Dagens Sune: Kändispesten fördummar svenska medier

Den så kallade kändispressen får ofta – med all rätt – ta emot mycket skit för sin endimensionella syn på tillvaron. Men är inte alla medier på väg mot samma mål, mot en ”kändisfiering” på alla plan? Jag roade mig häromdagen med att kolla några radio- och teveprogram och tendensen tycks mig glasklar. Gör ett program om vad som helst, men se för fanken till att få med minst en kändis!

Ekots lördagsintervju är tapetserad med politiska kändisar som Anders Ygeman, Märta Stenevi, Stefan Löfven, Anna Ekström, Ann Linde. Där är dessa namn till viss del förlåtna eftersom Ekot speglar senaste nytt. Men jag menar att man lik förbaskat skulle kunna hitta helt andra namn som skulle svara mindre förutsägbara och stereotypa än dessa ”programmerade yrkestyckare” som hela tiden väger sina ord på guldvåg och aldrig överraskar.

I Söndagsintervjun i radions P1 gäller samma kändisfixering. Glen Hysén, Lars Vilks, Johan Glans, Christer Björkman. På spåret samma visa: Nuvarande radio- och tevenyllen eller före detta radio- och tevenyllen mixade med några kända namn ur den så kallade kulturen. På minuten i radions P1: Skådisar med namn. Spanarna i SR med kändisar. Teves Sverige i dag med kändisar. Min sanning i SVT = kändisar. Katarina Hahr möter i radions P1 = lika kändispackat. I radio intervjuas så kallade teveprofiler, i teve intervjuas så kallade radioprofiler. Skrået har en mastodontisk övertro på sitt inneboende egenvärde.

Aftonbladet lockar med två rubriker:
12 kändisar: Det här vill vi göra efter vaccineringen
13 kända 70-plussare: Så hanterar vi corona

Varför? Varför ska några hundra kvarts-, halv- och fullblodskändisar få berätta sina livshistorier om och om igen i olika medier? Vad är det för fel på så kallat vanligt folks intressanta liv, som kontrast till de tre uttjatade kändisvinklarna:
1) Trots enorma motgångar lyckades jag. Hurra vad jag är bra!
2) Jag var nere på botten, men lyckades kravla mig upp. Hurra vad jag är bra!
3) Jag har aldrig strävat efter att bli kändis, jag bara blev det. Jag har haft sån tur. Jag är så priviligierad att få arbeta med mitt intresse. Hurra vad jag är bra!

Det finns ett lysande undantag i denna cyklopiska syn på vilka människor som är värda att uppmärksamma: Mia Blomgren. Hon gör just nu en serie om vanligt folk. Den heter Vanligt folk.

Sune Flisa
chefredaktör

PS. I nästa vecka inleder vi vår nya serie Rakt på sak. I de inledande avsnitten möter du Leif G.W. Persson, Pernilla Wahlgren, Christer Björkman, Måns Zelmerlöw och Charlotte Perrelli. Leif G.W går ut hårt. Han lovar att lösa de politiska konflikterna i Afghanistan och problemet med sexmobbning inom polisen. Han säger sig också ha löst svårigheterna för fjällrävens och Huddinge Dartklubbs överlevnad.

Märkt

6 tankar om “Dagens Sune: Kändispesten fördummar svenska medier

 1. Karin skriver:

  Jag har känt en liknande irritation växa på sistone, men kanske inte så mycket just själva kändisfixeringen som alla dessa personliga berättelser och intervjuer, som visserligen kräver en del förarbete för att frågorna ska bli bra, men som ändå är något annat än genomarbetade reportage eller god underhållning. Det är ett slags övermättnad jag känner, tror jag. Nu ORKAR jag inte med ett livsöde till!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Vi har att göra med en paradox. Många tycker och känner ungefär som vi – trots det ökar mängden livsöden, de väller in som allt större havsvågor. Frågan är nu hur du ska skydda dig mot nya och flera livsöden… Ögonbindel, öronproppar, bosättning på isflak i Nordatlanten eller ensamliv i nedlagd gruva dit inga medier når…

   Vid eftertanke är nog P1:s Sommar värst i klassen. Där tar sig livsödena verkligen upp från botten ända upp till himlen där de får ropa ”Hurra vad jag är bra!”

   Gilla

 2. jernis skriver:

  Tjockteven slocknade och tystande för några år sen varför vår teveprofil numera är av det slanka slaget. Ångtransistorn från 1990 fungerar däremot fortfarande utmärkt så någon plattradio är ännu inte aktuell.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Lägger mig platt inför dina ord. Menar du att plattversionerna är så fiffigt skapade att de släpper igenom färre kändisar än tjockversionerna? I så fall ska jag söka på nätet efter en extremplattmodell…

   Fick just mejl från polare som berättar att han satt in en kändiseliminator i sin teve. Så fort en kändis dyker upp så slocknar burken. Efter ett halvår med totalt mörker dristade han sig till att testa med hundfilmen Lassie. Totalmörker även då. Han gläder sig numera åt att han är fena på knyppling.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: