Floskler hindrar utvecklingen av demokratin

Demokratin är värd att kämpa för, skriver landshövding Peter Sandwall och Peter Örn, ordförande i kommittén Demokratin 100 år i lokala medier.

Det är bra. Demokrati är den enda politiska rörelse som får människan att stå ut. Utvecklingen i Ryssland, Belarus och Kina skrämmer. Att inte få säga vad man tycker gör livet meningslöst.

Sandwall och Örn radar upp mängder av viktiga beslut och rörelser för demokratins utveckling, bort från hot och våld. Man poängterar – som alltid i såna här sammanhang – människors lika värde. Det är just den frasen som visar att vi inte har den fulländade demokratin, och aldrig kommer att få. Orsaken är människans ”inbyggda värderingsfobi”. Man kan säga tusen gånger i rad att alla människor har lika värde, men mördas en statsminister och en a-lagare ser vi att polis och media följer statsministermordet i decennium efter decennium medan polisutredningen om a-lagaren läggs ned så snart man inte finner minsta spår.

Kolla in fotbollsproffsen. En stjärna skadas en måndag, opereras på tisdag och spelar igen två veckor senare. Där finns inga vårdköer, bara ”ett allmänt godkänt undantag från alla demokratiska grundbultar”. Denna ”tysta konsensus” gäller också mordet av statsministern och a-lagaren liksom många andra orättvisor som dagligen passerar revy framför våra ögon.

Tyvärr kan denna lista över odemokratiska ställningstaganden göras ofantligt lång. Därför har herrar Sandwall och Örn rätt. Demokratin är värd att kämpa för.

Sune Flisa
chefredaktör

Märkt , ,

4 tankar om “Floskler hindrar utvecklingen av demokratin

 1. Anonym skriver:

  Sant! Man får inte sluta försöka. Det skulle vara det allra värsta scenariot.

  Gillad av 1 person

  • degerhamn2 skriver:

   Japp. Tänk dig den hemska tanken att bo i en diktatur där du kunde hämtas till förhör och kanske fem år på vatten och bröd för din kommentar här på bloggen (jag inväntar nu besk salva från både Belarus, Rysslands och Kinas ambassader i Sverige). 😉

   Gilla

 2. Anonym skriver:

  Att man maler på om ”människors lika värde” är nog för att skyla över att vi accepterat ett synsätt där det förhåller sig tvärtom. Det samhälle vi har skapat bygger på att vi inte har samma värde. Några är värda mer. Får mer av resurser. Bättre villkor. Bättre chanser.
  För att de ”mer värda” ska kunna befinna sig där de gör, måste andra finna sig i att vara värda mindre. Det är den tysta överenskommelsen.
  Alla kan inte vara värda lika mycket, det är en omöjlighet så länge vårt samhälle fungerar som det gör. Då måste något förändras i grunden och det händer ju inte. För mycket står på spel. Jämlikhet och lika värde förutsätter att någon ger upp sitt överskjutande värde. Människan är alltid bara solidarisk inom vissa gränser. Se dig omkring.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: