Tyvärr, det är kört

FN:s klimatrapport häromdagen har slagit in som en höger i solarplexus på hela världen. Nu, om någonsin, ska allt göras för att vända på steken för att undvika ytterligare temperaturhöjningar, bränder, översvämningar, undergång. Politiker och forskare talar främst om nödvändigheten av att sluta bryta kol och pumpa upp och använda olja till fossila produkter. Fixar vi det är saken Oskar, tycks andemeningen vara.

Kulturorganet är av annan uppfattning. Vi konstaterar kort och gott: Det är kört. Orsak: Egoismen. I takt med – eventuella – neddragningar av användingen av fossila drivmedel kommer protesterna att stå som oljedimma ur gamla fabriksskorstenar. Vi bjuder på några exempel:

– Ska vi inte få köra speedway nu heller? De få liter vi gör av med gör ingen skillnad!

– Vi kineser skiter väl i vad ni kommit fram till. Vi ska vara koldioxidneutrala 2060 (fingrarna i kors).

– Men fan, jag måste väl på klippa min gräsmatta med min nya fina Husqvarna i alla fall!

– Vi i USA vill inte bli kommunister. Vi har skifferolja och den ska vi ta vara på.

– Bågen gör av med några tusen liter soppa per år… Men det är lite i jämförelse med bilen och min nya yatch, en törstig fan som gurglar i sig 900 liter i timmen. På fullgas det dubbla! Det du, grabben!

– Min veteranbil gör varken till eller från. Jag kör bara ett par hundra mil om året. Visserligen drar den fyra liter milen men vad är det i jämförelse med en långtradare!

– Ska jag inte få använda min motorsåg nu heller? Ska allt förbjudas i det här jävla landet? Nä, ut ur EU och det snabbt!

– Nä he, inga motorsågar! Och hur menar du att vi då ska hugga ner Amazonas? Med yxa? Eller ska vi gnaga av träna med tänderna? /Bolsonaro

– Jag köpte den här vattenskotern till min lille son, 41 år. Han måste väl få leka när han vill? Barn mår bra av det!

– Vi är 64 000 anställda. Ska dom börja jobba på dagis nu då? /vd BP

– Växthusgaser? Det har vår gudomlige ledare aldrig nämnt ett ord om. Alltså finns dom inte. /anonym nordkorean

– Vår årliga omsättning är 96 miljarder. Hur ska Sverige klara sig utan dom? /Preemdirektör

– Min gräsmatta är det enda roliga jag har här i livet. Ska jag inte ens få putsa kanterna med min trimmer nu heller? Vad är det för jävla kommunistland vi lever i?

– FN, ja… Vad gör dom egentligen? Här lägger vi asfaltvägar och tänker så fortsätta. Trafikverket och byggbolag kan väl för fan inte ansvara för isarna på Grönland! Vad ska vi lägga på vägarna, då? Vetemjöl!?

– Vi kanadensare vill ta vara på den skifferolja vi har. Lägg er inte i den!

– Clean cool! Det hörs ju på namnet! Kolet är rent! Det sa redan vår gud Donald Trump.

– Vi som arrangerar bilträffar med tusentals kärror vet att politikerna inte vågar säga flaskock om dom. Det skulle resultera i politiskt självmord. Vi är folkliga, vi dricker brännvin och gasar på utav helvete. Förresten: Dra åt helvete med alla jävla begränsningar!

– Här har man gått och köpt sig en moppe från 1956, mitt födelseår. Å så ska jag inte ens få köra den! Nu blir det SD!

– Racerbilstävlingar, ja… Vad ska jag säja? Visst drar dom förfärligt mycket bränsle, men… /P Bolund.

– 3 600 miljarder kronor… Det är vad vi pumpar upp för om året. Och nu ska vi sluta? Sitter du på sinnessjukhus? /anonym (olje)källa på Saudi Aramco.

– Min åkgräsklippare kostade 48 000. Den är så rolig att köra. Man kan till och med backa med den. Och tuta har den också! Aldrig att jag slutar använda den. Aldrig! Får jag förbud kör jag den på nätterna.

– Långdistanstävlingarna på havet slukar visserligen 100 000-tals liter soppa… Men havet är stort. /tävlingsledningen

– Senast jag var i Thailand var för evigheter sen, 2019. Ska jag inte få flyga dit nu heller? Var fan ska jag då ha kul nånstans? Svara!

– Vi har knappt käk för dan; alla femårsplaner har slagit fel. Får vi inte köra våra traktorer från revolutionen går vi under. /V Putin

– Nä he. Nu ska vi inte få flyga heller… Vi har gjort våra prognoser: Med dagens flotta (2013) på 17 740 flygplan, betyder det att antalet flygplan globalt kommer att ha fördubblats år 2032, till nästan 36 560 flygplan. Vad ska vi flyga dom på nu då? Byxgas? /Airbus

– Jag har bunkrat två ton grillkol för alla eventualiteters skull. Om kriget nu kommer får jag alltså inte använda det! Skandal är ordet! Ta hit den där jävla Löfven!

– Ska man inte få spela golf nu heller!? Ska banorna slås med lie? Jag har klubbor för 100 000… Jag vill bara gråta. Varför jävlas dom bara med mej? Gå på andra, vetja!

– Min racer drar bara 140 liter i timmen. Det är inte mycket för två snurror på flytetyget. Det gör ändå 60 knop. Och vad då avgaser? Dom trycks ju ner under vattnet!

– Nu har jag lagt nästan två mille på nya husbilen för att komma ut i naturen och andas frisk luft och se gröna skogar och härliga hav. Och så kommer FN och lägger sej i. Och EU. Nä, fy fan. Varför ska vi som satsar på ett sunt liv straffas?

Kulturorganet rekommenderar snara inköp av våtdräkter, gummibåtar, vadarstövlar, brandsläckare, magirusstegar, nödbloss och torrproviant.

Allan von Kompost
redaktionschef

Märkt , , , , ,

6 tankar om “Tyvärr, det är kört

 1. Mats sjöling skriver:

  Skatteverket: vad ska vi göra när alla skattemiljarder uteblir när vi inte får in skatten på fossila bränslen, höjd elskatt, kilometerskatt på elfordon eller?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, vad händer då? Vi får dra ned på allt. Häst och vagn i stället för flotta bilar, semester i Kalmar, fyra sorters livsmedel i ICA Stormarknad: potatis, sill, vatten, salt. Härliga tider, strålande tider.

   Gilla

 2. Anonym skriver:

  Spot on! Ja det är kört! I den mån världens politiker skulle göra något skulle protesterna bli stora när jobb, välstånd och personligt självförverkligande hotas av miljöåtgärder. I demokratier skulle såna politiker röstas bort och ersättas av populister i nästa val.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: