Vinbergssnäckan – blötdjurens husbil

Bruna vinbergssnäckor är yngre än vita. Precis som människan vitnar vinbergssnäckan med åren.

I Grönhögen finns så här års många husbilsägare – och ännu många fler vinbergssnäckor. De förra har ofta parat sig färdigt, de senare tror jag träffades i går för att byta spermier. Jag såg dem nämligen i tusental.

Vinbergssnäckan är hermafrodit och byter spermier med andra vinbergssnäckor. Hur det är med husbilsägarna vet jag inte. Nedanstående små husbilar plockade jag från bara två kvadratmeter mark vid gamla boulebanan.

Här fattas bara ett Trangiakök. Vinbergssnäckan är ätlig. Dessa återfick dock friheten för att återuppta sitt byte av spermier. Precis som husbilsägare dras till husbilsägare dras vinbergssnäckan till vinbergssnäckor.

4 tankar om “Vinbergssnäckan – blötdjurens husbil

 1. Karin skriver:

  Det vimlar även i södra Dalarna av dessa trivsamma varelser. Men eftersom jag i min ungdom drabbades av en svårartad matförgiftning när jag åt sniglar i Paris (för det skulle man ju göra i Paris) har jag svårt att tänka mig att testa igen. Dessutom är det ett jäkla pyssel med alla förberedelser innan man kan tillaga dem. Så, de får ströva fritt häromkring i sin snigelfart.

  Gillad av 1 person

 2. jernis skriver:

  Inga Krusbergssnäckor i år? En annan raring är Isbergssnäckan, mäkta populär till sallad i Frankrike. Vänd ner i skivade tomater och tärnad gurka. Toppa med oliver och ringla över vinägrett. Voilà! Ehuru i krispigaste laget i min smak.

  Gillad av 1 person

  • degerhamn2 skriver:

   https://jernis.blog/2020/05/07/toppsnacka/
   Krusbergssnäckorna lär vara slut för i år, åtminstone på ICA. Rykten går dock om att de förs på Coop i Sandviken. Annat rykte säger att både vinbärssnäcka och blåbärssnäcka lär vara på g att importeras av uppstickare inom matbranschen. – Tempot inom snäckbranschen har under alla tider varit alldeles för snigelaktigt, säger dess vd, Ralph Charm-Knubbendorpfh, halvbror till vår gode Ingvar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: