En styrgruppsordförande berättar

Så här i covidtider kan man behöva skratta. Artikeln ovan vårdar jag med omsorg. Genom några få pratminus förstår man att ingen vet nånting. Texten är saxad ur avsomnade Östra Småland och säger mycket om hur cykelledsprojektet Fyr till Grönhögen har skötts av idel ädel gubbar.

Notera detta historiska citat:

”Han kan inte svara hur mycket pengar det finns kvar till de sista etapperna. – Det är några miljoner kvar och de ska räcka men jag vet inte hur många det är. Jag sitter som ordförande i styrgruppen och vi ska ha möte den 28 oktober så då vet vi närmare.”

Det är underbar läsning. Eddie Forsman är ordförande i styrgruppen men vet ingenting. Fraser som ”det är några miljoner kvar men jag vet inte hur många det är” säger det mesta om amatörismens totala makt över detta fiaskoprojekt. I dag vet vi att det saknas 20 mille. Men vad spelar det för roll när styrgruppen för länge sen har upplösts i atomer och projektchefen har gått hem och ingen ansvarig politiker visar minsta tillstymmelse till aktion.

***

I Mörbylånga kommun har man slängt in nödbromsen och pausat både rekryteringen av vice kommundirektör, en titel i folkmun kallad Lill-Ann, och cykelledprojektet Fyr till Grönhögens eventuella fortsättning. Hur det går med anskaffandet av en vice näringslivschef står endast skrivet i ”någons” anteckningsbok. Det är tyst från kommunhuset. Denna tystnad kallas julefrid.

Det känns som att det är dags för en ny version av Tomtarnas julnatt!

Midnatt råder, det är tyst från makten, tyst från makten
alla hyssja, släckta äro ljusen, äro ljusen
Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.

Se, då krypa visslare upp ur vrårna, upp ur vrårna,
lyssnar, spejar, trippar fram på tårna, fram på tårna
Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.

Snälla folket låtit skatten rara, skatten rara,
ligga kvar på faten åt en ljugarskara, ljugarskara.
Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.

Hur de mysa, hoppa upp bland faten, upp bland faten,
tissla, tassla: “God är julelögnen”, “Julelögnen!”
Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.

Gröt och skinka, lilla direktören, lilla dirren,
tänk, så rart det smakar Mejlar´n liten! Mejlar´n liten!
Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.

Nu till lögner! Grövsta lögnen klingar, lögnen klingar,
runt om kassan skaran muntert valsar, muntert valsar.
Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.

Tystnad svider. Snart de valda själar, valda själar,
kvickt och näpet allt i tystnad ställa, tystnad ställa.
Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.

Sedan åter in i skumma vrårna, skumma vrårna,
tomteskaran, tassar nätt på tårna, nätt på tårna.
Tipp tapp, tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.

Allan von Kompost
redaktionschef

Märkt , , , ,

7 tankar om “En styrgruppsordförande berättar

 1. jernis skriver:

  Bara två sträckor kvar är väl inget att komma med, som en spik i foten. Mellan jorden och Mars, där återstår ynka hälften så många: etappen mellan ISS och Mars. Komma här och snacka om två sträckor är ju bara löjligt.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja du, jernis. Äntligen får jag briljera i min favoritgren matematik. I cykelledprojektet talas offentligt om två sträckor som fattas. I verkligheten är de många fler. Hur många fler är beroende på hur stor vikt man fäster vid begrepp som ”cykelled” och ”landsväg”. Ytterligare en faktor utgörs av Trafikverkets uppsatta regler som inte följs. Slutligen tillkommer faktorerna ”politik”, ”önsketänkande” och ”förnekelse”, i min ekvation inräknade i totalen av den så kallade ”sluttande akvidensprincipen” från 1934.

   Om önskade resultatet betecknas A och det förmodade utfallet B samt Trafikverket C blir det rent matematiska svaret på din kommentar detta:

   A + 3,14 upphöjt till C (+ :↑C/3 = WB : A.) = C G§:4
   # 5,239

   Rätt svar blir alltså: ?

   VSB

   Gilla

   • jernis skriver:

    Den felaktiga uppgiften om antalet kvarvarande sträckor kan visserligen användas för att beslå ansvariga med lögn, men det är också det enda den duger till. Som mått på ledprojektets formidabla succés är antalet återstående sträckor, påhittade eller faktiska, däremot fullständigt ointressant (sträcka är en storhet, inte en enhet). I mitt Mars-exempel försökte jag belysa detta. Omräknat till öländska dimensioner skulle ISS ligga sju centimeter från startpunkten Långe Erik/jorden med slutpunkten Långe Jan/Mars.

    Jag tror bestämt att du tjyvgluttat lite i Ingvar C-K:s rutblock. Aja-baja!

    Gilla

    • jernis skriver:

     Mittåt, hela sju decimeter är det.

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Det är nog så att vi professionella matematiker ibland inte ser koefficienterna för alla variabler. Därför har du glömt Einsteins lilla tilläggskrumelunt till relativitetsteorin: ”Den nipperska trumpetsteken”, som transformerar enheter till storheter och vice versa. Lägg till den och du har svaret utskrivet med 47 decimaler:
     7,000000000000000022222222222222555555555533333333 centimeter. Vill du ha ett korrektare svar kan jag bistå även med det.

     VSB.

     Gilla

 2. Marianne Aourell skriver:

  Hej det är rätt intressant att läsa om styrgruppen i Fyr till Fyr. Jag drar mig till minnes att när man fick veta vilka som fått uppdraget med cykelleden, så var det många som undrade och var tveksamma om dessa herrar skulle klara detta eller vart det skulle bära hän. Nu vet vi. När man ser siffrorna förstår man att de la av.
  Marianne

  ________________________________

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, du… Det var en riktig gubbfrossa. Gubbar från politiken, gubbar från kommunen som kunde allt om grusstorlekar och grävare. Men ingen med fingertoppskänsla, ingen naturkunnig, ingen historiker, ingen cyklist, ingen vandrare, ingen kvinna. Man fattade inte att en cykelled är kultur.

   I Albrunna la man rakbladsvass stenkross på cykelleden (kostade mig två däck). Så gör en som aldrig cyklat. Projektledaren berättade på ”hearingen i kommunfullmäktige” (hösten -19, går att avnjuta på nätet) att han nu hade köpt sig en cykel. Så dags då.

   Hade man valt kvinnor för det här jobbet hade det varit klart 2017. Fyr till fyr-katastrofen borde ha lärt kommunen någonting. Frågan är bara vad?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: