7,5 kilometer raksträcka

I dag cyklar vi en mil, varav 7,5 kilometer på en linjalrak sträcka som tidigare var banvall för tågtrafiken på Öland. Turen går från Kastlösa till Skärlöv.

Leden är ett utmärkt sätt att byta sida på södra Öland, från väster till öster och vice versa. I slutet av filmen ser vi ruinerna av den banvaktarstuga där banförman Karl Ljungström med familj bodde. På tomten finns brunn, fruktträd och syrener fortfarande kvar.

All snö har ännu inte smält bort denna marsdag och det snöar lätt då vi viker av från väg 136 i Kastlösa…

I dag cykelled, i går järnväg. Ölands Järnvägar läser du mer om här.
Det enda fruktträdet på familjen Ljungströms banvaktartomt står fortfarande kvar här ute på det platta och vindpinade alvaret.

Du vet väl att jag har en annan blogg med nästan bara cykelvideor. Den heter Cykla på Öland eller på ”webbiska” cyklapaoland.wordpress.com Du kommer enklast dit genom att klicka här.

Märkt , , ,

8 tankar om “7,5 kilometer raksträcka

 1. Tony skriver:

  Att järnvägen drogs över Alvaret från Kastlösa var väl en följd av att Smedby o S.M inte ville vara med på kartan. Tror att gatstenen hänger hop med betor som Jernis antytt. I gatans förlängning verkar det finnas en stengrund, vilket kan vara den ”betgrop” ( med elevator)som skall ha funnits vid stationen. Hur såg då övriga vägar ut på höstarna efter skörd om de inte var stenlagda? Kan det vara stationshuset som är sista utpost innan Alvaret tar vid?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   ”Betgrop” låter trolig.
   Icke stenlagda vägar kunde nog jämföras med leråkrar.
   Stationshuset ligger 200 meter längre norr ut än den stenlagda vägsnutten.

   Gilla

 2. tony skriver:

  Tröttnade efter några hundratal meter, när jag såg att det låg gatsten. Hur vanligt är det på S.Ö egentligen? Inte tänkt på det tidigare.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Det här är slow-television, du vet. Långsam tittning a la Hurtigruten…
   Gatstenen de första 50 meterna av leden är nog de enda jag sett på södra Öland. Och det tackar jag för, eftersom det ännu inte finns gimbals för cyklister.

   Gilla

   • Tony skriver:

    Om du inte har sett mer så förstör jag att jag inte tänkt på det tidigare. Men varför här?

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Har inte en blekaste aning. Blev lika förvånad som du.

     Gilla

    • jernis skriver:

     Jag har nånstans sett eller läst om gatstenen i Kastlösa. Mest troligt var det i den journalfilm om Ölands järnvägar som tidigare fanns på Öppet arkiv tillgängligt för alla och envar men vars rättigheter tillsammans med andra liknande kulturskatter sålts, förmodligen som en obetydlig krusning på privatiseringstsunamin. Men som sagt, helt säker är jag inte. Detsamma gäller vad som förmedlades, fast jag tror det var något om en dåtida lokal småpåve som skulle sätta Kastlösa på världskartan tillsammans med andra järnvägsmetropoler. Kan alternativt eller också ha att göra med tunga betforor som vid stationen lastades av för vidare transport av betskörden till bruket i köpingen. Å andra sidan var väl fororna lika tunga i Skärlöv, men där är det bara lastkajen som försetts med gatsten (har jag för mig, ständigt dessa minnesrubbningar).

     När jag sökte hittade jag en bloggare som framförde vissa med dig samstämmiga synpunkter på de cykelturistiska sakernas tillstånd: http://jecsdigitala.blogspot.com/2014/07/kastlosa-skarlov.html

     Gillad av 1 person

    • degerhamn2 skriver:

     Trevliga minnesrubbningar. Det där uttrycket ”sätta på kartan” är bland de värsta jag vet. I dag försöker jordens alla små byar att sätta sig på kartan, en ofta bortkastad energi, en så kallad ”energiförlust”.

     Tack för blogglänk. Den berättar det jag berättat i ett decennium, att den bästa idén för Öland detta århundrade har krackelerat. Skulden ska läggas på fega politiker och – vad jag kan se av resultatet – ännu fegare personer i styrgruppen. En styrgrupp ska styra rätt. De styrgrupper som en gång fanns styrde i diket… Och sen gick alla därifrån. Man gick hem…

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: