Kasta ut politikerna ur kyrkan!

En kyrka på fallrepet backar in i den totala förvirringen… Inga banderoller i världen hjälper. Nu måste politikerna ut ur kyrkan!

”I strävan att säga vad alla andra säger tappar kyrkan bort sitt grundläggande uppdrag och blir meningslös,” skriver i dag sex medlemmar i Frimodig kyrka i ett debattinlägg i Barran. Ett av deras mål är att avpolitisera kyrkan.

Sextetten har naturligtvis rätt. Kulturorganet har tidigare skrivit om hur kyrkan utvecklas mot ett profant kaffedrickningssällskap där huvudmålet är att mötas och ha trevligt. På så sätt gräver ett trossamfund sin egen grav. I takt med att de automatiskt värvade medlemmarna i landets största företag dör och ytterst få nya tillkommer – går det sannolikt att matematiskt räkna ut när storföretaget Svenska kyrkan går i putten, trots mångmiljardstora ägor av skog, fastigheter och aktier. Och en konkurs är givetvis det enda logiska slutet för en sammanslutning som så gravt avviker från sin egen ursprungliga målsättning – att tjäna gud.

I Svenska kyrkans utveckling ser vi samma slags tendenser som i vårt största politiska parti, socialdemokraterna. Man hade från början ett klart mål. När det uppnåtts blev man som de andra partierna: Ett förvaltningsparti utan egen kurs med enda syfte att behålla makten och försöka minnas det ursprungliga. Men hjälp – vad 17 var det vi ville en gång i tiden?

Svenska kyrkan är i grund och botten en storföretagskonstruktion som genom fokusering på ekonomisk utveckling tenderar att bli som vilket annat pengastyrt företag som helst. Jesus skulle nog ha skrattat gott åt kyrkor där marknads- och åsiktsgycklare i samarbete med politiker kan göra olika slags sakrala, politiska och profana karriärer behäftade med pretentiösa titlar – mot ständigt bättre löner, större ägande och bättre pensioner tack vare en hårddriven ekonomisk profan politik.

Sune Flisa
chefredaktör

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: