Fototipset: Var mäta ljuset?

Denna bild är mycket knepigare att lyckas med än man först kan tro. Ljuset på fältet är kanske sju åtta bländarsteg starkare än förgrundens skuggor. Om du bara lyfte en automatkamera och knäppte skulle fältet i bakgrunden bli ”hyfsat” exponerat. Men träden, cykeln och vägen skulle bli underexponerade.

Först: Hur vill jag ha bilden? Vill jag ha bakgrunden korrekt med förgrunden som svarta silhuetter? Enkelt. Mät mitt i det ljusa fältet och knäpp. Träd, cykel och väg blir sotsvarta, som silhuetter.

Vill du ha bilden som denna, alltså med teckning i alla partier? Då blir det knepigare. Det finns bara två lösningar, vad jag vet: Den första är att använda en mycket kraftig blixt för att lysa upp förgrunden till samma ljusnivå som bakgrunden, vilket nog inte går utan en mobil studioblixt.

Den andra har jag använt: Rawfil – och så mätte jag ljuset vid cykeln och underexponerade ett steg. Bilden blev ”ganska hopplös”, men med lite jobb blev den i det närmaste perfekt. Jag fick ljusa upp skuggpartierna en aning och dämpa ljuset i fältet och himlen. Detta går nästan bara att göra i raw.format

Ska du lyckas med ljusmässigt ”svåra” foton rekommenderar jag att plåta i .raw och skaffa ett bildbehandlingsprogram för det, exempelvis det mycket avancerade men gratis Gimp.

Märkt , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: