Chockerande EU-beslut: Ölandsleden rivs upp – Mörbylånga 80 miljoner back!

Detalj i ett ”Charge and four off”-verk. Detta finns i Bamberg, Tyskland. Skärskivorna med brickor av magnetiskt strontiumkarbonat strimlar uppriven cykelled och med tillsats av ättika, selen och pentamylhoxidin får man det minerala innehållet att avskiljas från ledmassorna. Oljemineralerna, främst tvåmolekylärt petroleum och tjärdioxid, sjunker undan och förs till cistern medan den kvarvarande massan, ”kvarken”, pressas till majskornstora pellets att säljas för eldning i villapannor. Kvarken kan också pressas till balar om 60 kilo, lämpliga för eldning i kraftvärmeverk. Källa: Europaunionen. Foto: Helmuth Friedrich.

*****

Sent i går kväll anlände en skarpt formulerad not från europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till Sveriges regering samt Borgholms och Mörbylånga kommundirektörer. Kulturorganet har fått ta del av innehållet genom vänlig insats av ölandsbördige kabinettsekreterare Bo Agge Bjelvenstam med sommarhus i Norra Möckleby.

Detta blir cykelsportens död på Öland, skrockar Anders Flanking, landshövding på Gotland

Ursula von der Leyen skriver:
”Eftersom EU har satsat 20 miljoner svenska kronor (1 824 770 EUR) i projektet Ölandsleden och detta inte har avslutats inom stipulerade tio år ser vi oss nödsakade att riva upp cykelleden och genom två återvinningsverk regenerera de produkter ur redan lagd led som kan försäljas på den öppna europeiska asfaltmarknaden och ge unionen pengarna tillbaka. Genom min stabschef Gertrude Müller-Steinhausen har jag även informerat svensk riksdag, de svenska partiledarna samt Sveriges konung Carl XVI Gustaf med gemål om unionens beslut.”

Noten åtföljs av en åtgärdslista som på sikt kan ge även positiva resultat för Mörbylånga kommun. I punkt 12 kan exempelvis läsas:
”EU har redan för en vecka sedan utsett en preses med fullmakt att ensam bestämma hur återvinningsarbetet i Mörbylånga kommun ska utföras. Denne preses, Ernst Blum-Snickeldorph, har i samförstånd med mig primärt placerat ett av återvinningsverken i Spinkhorvan, Färjestaden. Det andra ska förläggas strax öster om Mörbylånga hamn längs Skansgatan. Verken, av typ ”charge and four off”, torde under minst ett halvdussin år ge arbete åt ett 40-tal ingenjörer, tekniker, kemister och chaufförer. Då verken släpper ut toxiner förses de med 95 meter höga skorstenar med blink- och ljudsignaler. Verkens uppförande betalas med regenererade försäljningsvaror, men då samtliga EU:s kostnader är ersatta överförs verket i Mörbylånga kommuns ägo. Vår bedömning är att verken då kan generera vinster i ytterligare ett par decennier, varför den totala förlusten för kommunen synes bli försumbar, eller högst 80 miljoner SVK.”

Kulturorganet söker hittills utan framgång statsminister Sefan Löfven, EU-minister Hans Dahlgren samt kommunalråden Matilda Wärenfalk och Anna-Kajsa Arnesson.

Kabinettsekreterare Bo Agge Bjelvenstam
fotograferad utanför sin sommarbostad
i Bröttorpören, Norra Möckleby i
september 2019.
Foto: Irma Bjelvenstam-Ljunge

.

Kabinettsekreterare Bo Agge Bjelvenstam berättar för kulturorganet att beslutet kom som en blixt från klar himmelskupa och att en chockad statsminister Stefan Löfven i hast har skrivit brev till kungahuset, i vilket han djupt beklagar EU:s beslut att riva upp Ölandsleden:

”Det botar dock föga att gråta över spilld asfalt. Som gammal svetsare vet jag att alla brännare kan råka i bakslag och slagga igen. Då är det viktigt att putsa partiemblemet och hoppas och tro på en nytändning, måhända efter ett munstycksbyte.”, skriver han bland annat. I brevets slutmening vänder han sig direkt till drottning Silvia i ett försök att rädda partiets låga anseende och lätta upp den politiskt kvava stämningen:

”Som du nog minns (själv har jag många minnesluckor) hade vi jäkligt kul på krogsvängen efter senaste öppnandet av världens tråkigaste riksdag (där de där förbannade miljönissarna förstör allt vettigt arbete). Den krogronden tycker jag vi gör om – helst utan Tjabo även denna gång (han är ju – om möjligt? – tråkigare än Per Bolund). Jag slår dig en pling i veckan.”

Ärendet uppdateras kontinuerligt…
Kulturorganet följer utvecklingen. Bland annat uppmärksammar vi statsminister Stefan Lövens tal till nationen i SVT 2 klockan 15:40 i eftermiddag. Det ryktas på Helgeandsholmen att han i talet kommer att rikta sanktioner mot vissa EU-toppar. Bland annat väntas han förbjuda alla tyska livsmedelsbutiker att sälja toalett- och hushållspapper till Ursula von der Lyen och samtliga medlemmer i hennes familj. Dock går detta förbud inte att ålägga lågprisbutikskedjan Lidl, då den är tysk och inte har undertecknat EU:s toalettpapperstraktat Handel mit Toilettenpapier und ähnlichen Produkten från maj 2012.

Allan von Kompost
redaktionschef

Märkt , , , ,

16 tankar om “Chockerande EU-beslut: Ölandsleden rivs upp – Mörbylånga 80 miljoner back!

 1. jernis skriver:

  Ack ja, vad den urvridna tiden går,det var i HMK Tjabos fagraste vår.

  #haschtagg

  Gilla

 2. Tony skriver:

  Ett inlägg i sann GV-anda.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Vi ställer oss en aning frågande till denna jämförelse. Grönköpings veckoblad skämtade om saker och ting. Det gör aldrig kulturorganet. Vi refererar händelser rakt upp och ned.

   Gilla

   • Tony skriver:

    VA! Grönköpings veckoblad skämt? Mig lurar du inte.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Jo, vi tycker nog att de skämtar ibland. Och då och då är dom till och med ironiska – och bitska. Vi är däremot alltid snälla och stryker medhårs, håller med makten och älskar total konsensus – som i Kina, ungefär.

     Gilla

    • jernis skriver:

     GV har sedan Adam och Eva uttryckligen stött den sittande regeringen, oavsett färg, så det så (fast kommande valutgång kanske kan ge anledning till revolutionär omprövning).

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Ingvar Charm-Knubbendorph fick av Sune Flisa order om att ringa Jonas Krökén i Kröken och fråga om han verkligen håller med ditt påstående om att G V alltid stödjer sittande regering. Hans sekreterare sade sig icke minnas lifvet så, utan bad Ingvar invänta Krökéns svar, vilket kan ta tid, då han är en mycket upptagen man. Hon hänvisade också till G V:s tidningslägg. Var dessa finns lokaliserade vet dock ingen i den politiska mittfåra där Jonas Krökén i Kröken med kollegor harvar runt. Vi ber alltså jernis att ha is i magen och tro tro tro på en framtida förklaring.

     Gilla

    • jernis skriver:

     Svart å vitt finnes i GV:s -n-l-r, exempelvis: https://gronkoping.nu/gronkoping/pressmeddelande-gv-2018-6.html

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Efter att ha läst ditt rekommenderade pressmeddelande kan redaktionen icke annat än berömma G V för dess oerhört radikala framtoning. I jämförelse med landet i övrigt kan man nog klassa tongångarna som ”näst intill ofattbart moderna och nyskapande”.

     Hur detta stämmer med jernis motsatta uppfattning förtäljer icke historien – icke denna gång i alla fall.

     Ingvar Charm-Knubbendorph

     Gilla

   • jernis skriver:

    Vid ingången av april 2022 och därefter årligen till och med 2085 ser vi istället fram mot den häpnadsväckande världsnyheten att cykelleden kommer att bli klar kanske inte precis exakt i morgon så i alla fall med all eller vart fall i allra, allra närmaste all säkerhet nästa vecka.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     En sak kan vi alla enas om, det höll även Ursula von der Leyen med om när hon ringde redaktionen i kväll: Cykelleden har satts på kartan, både som vision och som uppriven och regenererad. Kanske var det den ursprungliga visionens mål, att stabilisera sig som vision och inget annat. By the way… Snart publiceras inlägg om den modifierade sträckningen av leden…

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: