500 fotbollsplaner sådda med blommor

Ibland tror jag på mänsklighetens framtid. Vad sägs om 600 kilometer fältkanter och 200 hektar trädor fyllda med blommor- bara i Skåne!? Ser du det framför dig? 500 fotbollsplaner med prunkande färgstarka skönheter!

Denna underbara tanke – som också förverkligats – benämnes Hela Skåne blommar. 250 lantbrukare deltar i satsningen på humlor och bin och många tusen andra småkryp, nödvändiga för ett fungerande kretslopp.

Upprymd av tanken på tänkande människor mejlar jag vårt bostadsbolag, Mörbylånga Bostad AB och frågar om vår stora välklippta park delvis kan skonas från de roterande skärbladen – för insekternas, blommornas och fåglarnas bästa.

Det positiva svaret kommer med vändande post: Det tycker jag låter som en strålande idé! Den kör vi på : ).
Två timmar senare är en av bolagets duktiga trädgårdsskötare på plats. Han är också entusiastisk inför idén. Vi skissar lite på vilka områden som inte ska slås.

– I höst kan det det oklippta få multna ned och bli näring åt nya växter, säger han.

Tankarna dansar medan jag dricker ytterligare en kopp kaffe ute i det – äntligen! – värmande solskenet. Tänk om alla ölänningar kunde göra likadant: Lämna delar av sina trädgårdar oklippta. Och tänk om öländska bönder kunde hoppa på den skånska trenden och få vårt enformiga odlingslandskap att blomma, surra, leva.

Jag börjar så smått tro att mänskligheten har en framtid.

Mitt skissförslag till Mörbylånga Bostad AB. Varför inte låta bli att klippa inom den gula linjen? Svaret kom snabbare än blixten: Så kör vi! All heder åt bolaget!
Märkt , , ,

4 tankar om “500 fotbollsplaner sådda med blommor

 1. Karin skriver:

  VA!? Tappar hakan, men plockar upp den igen. Stort leende och bravo till dig och Mörbylånga Bostad AB!

  Själv har jag just kommit in från en omgång i trädgården med gräsklipparen, där jag mejat ner monokulturer, som några fält med kirskål (den är redan för kraftig och besk för att kunna ätas). Men jag lämnar rätt stora områden, som blommar hela sommaren. Först gullvivor och maskrosor, sedan prästkragar, ängsklockor, klöver, malva, gul- och vitmåra och annat insektsgodis.

  Gillad av 2 personer

  • degerhamn2 skriver:

   Så bra!
   Du tilldelas inom kort kulturorganets Stor kraschan av femte ordningen i vitt guld med två korslagda kirskålsblad garnerade med frömjöl från prästkrage. Minns inte nu om den kommer med Postnord eller om kungen själv knackar på med utmärkelsen i hand. Den som lever får se…

   Gillad av 1 person

 2. walkaboutsweden skriver:

  Det här var ju nästan för bra för att vara sant. Vilken respons!
  Mörbylånga Bostad AB har härmed en stjärna i min bok.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: