Dagens Ölandsbild

En trio segelbåtar i Grönhögens hamn i dag 1 juni. Här ligger en svensk flankerad av två tyskar. Några timmar senare hade ytterligare två tyskar, en svensk och en polack angjort en brygga. Södra Öland skulle kunna utveckla hamn- och båtlivet mycket mer. Den stora hamnen i Degerhamn och den charmiga men igenvuxna hamnen i Gräsgård ligger nästan öde. Några själar med jävlaranamma skulle säkert kunna förvandla dem till magneter för utländska seglare och levande samlingspunkter för både bofasta och besökare. Till det skulle bara krävas… Ja, just det. Vad skulle krävas för att så ska kunna ske, och varför händer ingenting? Jag minns nåt landsbygdsutvecklingsmöte för några år sen då idéerna stod som belysningsstolpar i backen… Det skulle byggas kajer, det skulle ordnas regattor och hamnarna skulle fyllas med små handelsbodar och fik. Var blev ni av, ljuva drömmar?

Märkt

4 tankar om “Dagens Ölandsbild

 1. Hamnstrateg skriver:

  Kommunen som företagare vore rena katastrofen och, som sagt, i princip olagligt, Vad som krävs är att kommunen tar ledartröjan. skapar idéer, ser möjligheter. Bollplank för realistiska och verklighetsförankrade ”affärsplaner”. Hänger med entreprenören till banken, leverantörer kavlar upp ärmarna och inte bara sitter och väntar på förslag och anställer projektledare. Sen finns det alltid, i slutänandan, tmöjlighet ill offentlig/privat samordning och tom finansiering. Tänker och handlar ”utanför boxen” Som sagt ut från kommunkontoret och var drivande. Då menar jag inte ”företagsbesök” med bild på kommunens hemsida och i lokalmedia. Det finns ju folk med titlar, löner och ansvar. Halleluja.

  Gillad av 1 person

  • degerhamn2 skriver:

   Företagsbesök är det mest tragikomiska jag vet. Kommunfolk i hjälmar som säger att allt är intressant utan ett de fattar ett vitten, foton för minnesalbumet med kommunchef och företagsledare leende ikapp. Nej tack.

   Dina råd tycker jag ska antecknas på kommunkontoret. Vad gör exempelvis näringslivschefen? Är han svettig när arbetsdagen är slut eller skriver han mest under papper och visar upp sig på hemsidan? Ja, jag är taskig nu men om jag vore näringslivschef skulle jag inte vara på jobbet mer än en timme i veckan. Jag skulle vara ute i verkligheten och jobba med människor som vill nåt, fixa lån, lägga upp planer, välta undan en massa skit som står i vägen för resultat.

   Jag har haft kontakt med några andra utvecklingssnubbar och jag blir matt. Det är broschyr ett och två och tre och fyra – och sen är ditt företag okej! 😉

   Dröm är dröm och saga saga…

   Gilla

 2. Hamnstrateg skriver:

  Vill minnas att när Mörbylånga för något år sedan kraftsamlade och skapade
  nya strategier och spanade in nya eller outnyttjade resurser så var hamnutveckling
  ett prioriterat område. Här hade kommunen naturliga och dåligt utnyttjade resurser i en expansiv sektor inom besöksnäringen. Färjestadens hamn har utvecklats till en liten pärla ( i varje fall under sommaren). I charmiga Grönhögen och gamla fiskehamnen i Gräsgård ( en av få på östra sidan) kämpar ett par privata eldsjälar med små fina serveringar och hårt jobb att hålla fanan högt och ta väl hand om besökarna. Men nya tider randas (kanske) för kommunen har strategier och inte minst strateger. Bland alla kommunens strateger är jag rätt säker på att det döljer sig en HAMNSTRATEG

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Har svårt att se vem eller vilka som kan få liv i de södra hamnarna. Bäst tuffar det på i Grönhögen med både padelbanor, hamn- och ställplatser + kafé/krog. Men Degerhamn ser stendöd ut och Gräsgård är väl inte mycket livfullare, dock med populär sommaröppen fiskkrog.

   Kommunen ska bara ge entreprenörer de bästa förutsättningarna, inte leka entreprenör – ska inte göra det, får inte vara det heller. Men vad gör kommunen för att andra ska kunna blåsa liv i hamnarna? Om nu kommunen har en hamnstrateg i bakfickan, hur ska hen jobba? Var börja och med vad?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: