Om svar och ickesvar

Kulturorganet har i tre inlägg visat på den diktatoriska vaccinpolitik som förs av Region Kalmar län. Regionen vägrar tala om vilken vara man erbjuder. Vill man inte ha varan måste man betala 200 kronor – utan att få något annat än en maktens grimas.

Vår reporter mejlade Angelica Katsanidou, (S) regionråd och ordförande i regionstyrelsen med några synpunkter i hopp om dialog. Inget svar.

Mejlet gick då till Christer Jonsson (C) regionråd och vice ordförande i regionstyrelsen. Han svarade blixtsnabbt, fastän klockan var sen kväll. Ett andra mejl till honom har däremot inte besvarats.

Kulturorganets mejl till Christer Jonsson.
Christer Jonssons svar.
Kulturorganets andra mejl till Christer Jonsson. Ej besvarat.
Märkt , ,

10 tankar om “Om svar och ickesvar

 1. KristinaF. skriver:

  Jag tycker det är bra att du står på dig! Jag gillar inte förmynderiet. Det är dessutom du som via skatter betalar för det hela.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Detta ämne är ett av dem som är näst intill omöjligt att skriva om. Svåra upplevelser och starka känslor gör frågan svartvit. Nyanser saknas, tyvärr.

   Gilla

 2. S.A. skriver:

  Sluta klaga. Risken för biverkning av Astras vaccin är ofantligt mycket mindre än att bli svårt sjuk i covid.400-500 gubbar i din ålder har dött. 5000 män har vårdats på IVA.

  Gilla

  • Malin skriver:

   Håller med föregående.
   Trodde först bara att redaktören skojade. Och sen erkänna att du åter tagit på dig en ”dum-reporter-stil” (redaktörens egna ord) för att väcka reaktioner på bloggen (som inte kom då). Då gällde det ringbarkning i Ottenby.
   Men du verkar mena allvar…
   Vi är MÅNGA som mist anhöriga och vänner i pandemin. Min far blev smittad av hemtjänst och dog på sluten Covid-19 avdelning strax före jul. Han hade varit gift med vår mor i över 60 år. Hon tilläts inte besöka honom eller vara där vid hans dödsbädd. Ingen anhörig som höll hans hand vid sista andetaget. I bästa fall en inplastad, okänd och stressad sköterska. Eller fick han snällt dö ensam som så många andra i detta speciella läge.
   Ovärdigt.
   Vårdtagare tvingas vänta på obestämd tid i olika operationsköer.
   Utmattad sjukhuspersonal som sedan länge stapplar fram på knäna utan chans till ordentlig semester och återhämtning – detta året heller!
   Inte läge att dividera om vilket vaccin du ska ta. Tänk om alla människor skulle envisas med det. Det är redan kaos inom sjukvården. De pusslar redan med vaccinationsdoser hit och dit som MÅSTE pusslas med.
   I detta speciella läge håller jag med ”de som tror sig veta”.
   Nu gäller det att snabbt vaccinera så att vi får slut på det här eländet.
   Ta tacksamt emot det vaccin som erbjuds!

   Gillad av 1 person

   • Anonym skriver:

    Ja du har helt rätt! Denna antivaccin kampanj har drivits för långt och framstår enbart rättshaveristisk i sin framtoning. Vad förväntar du dig regionrådet ska svara? Som tillgången är nu finns det inte tillräckligt med alternativ. Vill du inte ha Astra så får man snällt vänta tills i höst så kanske situationen med alternativa vaccin löst sig tills dess.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Se mitt längre svar till Malin.

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Du frågar mig vad jag förväntar mig för svar från regionrådet. Dessa svar förväntar jag mig:

     * svar även från Angelica Katsanidou, ett snäpp över Christer

     * ett klargörande svar på mitt andra mejl till Christer Jonsson. I det kunde han försöka ta in mina synpunkter i stället för att svara som ”alla” gör i denna fråga – med klyschor

     * synpunkt på mitt huvudargument: Att ingen ska kunna ta betalt för något en vårdtagare inte vill ha. Vore det lite go i maktens Kalmar skulle man naturligtvis ta bort denna ”feltänkta faktureringshämnd” för att i stället jaga besparingar på annat håll – mer lönsamma sådana, kanske till och med börja tänka i banor om att minska antalet politiker och tjänstemän som lever gott på våra sjukdomar? 😉

     * trevligt vore också ett svar på min mening om att jag vill intervjua honom… Man kan exempelvis tänka sig a) det låter spännande, då kan vi kanske förstå varandra bättre. b) Nej, jag vill/vågar inte. c) Dra åt helvete.

     Gilla

   • degerhamn2 skriver:

    Tack för kraftfull reaktion och berättelse om vidrig personlig upplevelse – som jag verkligen beklagar. Vi lever i en svår och komplicerad tid. Men även under såna förhållanden måste man kunna hålla huvudet kallt – och få göra sina egna val utan att makten ska kunna kräva dig på att göra vissa handlingar, exempelvis ta viss typ av injektion, beslutad av någon som vet långtifrån allt om dess effekter.

    Jag är alltså absolut ingen vaccinmotståndare. Tvärtom har jag tagit alla som hittills erbjudits mig. Det jag reagerar mot är att Region Kalmar agerar som den gör. Vad jag vet finns i dag ingen liknande ”arbetsmodell” i praktisk funktion där man i blindo utbjuder fyra produkter till kunden/vårdmottagaren/patienten. Vill denna inte ha en av dessa fyra straffas hen med 200 spänn – utan att få nånting. Så kan det pågå hur många gånger som helst. Det är inte ok.

    Svårigheten i resonemanget är att inte blanda äpplen med päron. Jag är FÖR så snar vaccination som möjligt, men MOT Region Kalmar läns diktatoriska attityd. Jag bör få fortsätta att vara en fri människa, jag ska inte straffas för mitt eventuella beslut att inte ta en viss injektion i kanske en eller två veckors väntan på nya fakta om en soppa som få vet effekterna av – och som förbjudits helt i vårt grannland Danmark.

    För att undgå att bli smittade har vi levt eremitliv, spritat oss, munskyddat oss i upp mot 80 veckor. Att förlänga denna tid med ytterligare en, kanske två veckor anser jag vara en högst rimlig mänsklig rättighet.

    Med detta sagt hoppas jag du bättre förstår mina blogginlägg. De riktar sig mot maktfullkomlighet, absolut inte mot vaccinering.

    Gilla

    • Malin skriver:

     Följer din blogg med stort nöje. Ingen hemlighet att du med stor envishet jagar svar från div myndigheter. Beundransvärt. Men den ”maktfullkomlighet” som du beskriver och riktar dig emot i detta kritiska pandemiläge förstår jag inte alls.

     Men Tack för din medkänsla när det gäller omständigheterna kring familjens dödsfall. I nuläget har vi över 13 800 Covid-19-relaterade dödsfall i Sverige. Det är lätt att inse att vår upplevelse tyvärr är långt ifrån unik.
     Och min poäng är just att ”vår tid nu” är – UNIK på många, många sätt.

     Just nu finns inte utrymme för att kunna göra personliga val byggda på känslomässiga beslut.
     Nu får vi allt höja blicken lite och försöka se till helheten.
     Bara för att vi är vana vid att kunna välja bland läkemedel är det orimligt att tro eller KRÄVA att det ska gälla även i en pågående pandemi.

     MEN- du är fortfarande en fri människa.
     Har fortfarande din rätt att göra egna val.
     Har rätt att boka tid och få ett effektivt vaccin.
     Tycker det är självklart att du ska betala 200 kr när du bokar och tar upp en sjuksköterskas tid. Gör så ingen annan kan utnyttja den tiden för att få sitt efterlängtade vaccin.
     Du kan välja att vänta på tidpunkten när du har lyxen att välja vaccin på känslomässig grund.
     Du kan välja att fokusera på ”maktfullkomlighet” inte bara i Region Kalmar utan i största delen av Sverige.

     För övrigt lever jag också eremitliv. Längtar efter att kunna träffa barn och barnbarn på ett mer normalt sätt. Har fått andra dosen av Moderna så är hoppfull att det kan ske i en snar framtid.
     Jag sätter punkt för denna vaccinfråga. Blir alltför upprörd.
     Vi kan bara enas om att vi inte alls kan enas i frågan.

     Gillad av 1 person

    • degerhamn2 skriver:

     Tack igen för välskriven och lång kommentar. Du har en hemsk personlig tragedi i botten. Självklart reagerar man då med hjärtat. Det intressanta med en blogg är kommentarerna, diskussionen, infallen. Det trista är när man märker att kommentatorn inte har läst texten ordentligt utan genast kastar sig över tangentbordet för att med kraft visa att hen tycker precis tvärt emot mina åsikter. Det ger ingenting om de bara innehåller negativa åsikter utan förklaringar.

     Du tillhör inte den skaran. Du står för din åsikt och du förklarar den mycket bra och utförligt. Tack för det. Först då blir det ett ”utbyte”. Tyvärr känns det allt oftare i den öppna debatten att folk söker konsensus. Man söker sig till såna som tycker likadant, vilket ju i längden blir trist.

     För att göra en kortis av mina många tankar vill jag sluta så här:
     Det är inte för pengarna utan för maktens attityd som jag reagerar. Det är inte för mycket begärt att en vaccinationscentral sätter upp en sketen liten lapp utanför entrén. På den skulle det kunna stå: ”Vi kör med Astrazeneca i dag, men vet inte vad vi får i morgon”. En sån lapp tar 23 sekunder att skriva och ytterligare 28 att tejpa upp. Då skulle den som inte ville ha en viss typ av vaccin kunna backa – och slippa gå in och kanske bli smittad eller smitta andra. Den personen skulle då säga:

     ”Tänk så fint Region Kalmar län sköter det här. Forna tiders maktspråk verkar som bortblåst”.

     Genom en så enkel åtgärd skulle också JO få mindre att slita sitt spretiga hår för… 😉

     Sköt om dig hälsar

     Staffan

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: