Kioskvältare i Shimla News

Den engelskspråkiga versionen (daglig upplaga 32 654 900 ex) av Shimla News uppmärksammar i dag det osannolika som hänt i Grönhögens hamn. Man gör det i ett ledarstick och en förstasidesartikel. Reaktionerna i Shimla är allmänt positiva. Vanligt folk är glada för kommunens uppvaknande, även om de flesta ännu inte känner sig helt övertygade.

– Det är möjligt att detta bara är en engångsföreteelse, säger exempelvis Misad Miorron, skorstensfejarmästare i Shimla.

Och Rosimoor Vinoori, stripteasedansös, tillägger: – Jag tror det är en billig fint, bara.

Nedan publicerar vi förstasidan av Shimla News. Under den kan du läsa Lamatott Echomooros ödesmättade text översatt till svenska.

Notera även att vår chefredaktör gör en viktig kommentar under den svenska översättningen av publikationen. Håll till godo!

Styret i sömngångarkommunen Mörbylånga på Öland i Sverige har enligt vår glasklara källa Sune Flisa, chefredaktör för det politiskt oberoende kulturorganet alvarsamt2, vaknat upp ur en längre tids törnrosasömn. Efter decennier av andlig slummer har man yrvaket slagit upp sina vi-hoppas-ögon och insett att loppet är kört och att framtiden ligger överkörd – om inte något görs!

Och det har man nu gjort efter hundratals påringningar, pikar, påstötningar och skriverier i bland annat kulturorganet. Håll i er kära shimlabor, för nu presenterar vi kioskvältaren: Kommunen har låtit tillverka en fullödig sittmöbel och placerat den i den lika sömniga lilla byn Grönhögen på sydvästra Öland. Och den är inte vilken sittmöbel som helst; den består av inte mindre än tre soffor och ett bord – med grill!

Som indier blir vi inte överraskade av själva satsningen, såna har vi gjort sedan flera decennier tillbaka. Nej, det förvånande är att just denna kommun äntligen har vaknat. Mörbylånga kommun har nämligen varit under isen under lång tid. Södra Öland har kallats ”ödestäpp”, ”avfallsförvaring”, ”gravplats” och befolkningen har sinat kraftigt ända sedan 1950-talet. Fiskare har tagit båten ut i Kalmarsund för att dränka sig, bönder har hängt sig i Ölands fåtaliga träd och så kallade politiker har insett sina okunskaper och satt sig ett skott eller två för pannan. Slutligen utlystes katastroflarm av självaste kommunledningen och man startade projekt för att rädda det som eventuellt räddas kunde. Men icke. Inget gick att rädda. Det fanns helt enkelt ingenting att rädda. Ingenting! Botta! Ett projekt namngavs Kraftsamling Sydöland som på möten lovade ”att allt är möjligt”. Men inte ens såna fula rålögner kunde rädda skivan; projektet kvaddade, saknat av ingen, glömt av alla.

Det vi shimlabor kan glädja oss åt är att även u-länder numera kan göra rätt. Som högutvecklad nation har vi inte rätt att göra narr av dessa stackars eftersläntare – vi måste hjälpa dem på de sätt vi finner relevanta. Därför förs nu diskussioner i Shimlas parlament om nödhjälp till Mörbylånga kommun. Det den stackars kommunen främst behöver är ett kunskapslyft. Men även psykologisk hjälp är av nöden påkallad. Kommunens största projekt, en cykelledsplan, har slagit alldeles fel och dragit ned de få kvarvarande invånarna i en hopplös och till synes obotlig letargi. Men med adekvat psykologisk hjälp, pengar och antidepressiva mediciner kan kanske de negativa trenderna vändas…

Hur som helst, i den lilla byn Grönhögen i Mörbylånga kommun på Öland står numera en komplett sittmöbel. Den till synes sotsvarta framtiden har blivit ljusare, ja rent av mörkgrå.

Text: Lamatott Echomooro
Foto: Echomooro Lamatott


* * * * *

Chefredaktörens tillägg till denna text:
Shimlaborna ser måhända klarare på verkligheten än vi ölandsbor, men med all respekt för reporterns arbete vill jag ändå inflika att den negativa tendensen är aningen överdriven. Verkligheten är om möjligt ännu värre.

Sune Flisa

Märkt , ,

8 tankar om “Kioskvältare i Shimla News

 1. traneborg skriver:

  Shimla spelar oss tyvärr ett spratt för de ligger före oss. Dessutom – förstås- mycket före oss. Så till den milda grad att de just idag firar 1 april. Sittgruppen är bara ett retsamt aprilskämt. Cyklar du med siktet inställt på en välförtjänt vila i denna magnifika sittgrupp så tyvärr😩 Du kommer att få luta dig som vanligt mot din cykel och försöka få lite vila. Sittgruppen finns inte, har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas inom Grönhögens hank och stör. Vill du vila länge – mycket länge – så köp dig hellre en ståplats i hamnen. Grävarna som var där nyss fixade nämligen ståplatser åt oss alla i hamnen. Kommunen har visat sin goda vilja genom att erbjuda gratis cementblock – men bara till dem som angett sitt korrekta skonummer i god tid i förväg. Ann W sköter det hela diskret mot en extraslant. Lev väl/

  Skickat från min iPhone

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Även kommundirektörer måste tydligen knega extra ibland på grund av för låg lön och för få medarbetare, förlåt… underställda. Att Ann själv ska behöva utföra denna typ av arbete känns dock ligga i linje med kommuntänket: Chefen bestämmer allt, hur många undersåtar man än har. Men nån gång kunde kanske ”Mejlaren” hoppa in och avlasta? Är han upptagen med mejlskrivning kan kanske nån av de fem kommunikatörerna sträcka ut en hjälpande hand.

   Allan von Kompost
   redaktionschef

   PS. Har diskret filat bort alla storleksnummer från mina skodon…

   Gilla

   • jernis skriver:

    Fil, när det finns rubank och vinkelslip? Om du korkat nog handlat dojjor på nätet lär inte ens dessa verktyg kunna förhindra ett förevigande som komponent i installationen ”Cementa i graven”. Sune är dessvärre redan inbokad då hans skonummer såsom varande av stort allmänintresse publicerats ett oräkneligt antal gånger i kvalitetsmagasinet Se & Drägla.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Även om jag köpt en och annan mockasin på nätet är det inte många som vet att jag inte lämnar några avtryck, ity jag är synnerligen lätt på foten. Sune med sina 47 ligger dock risigt till då han i din nämnda installation blev den ende som fick äran att sätta sina stövelavtryck i Cementas specialcement, en happening som världens alla tevekanaler bevakade. Jag vill minnas att det var sjunde gången Sune blev omslagspojke på Washington Post…
     A v K

     Gilla

 2. Eva Dillner skriver:

  You are the best Staffan 😂😂😂😂🤣🤣🤣❤️❤️❤️ Den engelska versionen är prislös, priceless, tack! Tänker på min konstnärskollega, tillika proffsfotograf i tro det eller ej, Shimla, för Times of India. Världarna kolliderar.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Nä! Är det verkligen sant! Han knegar alltså på en konkurrentblaska. Världen krymper och är redan så liten att man snart behöver syrgastillägg.
   Tack för kul respons, tårar och hjärtan kan liknas vid livet… 😉

   Gillad av 1 person

 3. jernis skriver:

  Kors i det kommunala plenirumstaket, det var som attans! Jag tror bestämt hela redaktionen får sträcka på sig, trägen vinner. Jag håller dock helt med om den oförblommerade kritiken i ledarsticket, att designen skulle göra sig avsevärt bättre i Orsa finnmark.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tyvärr kunde vi på grund av platsbrist inte ta med ledarsticket, åtta sidor långt på teknisk överklassengelska av värsta sort.

   Som gammal jämtlandsbo får sittgruppen mig att tänka på älgjakt, älgstek, älghorn, sjumilasteg genom storskog, brusande älvar, en laxöring på sju kilo tagen på metkrok agnad med en boll Grovsnus till musik av Snoddas…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: