Om detta med nytta och risk

Nu säger Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, att nyttan med Janssens vaccin väger tyngre än riskerna.
Det har en mängd liknande myndigheter sagt över hela världen, även om AstraZenecas soppa.

Det säger också alla läkare, överallt, på alla sjukhus, i alla teveprogram, i radio, i tjänst, i sömnen.

Men ska sanningen fram – vilket den ska – vet ingen av dem ett smack om biverkningarna och varför de uppkommer. Man vet lite om ditten och lite om datten, men ingen kan resa sig upp och säga: – Jag vet allt om detta vaccin.

Det är lätt att säga att nyttan väger tyngre än riskerna. Ett exempel: Låt säga att alla som får covid-19 dör. Så börjar man vaccinera. Då dör bara 49 av 100. Då väger nyttan tyngre än riskerna.

Men låt oss göra det svårare. Av de 51 som överlever får 5 blodproppar som förstör deras liv. Väger då fortfarande nyttan tyngre än riskerna?

Eller, drastiskt: 51 av 100 överlever sjukdomen men blir alla invalider.

Hur är det då med nyttans vikt kontra riskerna?

Leni Jönsson Wackander-Kviqk
vaccinationsansvarig på kulturorganet
Märkt

4 tankar om “Om detta med nytta och risk

 1. Anneli Stavreus Evers skriver:

  Man har 10 procent risk att dö i Covid om man får det och är över 70 år. Risken för blodpropp efter vaccinering med Astra Zenecas vaccin är 0,01 promille och om man låter bli att vaccinera sig är risken för blodpropp ca 2,5 procent om man räknar alla över 15 år. Risken för blodpropp vid en graviditet är högre än så. Som jag ser det överväger nyttan med vaccinet risken att bli svårt sjuk i covid och risk för blodpropp finns ju ändå.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Jo, det du säger stämmer nog. Men det är egentligen inte det som är min huvudsakliga anledning till att ta upp ämnet. Orsaken är den som jag ofta återkommer till och protesterar mot: maktens språk, maktens handlingar. Jag påstår in i döden att jag bestämmer vad som ska sprutas in i min kropp. Men Region Kalmar anser sig ha diktatorisk makt att bestämma det. Regionens företrädare bryr sig inte om mina argument, lyssnar inte utan svarar som programmerad robot. Du får snart exempel på bloggen. Man vet bäst och det jag frågar om besvaras inte. Det är kontentan. Regionen vet allt. Men i Danmark har man förbjudit användningen av AZ. Varför? Varför är deras regioner inte lika bergsäkra som våra? Vad grundar de sina argument på? En svenska dog, hon var 61. Enkel lösning: Vi sätter gränsen vid 65 istället. Sen dör en som är 65. Höjer de då till 68? Den som lever får se…

   Jag är alltså inte på något sätt vaccinmotståndare. Jag har tagit alla vacciner som kommit i min väg. Det är den diktatoriska inställningen från Region Kalmar som är naiv. Man kunde sätta upp en skylt och berätta vilket vaccin som ges de närmaste timmarna så slapp jag gå in, stå i kö, prata med folk, kanske bli smittad. Men icke. Storebror bestämmer. Och han kräver dig på 200 spänn varje gång du går dit och tvingas på en vara du inte vill ha – och inte kan förutse. Jag erbjuds bananer när jag vill köpa fläsk. För fläsket som inte finns och för bananerna jag inte vill köpa måste jag betala 200 spänn. Det är inte schysst.

   Gilla

 2. Ylva skriver:

  Tack för att du genomskådar Big Pharma och deras handgångne män, dvs myndigheter och politiker som hoppas att vi stackars undersåtar ALDRIG ska vakna upp och tänka själva. Ät bra, sov, rör på dig, se till att du har ordentliga D3-vitaminnivåer… du kommer långt på det utan att behöva injicera högst tveksamma komponenter i kroppen. Det kan inte göras ogjort heller så varför rusa iväg…?

  Gillad av 1 person

  • degerhamn2 skriver:

   Vi har fått hjärna för att tänka. Nu är det bråttom med allt. Vacciner är snabbgodkända och uppgifter om svåra biverkningar diffar. För flera veckor sen läste jag om 220 svåra fall efter AZ-vaccinering. I andra sammanhang sägs ”några få”. Vid gamla bibblan i Kalmar säger sköterskan ”en på miljonen”. Vad vet hon om det? Varifrån har hon fått den uppgiften? Från en kvällstidning vars reporter läst det i en brittisk tidning vars reporter läst det i en amerikansk blaska? Regiontoppen stönar ut samma visa när jag frågar. Jag ska snart visa på bloggen. Och hur var det nu förra gången…? Blev inte vissa levande döda av kroniskt trötthetssyndrom? Vad säger man till dem? Ja, men ni blev trots allt så få!?

   Sen har vi uppgiften att de som skadas BARA är kvinnor… Ja, ja. Då är det inte så noga.

   Jävligast tycker jag dock region Kalmar beter sig genom att ta 200 spänn när man tackar nej till visst vaccin. Vi måste bekämpa alla slags diktatoriska tendenser. Tänk om, men framför allt tänk!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: