TV-meteorolog går i taket

Många medier påstår felaktigt att vi får kallare eller varmare temperaturer. Exempelvis har Barran i dag en hel artikel om ”den näst kallaste temperaturen i Sydsverige”.

Denna språkfälla lockar mig till googling och snart hittar jag lärorik artikel av tevemeteorologen Per Stenborg med rubriken Väderspråkliga fel får mig att rysa. Per tar strid mot alla språkliga fel vissa meteorologer begår, tokigheter som sprids vidare i medierna för att slutligen betraktas som korrekta. Per jämför dessa med fake news.

Pers text öppnar ”mina ögon känsliga för väder”. Han nämner exempelvis att det bara finns en temperatur, inte flera, liksom att molnigheten inte kan tätna, bara öka eller minska, att jämföra med att temperaturen bara kan öka eller minska och att temperaturen är lägre eller högre, inte varmare eller kallare.

Per Stenborg tar upp flera språkliga mystifikationer. Varför säger vi till exempel nysnö men inte nyregn? Varför säger vi snöfall men inte regnfall? Vilket är rätt, vind eller vindar? Kan långvarigt regn kallas stabilt? Vad är uppehållsväder, och hur är det, är det vinden eller vindstyrkan som tilltar och friskar i? Varför kan vi säga varmare väder men inte varmare temperaturer?

Ja, det är svårare än man kan tro att uttrycka sig rätt om väder. Läs och lär här.

Märkt , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: