Dagens Sune

Vi säger allt oftare att vi lever i en polariserad värld, i en mänsklig existens som aldrig tidigare påverkats av så många utifrånsignaler som i dag. Vi går och står i ett ständigt ösregn av nyheter, valsituationer, varningar, sensationer, religiösa och politiska budskap, lockelser, hot och tramsigheter. Världen har aldrig tidigare lyssnat till så många experter som vill övertyga just dig om att just hen har helt rätt i just den frågan. Och just den frågan kan handla om rymdresor, nagelvård, gudstro, valpavmaskning, bantning, honungsproduktion, orgasmfördjupning, lovikavantestickning, hårfärgning, vaccinering eller egyptisk magdans. Allt ska dessutom gå snabbare, göras lättare, kosta mindre och kännas viktigare och ge kraftigare kick än tidigare.

Det är inte konstigt att vi blir psyksjuka, drabbas av depressioner och går in i väggen. Ett enkelt sätt att illustrera de splittrade mänskliga intressena är att studera löpsedlar. I dem finner vi ingen kurs, ingen trend, ingen bakomliggande tanke. Det vi finner är endast spekulationer om vad som kan locka till läsning i vilka inaktuella ämnen som helst – och därmed dra in kosing till blaskan.

Den 8 februari ser Expressen- och Aftonbladetlöpet ut som på bilden ovan. De helt dominerande ämnena som basuneras ut i krigsrubriker är dessa:

EXPRESSEN
DINA GAMLA FURUMÖBLER kan vara värda TUSENLAPPAR
OKÄNDA DOKUMENT som avslöjar STIG ENGSTRÖMS SISTA TID

AFTONBLADET
SJÖSTRÖM SKADAD: KÄNNER MIG FÖRKROSSAD
SLIPP PIRR I BENEN

Kvällstidningarna har länge ansetts som de mest dagsaktuella pappersmedier vi har. Trots det har endast en av rubrikerna ovan en aktuell prägel, den om Sara Sjöströms skadade armbåge. De andra hade kunnat publiceras vilken dag som helst mellan 1800 och i dag (den om Engström från 2000 till i dag).

Kära medmänniska. Du är grundlurad. Du tror dig bada i senaste nytt men du matas om och om igen med gammal unken skåpmat som vilken halvidot som helst kan stuva om och servera som dagens rätt.

Sune Flisa, chefredaktör, här på
pinfärsk bild tagen under
gårdagens afterworkmöte
på restaurang Le Jules Verne
i Eiffeltornet, Paris.
Foto: Larissa Fun.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: