Cykelledens inkonsekvenser – II

Cykelleden ”Fyr till Grönhögen” har många farliga broar utan skyddsräcke. Cyklar du av leden här sommartid slår du ihjäl dig mot stora stenar. Gör du det på vintern drunknar du. Man kan undra vad Trafikverket säger om detta säkerhetsexempel? Trafikverket är ”deltagande part” i projektet, och om jag minns rätt sysslar det en del med trafiksäkerhet. Verket har för övrigt 9 000 anställda. En av dessa borde kanske ha tid att titta till det fiaskoprojekt man själv är med och gör bort sig i… Det skulle vara intressant att höra en jurist om vem som skulle befinnas skyldig om en cyklist drunknade/slog ihjäl sig här. Trafikverket? Mörbylånga kommun? Ölands kommunalförbund eller Region Kalmar län? Enligt Trafikverkets egen text torde det bli omöjligt att klassa denna led som ”nationell led”, något verket har uppmanat kommunerna att ansöka om. Här läser du om hur Trafikverket uppmanar till att söka för att bli sådan led, trots dessa famösa säkerhetsbrister.
Inte långt från den övre bron finns denna. Här är dikesdjupet mindre och inte alls lika dödande. Trots det finns här rejäla räcken på båda sidor. Hur fungerar projektledningens logik? Hur tänker man? Eller singlar man slant?
Sätter man sprätt på all kosing finns det naturligtvis inte en spänn över till skyddsräcken. Men vad spelar det för roll, här handlar det bara om cyklister. Vi ser här ett ”fattigmansräcke” mellan Gammalsby och Solberga. Hur stor skyddseffekten är mot avåkningar står kanske skrivet i projektledningens arbetsbok.

Märkt , ,

2 tankar om “Cykelledens inkonsekvenser – II

 1. Lasse skriver:

  Jag slås än mer av hur fruktansvärt fult det blir av materialkompositionen för dessa ”byggen”. Här har vi öländsk sten- och bygghistoria runt bäcken och då slängs det på anskrämliga betongplattor och allsköns andra doningar. Låt istället några duktiga stenläggare bygga fina stenbroar (åtminstone skalet!) och vips lyfter ledens skönhet några potenser.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tack för de orden! Som jag skrev till en polare i dag: ”Det estetiska är satt på undantag, pengarna styr allt”. Och då blir det så här helvetiskt fult, utan linje, utan ”god smak”, utan kulturell tradition. Se bara på de förfärliga stängslen runt Golfsjön i Grönhögen och på rakan söder om Södra bruket. Många med mig kallar dem ”kravallstaket”. Jag vet folk som inte går förbi där bara för att de är så fula.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: