I röret…

I ett unikt inlägg berättar vi mer om en unik företagssatsning: En ny kartbok över södra Öland. I den syns inte byar och kyrkor som tagit in sina sittgrupper för vintern, som anser att besökare gott kan stå fram till maj.

– Vi vill sätta ljuset på dom byar som vill människan väl, säger Sune Flisa, kulturorganets chefredaktör. Byar som Grönhögen och Mörbylånga kommer helt enkelt inte att synas på kartan, inte heller kyrkan i Ås. Dessa platser utmärks i stället med rött varningsmärke och texten ”tipplats för miljöfarligt gods, tillträde förbjudet”.

Platser och byar med altruistisk inställning framhålls som föredömen. Exempelvis visas sittgruppen i Degerhamns hamn och vid Automat i Södra Möckleby upp som goda exempel på en turist- och besöksvänlig inställning, berättar Flisa.

Den nya kartboken trycks till en början upp i en miljon exemplar och ska säljas över hela världen.

Vi visar även två filmer, en om nya piren i Grönhögens hamn, en om en cykeltur från Össby till Eketorps borg där vi snurrar ett varv och klättrar upp till borgens krenelering (tinnar och gluggar) för att spana in potentiella fiender…

Sune Flisa summerar året som gått. Det blir en mix av ris och ros. Här får Sune verkligen visa upp sin starka sida: den ohämmade ödmjukheten, illa dold av pansarsköldar.

En bit in på året skickar vi ett öppet brev till några av makthavarna i Mörbylånga kommun. Hur det är med ödmjukheten i det återstår att bedöma för JO, inhyrda toppadvokater och diverse blixtlarmade domstolar.

Väl mött 2021.

Märkt

4 tankar om “I röret…

  1. Sjörövare skriver:

    Är det möjligt att få en vy av hamninloppet med nya piren, från sjösidan ? Gärna rörligt !

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

      Under den veckolånga festen lyckades vi i natt övertala Ingvar att ta på sig uppdraget att med kameran på huvudet simma ut ett par hundra meter i Kalmarsund för att sedan vända in mot hamnen igen. Han startade 08:34 i morse, men sjön var så grov att han sjönk redan vid hamninloppet. Vi fick ta ett gäddspö för att med ett precisionskast kroka honom och dra in honom till land. Det är inte många som blivit räddade av en Rapalawobbler.

      Hur som helst, det blev ambulans till akuten – där Ingvar är stamkund. Efter en timme med respirator var han pigg igen och 13:20 i dag gjorde ”vi” försök nummer två. Nu gick det bättre, trots att sjön var ännu högre. Vi tror de upplivningsmediciner som bjöds Ingvar på intensiven ännu sitter i en tid. Därför gäller det att utnyttja tiden. Vi har därför planerat även en kvällsimning för att i romantiskt kvällsljus skildra hamnen till balalajkamusik och lättklädda dansöser. Ingvar har då kamera och stor strålkastare på huvudet när han kommer insvepande från havet i halv vind med välskotad mössa med öronlappar. En syn för gudar.

      Är det nåt mer min herre önskar? Kanske samma insegling men i undervattensläge?

      Gilla

      • sjörövare skriver:

        Vilka enorm satsning. och spännande vinklar. Nu ser jag fram mot en både vacker och dramatisk bildstund. Särkilt nyfiken på den koreografi som sockenföreningens balett valt att föreviga detta stolta ögonblick när Grönhögens hamn förbereder sig på båtinvasion ????

        Gilla

        • degerhamn2 skriver:

          Ja, evenemanget är verkligen nåt att se fram mot. Flera tevestationer la bud på filmen, trots att den inte spelas in förrän sent i kväll. CNN tog hem succén för futtiga 785 000 dollar så nu har vi till mera dryckjom på redaktionen. Svaga länken är dock Ingvar; det gäller att till varje pris hålla honom vid liv. Måste han åter skallopereras får vi ambulansskicka honom under pseudonym.

          Du tar upp koreografin för baletten… Ingen fara. Sune Flisa lär just nu ut indisk magdans enligt gammal tradition i Shimla. Tjugo hemmafruar i Grönhögen drillas just nu nere i hamnen. Man dansar med en tänkt svart mamba i händerna, tar tre steg höger, två halvsteg vänster, slår en dubbelvolt, ”tangoglider” snabbt åt vänster, rullar på höfterna en sekund och gör så om hela proceduren nio gånger. Ja, du har säkert dansat så själv. Denna undersköna dans är onekligen en fest för ögat!

          Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.