Död eller odödlig?

Tidigare kulturministern Bengt Göransson avled 16 juni i år. Sedan dess har jag läst otaliga eftermälen om honom, i tidning efter tidning, vecka efter vecka, senast på familjesidan i dagens SvD.

Ursäkta en yngling, men denna återupprepningsfrenesi har jag aldrig tidigare uppmärksammat. Ingår den i nåt slags ny politisk strategi? Får vi framöver se nekrologer om Tage Erlander eller kanske till och med Per Albin Hansson?

Kulturorganet har tidigare skrivit om de glorifierande nekrologer i vilka alla som dött beskrivs som världens salt. Även debattören Harry Schein reagerade mot dessa drapor. Sajten Fenix berättar att Schein tyckte hela genren var full av lögnaktigt material.

”Ingen vågade skriva sanningen, menade Schein. Att skriva om den avlidnes girighet och bitterhet eller om alla hans älskarinnor var inte att tänka på utan man fick bara skriva om det positiva, och hur vi alla skulle minnas honom länge, tack vare hans fina egenskaper. Därför fick han DN att gå med på ett avtal där de lovade att inte skriva någon minnesruna över honom.”

Allan von Kompost
redaktionschef

Märkt , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: