Vem fan säger ”vägbanor”?

Varför pratar meteorologer som dom gör – i teve? Nästan varenda sändning låter på samma sätt:

Morgondagen bjuder på sol, alternativt molnigt väder men här och var med gluggar i molntäcket. I öster drar en kylig vind in vilket ökar risken för halka på kalla vägbanor. Om vi kikar på morgondagen bjuder den på… Och så vidare…

Jag lovar, det finns faktiskt andra ord för:

kika på
bjuder på
gluggar
molntäcke
drar
vägbanor

Märkt , ,

2 tankar om “Vem fan säger ”vägbanor”?

 1. tony skriver:

  Meteorologiska facktermer! Förstår inte varför du tycker det ska vara diskvalificerande att använda dessa ord. Visst finns det synonymer att använda, men det är väl bra att samma ord användes om en företeelse. Då kan jag ta del av en väderleksrapport utan SAOL i min hand. Det jag kan hålla med dig om är vägbanor. Varför informeras det inte om gångbanor för oss som spankulerar också. Eller cykelbanor. För att inte tala om cykelleder. Fast för egen del skulle det räcka om de sa att det kan bli djävligt halt dagen efter idag.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Naturligtvis diskvalificerar jag inte ett stelt, torrt och trist språk. Det gör mig bara ointresserad. Det är väl helt enkelt så att vissa vill jämt ha samma samma samma. Andra vill ha förnyelse, överraskningar, utveckling, levandegörning.

   Trots att nyskapande alltid är svårt, den tär på krafterna, ser vi ändå – lyckligtvis! – att mycket av det människan gör är färgat av ambitionen att göra ämnen och företeelser intressantare, vitalare och till och med roligare.

   Men i TV-meteorologernas värld har språket gjort halt på stället sedan Pererik Åberg fick Sveriges Radios språkpris 2000 med motiveringen ”som en ny, ung och lysande TV-begåvning. Han skapar en berättelse om vädret med ett personligt tilltal som gör solskenet varmare och regnet blötare”.

   I dag är förresten första dagen på nya året som vi här får se upp för hala vägbanor, trots eventuella gluggar i molntäcket.

   https://www.journalisten.se/folk/22640/ricard-robbstal?page=1014

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: