Solen går ned över fisktomma vatten

Våra hav dör. På debattsidan i dagens Barometern kräver fyra lokala moderater att vi stoppar supertrålarna. Skribenterna syftar på de ”flytande fiskdammsugare” som ligger runt våra kuster åtta månader om året och tar upp allt levande som hamnar i trålen. Denna fiskmassa, främst sill, processas i Danmark och används som foder vid laxuppfödning i Norge.

Här lämnar jag debattartikeln, som jag menar är befogad men alldeles för snäll. Läget är mycket värre än den bild kvartetten målar upp. Jag seglade runt norska laxodlingar redan på 1980-talet och slogs av stanken. Senare läste jag om hur de förpestar vattnet, bottnarna – och laxarna! I dag finns hur många berättelser som helst om detta storindustriella elände. Vid samtal med ansvarig på Havs- och vattenmyndigheten får jag svaret att ”läget är för jäkligt men vi kan inget göra, EU bestämmer allt”. Lokala fiskare berättar att tjugo sillgarn bara för några decennier sen kunde fylla hela fartyget med firre. I dag ryms fångsten från samma nät i en ICA-kasse.

Orsak och verkan tar sig i dag de märkligaste uttryck. Jag minns hur jag som tjuvfiskande tonåring jagades av skogvaktare och tillsyningsmän i Stockholms skärgård (de hann aldrig ifatt mig). Det ouppklarade brottet var oftast ”en gädda och några abborrar lagom stora för stekpannan”. I dag skyller man ofta fisktomma vatten på sportfiskare medan de flytande fiskdammsugarna tar upp tusentals och åter tusentals ton fisk nära våra kuster, åtta månader om året, år efter år efter år. Det är makabert. Regeringen sover gott och djupt under EU-förhandlingarna om fiskekvoterna.

Läget är förfärligt. Haven dammsugs framför våra ögon. Äcklig och sjuk norsk lax föds upp med – sista? – fisken från våra vatten, processad i Danmark. Köp en vildfångad lax från Stilla havet och jämför smaken med den Norgeodlade. Det är som att jämföra årgångsvin med avslagen pilsner.

Märkt , , , ,

8 tankar om “Solen går ned över fisktomma vatten

 1. walkaboutsweden skriver:

  Tänkte först trycka på gilla-knappen – men det kändes alldeles fel.
  Funderar på ett: Suck!

  Gillad av 1 person

 2. Bernt Petersson skriver:

  Ett stort problem som uppstod var när man började att fiska med garn, torskgarn, laxgarn. Man fiskade med krok, jag var själv med och fiskade torsk utanför Gräsgård på 60-talet. Vi hade ca 3000 krok på den tiden. Hade man tur så kan man säga att där skulle då sitta 3000 torskar, men det gjorde det så klart inte, man betade med sillbitar och många krokar blev utan bete när man satte reven i sjön. Men sen började man fiska med garn, det var då som det hände, man fiskade upp allt som fastnade i garnen. om man tidigare tex. hade 100 krokar i vattnet så kunde det fastna 100 torskar, var det flera torskar så kan man säga att dom fick vänta till nästa gång. Men när man började fiska med garn då fastnade all fisk i garnen, även annan fisk. Det var där som utfiskningen av, i vart fall, Östersjön började !

  Gillad av 1 person

  • degerhamn2 skriver:

   Tack för lite fiskehistoria. Undrar hur många torskar 3 000 krok skulle ge i dag. Vad tror du?
   Det är nog dags att sätta Bernt framför kameran så snart pandemin är under kontroll och göra lite filmer om ”förr i tiden på södra Öland”… Vad säger du om det?

   Gilla

 3. jernis skriver:

  När brutalekonomiska politiker äntligen reagerar så smått på följderna av den egna, besinningslöst förfäktade brutalekonomin finns möjligen lite hopp.

  Gillad av 1 person

  • degerhamn2 skriver:

   Den intressanta frågan om inte ens det lilla hoppet blir verklighet blir då: När kollapsar hela klabbet? Hinner jag dö? Hinner mina barn dö? Hinner…

   Gilla

 4. Ylva skriver:

  Revolution! ”Det är något ruttet”, inte bara i ”staten Danmark” utan även i staten Sverige! För att inte tala om Noreg! Vad GÖR våra politiker egentligen?! Sover hela dygnet?… Kan inte?…Vill inte?…Får inte?…VÅGAR inte? Man förbannar, häpnar, baxnar, svär över sakernas tillstånd när den ena skandalen, missförhållandet, idiotin, vansinnigheten efter den andra uppdagas, flashar till en dag eller två i media men vad därefter? TYSTNAD! Oftast..
  Men vi HAR ju mer makt än vi anar, med kniven, gaffeln och pennan! Låt oss använda den makten!

  Gillad av 1 person

  • degerhamn2 skriver:

   Så ska det låta! Tack för underbar reaktion.

   Men vad göra? Vi har de politiker vi förtjänar. De flesta kan inte se klart, de är uppfödda som broilrar. Men vi har ett bra vapen – om vi blir många: Konsumentmakt. Sluta köp odlad lax från Norge så räddar du fisk i vattnen runt Öland. Ja, så sjukt har det blivit. Sluta köp fisk/räkor och annan mat som färdats från oss till Kina för rensning och tillbaka till oss. Handla inte krimskrams på Kinasajter och Amazon. Tänk först, lev sen.
   Skriv! Sjung! Blogga! Vlogga! Twittra! Dela! Berätta! Påverka på alla sätt du bara orkar!

   Utan liv i haven dör även landliven – småningom…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: