Var lägger jag skärpan?

Om man kan fotografins grunder blir denna hobby roligare och intressantare. I dag tar de flesta fram sin telefon och knäpper ett par bilder och de får bli som de blir, tyvärr. Nedanstående bild ställde mig inför ett problem.

Jag hade bara ett teleobjektiv, 150 millimeter. Ljuset var dåligt och jag ville inte pressa mer än till 800 ISO. Kameran var dessutom av fullformatstyp, alltså med stor sensor som ger kortare skärpedjup än smällor med liten sensor. Eftersom det också blåste hårt och det inte fanns möjlighet till stöd ville jag inte använda längre slutartid än 1/160 sekund. Var skulle jag lägga skärpan när jag ville ha så god skärpa som möjligt på så många av bodarna som möjligt utmed kajen i Gräsgårds hamn?

I ”normala” fall lägger jag alltid skärpan på objektet närmast kameran. Med liten bländare får jag då stort skärpedjup, men stor blir det kort. Men här, då…? Hade jag lagt skärpan på närmsta bod, eventuellt på närmaste däck på kajen hade skärpan naturligtvis blivit bra just där – men mycket snabbt blivit sämre bakåt i motivet. Mina fotoelever minns än i dag att ju närmare man befinner sig motivet, desto kortare blir skärpedjupet.

Lösningen blev denna, inte optimal, men i mina ögon den bästa: Jag la helt enkelt skärpan på den andra boden. Den första blir då en aning oskarp men tredje till sista får godkänd skärpa.

Det är såna här privata resonemang som gör fotograferandet intressant – åtminstone för mig.

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: