Cykeln erövrar världen – och borgarna

Sandby borg blir kanske det intressantaste besöket i borgsafarin.

*****

Man kan cykla för att komma till ett mål. Eller för att det är skönt. Eller för att förbättra konditionen. Eller för att man vill tävla. Och aldrig tidigare har det konstruerats så många slags cyklar som i dag. Det finns allt mellan extrema racermodeller till skogsbågar med feta däck. Cykeln används till så mycket mer i dag än för bara nåt decennium sedan. Senaste nytt på cykelfronten är borgsafari.

Arkeologen Ludvig Papmehl Dufay introducerar tillsammans med Kalmar läns muséum en tolv mil lång tredagarstur med två övernattningar. Fokus läggs på gamla borgar på södra Öland. Det blir en tur i juni och en i augusti med max tio deltagare med start i Mörbylånga. Det skriver Barometern.

Det blir stopp vid Gettlinge gravfält, Bårby borg, Sandby borg, Eketorps borg, Gråborg, järnåldersgården i Gamla Skogsby och Seby runsten och gravfält. Men safarin ska även ge tillfälle till många spontana stopp, säger arkeologen och hojaren Ludvig Papmehl Dufay.

Eketorps borg ingår också i safarin.
Märkt , ,

2 tankar om “Cykeln erövrar världen – och borgarna

 1. jernis skriver:

  Sandby borg, snuskigt likt en förhistorisk velodrom? Tänk om också lämningarna efter Sten och Flisas sägenomspunna padelbana, som gäckat de lärde i århundraden, ligger dold under grannskapets alv. Det vore sannerligen ett fynd fullt i klass med regalskeppet Kronan, ja rentav den heliga graal.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Vi har sett det många gånger, att du är synsk, jernis. Vi har Ingvar Charm-Knubbendorph på plats med grävmaskin i Sandby borg sen en vecka tillbaka. För en timme sen kom följande telegram:

   Lever Gustaf VI Adolf ännu? Om ja, skicka hit honom ögona böj – med hink och pade! Här finns att gräva i ska jag säga. Jag har hittills jobbat fram ett komplett stadion med nio löparbanor, de tre yttre svagt doserade i kurvorna. Den bruna inhängnade fläcken på fotot är vattengraven för 3000 meter hinderloppen och den tvärgående muren nära halvmånen mot havet är markeringen för dåtidens världsrekord i spjut – 104,79 – hållet av Sigward Stursk Flisa mellan 89 f Kr till 20 juli 1984 e Kr då Uwe Hohn fick till ett kast på 104,80 i Östberlin.

   Det snackas så mycket om en massa mordoffer i borgen. Det är bara sagor. De döda stöp i den hårdaste gren historien nånsin sett: 100-kamp. Vad sägs om havskapsegling, hinderridning, brottning, stavhopp och undervattenssimning – samtidigt? Jag är – som alla vet – gift med sanningen. Så snart jag kommer till redaktionen ska det bli mig ett nöje att få skriva om den förljugna öländska historien. Ölandsbladet ska äntligen få nåt annat än maktfaktorer att skriva om!

   /eder sagolike Ingvar

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: