Det gamla ålderdomshemmet

Det före detta ålderdomshemmet Olstorp i Södra Möckleby på södra Öland ligger helt isolerat, mer än en kilometer från landsvägen. Vägen dit känns evighetslång; man kan undra över valet av geografisk placering. Fruktade man att hundraåringar skulle kliva ut genom fönstren och försvinna?

I dag kan vi bara ana hur livet var här ute på platta alvaret när varken radio, teve eller datakommunikation gjorde vardagen intressantare och kontakterna flera. För länge sen fanns kanske inte ens telefon. Vad tänkte de gamla här där de satt utkastade och avskurna från det övriga samhällslivet? Vad gjorde de? Vad berättade man om? Hur fick man tiden att gå?

Det är 1,3 kilometer från väg 136 ut till det tidigare ålderdomshemmet i Olstorp.
Märkt ,

9 tankar om “Det gamla ålderdomshemmet

 1. Bernt Petersson skriver:

  Staffan – om jag säger att jag är född på gården öster om Gamla Ålderdomshemmet, skulle du tro det ? Jo men så är det, jag var 11 månader när vi flyttade därifrån. Då hade min far byggt ett nytt hus nere vid vägen, det gula huset med den stora flisan på tomten, mitt emot uppfarten till Olstorp. Vi kan tala om det vid tillfälle !

  Gillad av 1 person

  • degerhamn2 skriver:

   Naturligtvis tror jag dig. Och den gula kåken med den stora flisan känner jag väl till. Har till och med stått där och spejat in på tomten. Där är du alltså uppvuxen… Vill gärna höra mer då vi ses.

   Gilla

 2. Eva Dillner skriver:

  Jag tror Staffan längtar till stan…
  Förr hamnade man väl på åldersomshemmet som relativt pigg, idag gäller nog minst 80+ med maxad hemtjänst och rätt stora vårdbehov. Det vill säga när det väl är dags för hemmet är man rätt nöjd att sitta och se på utsikten.
  Men det senaste var väl Alundgården, från vad jag förstår att mycket populärt och aktivt boende. Men då var folk piggare och betydligt yngre när de flyttade in.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   *garvar*
   Nej, för 17. Jag längtar inte till stan, inte ens efter 43 år i genuin glesbygd. Men alla slags ”hem” – förutom mitt eget – skrämmer. Att bara sitta är för mig lika med att vara död.

   Gilla

   • Eva Dillner skriver:

    Fick det intrycket i en av dina cykelskriverier. Men det var tydligen en tillfällig längtan till buller och avgaser. Ja inte är man bekväm med döden. Ingen vet hur det kommer bli, en långsam färd mot natt, där man sakta glider närmare himlen, och då sannolikt behöver vara på ett hem där någon tar hand om allt det praktiska. Har man tur somnar man in när man vilar middag en sommardag under en blommande lind. Eller stupar mitt i vandringen på alvaret när man är som lyckligast. För din del byt ut vandring mot cykling. Sen finns det ju ett antal alternativ mitt emellan. Svårt att spå, speciellt om framtiden, sa min pappa.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Det här med ”önskedöd” är inte så lätt. Fick för en tid sen ett brev från en kompis som fått provsmaka en aning på döden. Han skrev: ”Allt, precis allt liv, är bättre än döden.”

     Min önskedöd är Jolos. Han satt död i solstolen ute på sommarstället, till synes ”helt lugn” (kan man säga så om en död?). Hjärtat. Punkt och slut.

     Vill man skynda på förloppet själv har jag en önskedöd från Jämtland: Han snofsade upp sig på alla tänkbara sätt, klädde sig i bästa stassen, gick ut i den skog han alltid älskat, la en helmantlad kula i loppet på studsaren, lade sig ned på rygg, riktade pipan mot hjärtat – och saken var biff (den mantlade kulan valde han med tanke på familjen. Den en synliga skadan skulle bli så liten som möjligt).

     Nä, nu får vi nog ta och gaska upp oss en aning och kommentera om nåt festligare… 😉

     Gilla

    • Eva Dillner skriver:

     Det svåra är väl att man själv inte vet, inte kan styra, över det mest gravallvarliga. Åter till muntrare ämnen…

     Gilla

 3. walkaboutsweden skriver:

  Ja, placeringen känns lite sådär.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: