själv fel titt som tätt. Men inte är jag hård. Jag varnar bara för tendensen; jag ser den allt oftare.

   På fallet ”Derek och Karl Tak” har vi satt Ingvar Charm-Knubbendorph . Inom en vecka kommer han säkert med absolut oläsbar rapport med alla fakta, sannolikt pyntad med hela släktträd från medeltiden och framåt…

   Gilla

   • jernis skriver:

    Nej, det blir inget irrande på min blogg i dag, men mycket snart väntar en annan stor högtid – ja inte tillnärmelsevis lika stor som pankfredagen förstås, den är i en helt egen division – som jag vederbörligen kommer att uppmärksamma.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Men nu talar du i gåtor, jernis. Jag förstår ingenting. Vilken kan det vara!? ”Mycket snart”?… Jag står handfallen.
     Hur som helst, vi väntar med spänning. Men du, vi ska väl inte behöva vänta ända till Sveriges nationaldag?

     Gilla

    • jernis skriver:

     Du kan vara lugn, inte ens med publiceringstakten på jernis.blog är ett halvår ”mycket snart”.

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: