Dagens Sune

”Att kung Carl XII Gustaf fotograferades med en vaccinspruta i armen räckte för att framkalla en tramsig ilska om ojämlikhet”, skrev i går Martin Tunström i en ledare i Barometern. Han syftade på händelsens framtoning i medierna i ämnet ”köfusk”.

Frågan är om det är en tramsig ilska. Tunström noterar att det verkar som om icke-medicinsk personal kommit över vaccindoserna för att gå före i kön. ”Det förstärker bilden av att läkare och sjuksköterskor har förlorat makt över vården till administratörer och chefer som inte har samma skolning i professionens historiskt framvuxna kultur”, fortsätter han. Tunström ser lyckligtvis allvarligt på gå-före-problematiken men är tydligen beredd att se mellan fingrarna med prioriteringen av vår statschef genom att lägga fokus på andra delar i ”prioriteringsfrågan”. Ty en prioritering är det, hur mycket än Tunström och andra menar att kungen nu kan övertyga skeptiker att ta sprutan.

Jag menar att kungasprutan är illavarslande. Värre blir det då jag i dag läser i Barometern att oppositionen i Mörbylånga kommun påstår att det funnits en reservlista där chefer utan patientkontakt fanns uppsatta för att kunna vaccineras mot covid-19. Det sägs att socialchefen Ann-Katrin Ståhl vaccinerades i förra veckan.

”Höga chefer och dess underordnade får aldrig tillskansa sig personliga förmåner”, skriver Mörbylångaoppositionen och kräver snabba svar.

Det kräver även jag. Sverige ligger först på sjätte plats över världens minst korrupta länder och med korruption gäller regeln ”minsta avsteg så är regeln dödsdömd”. Ett litet undantag föder omedelbart tanken på ett nytt, en aning större. ”Hon fick gå före i kön, varför får inte jag också göra det?” Snart är man ute på det sluttande planet där godtycke och egoism styr i stället för regler och lagar.

Kommundirektör Ann Willsund verkar åter vara i tjänst. Enligt Barometern lämnar hon följande besked: ”Med anledning av de inkomna uppgifterna har kommunledningen fattat beslut om att en oberoende utredning ska genomföras. Den ska genomföras av annan kommun än Mörbylånga kommun.”

Av annan kommun?! Men vad i hel…? Ska Borgholm börja utreda missförhållanden i Mörbylånga? Eller Nybro? Kanske Täby? Det börjar bli många pinsamma utredningar att hålla ordning på i Mörbylånga kommun.

Något farligt sprider sig snabbt i kommunhuset – ett nytt virus! Goda råd blir allt dyrare. Vilken kommun ska ställas först i kön för att utreda Mörbylångavirusets spridning? Och vem ska ställas först i kön för vaccinering mot detta urgamla elände?

Korruption har nämligen gått hand i hand med människan sedan tidernas begynnelse.

Sune Flisa
chefredaktör

Märkt , , , ,

2 tankar om “Dagens Sune

 1. Städa uppifrån skriver:

  Dags för radikala tag i kommunhuset. När stora företag tappar greppet om ledning och styrning gör man det enda radikala. Säger upp alla chefer, utan undantag. Sedan får alla som vill och kan på nytt söka sina jobb. I konkurrens och med ordentlig utvärdering.
  Ondska, oheliga allianser, missriktad toppstyrning måste få ett slut i Mörbylånga. Allt måste vädras ut offentligt och med transparens ( det stora nyckelordet i offentlig förvaltning ).

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Det ”sluttande planet” styr det mesta. Börjar man fiffla och runda och gena växer varbölden snabbt. Bäst är att sticka hål på den så snart den blir synlig.

   Säg upp alla. Gör om, gör rätt. Att lappa och laga förlänger bara lidandet, eftersom alla bölder spricker – även om det kan ta tid.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: