Rädda sillen – och Östersjön!

”Utfiskningen av sill/strömming kan få mycket allvarliga konsekvenser för kustekosystemen. Regeringen och ansvarig myndighet kan inte längre ducka för problemet.”

Så inleder en radda experter och forskare en debattsida i Svd 10 maj. Man skriver också att Havs- och vattenmyndigheten måste sluta ge dispenser för storskaligt fiske innanför trålgränsen, ibland så nära som 500 meter.

I samma tidning skriver Moderaterna 13 juni: Rädda sillen i Östersjön genom att se över trålgränserna, sluta ge dispens för större fartyg och värna det småskaliga fisket.

Enligt många är orsaken till sillens frånvaro det högeffektiva trålfisket nära kusten. Man tar urskiljningslöst upp all slags fisk, mal den till kyckling- och laxfoder. Detta rovfiske sker åtta månader om året, även utanför Öland. Regeringen gör ingenting. Landsbygdesminister Jennie Nilsson (S) menar att det saknas vetenskapliga grunder för att exempelvis flytta ut trålgränsen. Man undrar ibland om alla politiker är både döva och blinda.

Kulturorganet har talat med lokala fiskare och budskapet är detsamma: Det finns snart ingen sill på grund av rovfisket. En av dem berättar att de allt för många sälarna nu ”vittjar yrkesfiskarnas nät” i aldrig tidigare skådad omfattning. De jagar nu även plattfisk, vilket de inte tidigare gjort.

Jag ringde ansvarig vid Havs- och vattenmyndigheten om detta rovfiske. Jag har sällan talat med mer uppgiven människa. – Det är för jäkligt, men jag kan ingenting göra.

Svenskar och ölänningar – kräv omedelbart stopp på rovfisket!

Sune Flisa
tidigare storfiskare
nuvarande chefredaktör

Märkt , , , ,

2 tankar om “Rädda sillen – och Östersjön!

 1. jernis skriver:

  Samma problem och samma diskussion pågår förstås också här kring Gävle. ”Saknas vetenskapliga grunder …” – ja herrejävlar. Ibland passar det att gömma sig bakom forskningen, nota bene väl valda eller bara förmenta delar. Om det nu likväl vore sant att det saknas vetenskapliga grunder för att flytta ut trålgränsen eller förbjuda ”industrifiske” helt i Östersjön så går det att vända på kuttingen. Det finns nämligen inga som helst vetenskapliga grunder för att INTE flytta ut trålgränsen eller förbjuda ”industrifiske” helt i Östersjön. Här handlar det alltså om helt andra avvägningar; tryck inte ner forskningen i byket! Sug på den landsbygdsministern och alla andra fega politiker som bockar för kapitalstarka lobbyister.

  Gillad av 2 personer

  • degerhamn2 skriver:

   Kort: Av detta rovfiske fattar jag noll. Jag saknar ord, jag saknar förlåtande drag. Ska vi en dag stå som tölpar och säga: – Jaså, den är utdöd nu, sillen?!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: