Varför bildbehandla?

I dag knäpper vi alla hej vilt med mobiltelefonens kamera. Många tycker bilderna blir bra. Och det kan så vara. Men en mänsklig drift är att göra bra bättre. Din mobilkamera ljuger som en häst travar. Med en massa inbyggda parametrar totar den ihop en bild som ska se så bra ut som möjligt. Men är den sann? Det kan bara du svara på.

Jag påstår att alla kameror ljuger – på olika sätt. Det kan därför vara lärorikt att fotografera i .RAW-format då och då för att själv försöka hitta ”den sanna bilden”. En bild i .RAW är helt obearbetad av kameran; den är så naken den kan bli. I ett bildbehandlingsprogram är det du som får klä bilden i de sanna kläderna. Ett spännande jobb. Och lärorikt.

Bilden nedan tog jag häromdagen. Jag vet inte ens varför jag tog den. Den ger ett bra utgångsläge. Bilden är ett slentrianmässigt knäpp, som i sig är ganska knäppt. Motivet är några ankare under en skylt i Skärlövs hamn. Stark eftermiddagssol lyser från höger. Hela hamnen badar i sommarstämning. Det är 23 grader varmt. Vad säger originalbilden, överst?

Jo, originalet berättar ingenting om sommar. Allt är kallt skildrat, en blå kall ton dominerar, bilden är överexponerad, sned. Totalkänslan är noll. Det kan lika gärna vara kall november som varm augusti.

Originalbilden i .RAW-format. Hade jag i stället fotograferat i .JPG hade kameran genast lagt sig i fotots utseende och trollat enligt kamerans inbyggda parametrar. Den versionen hade sannolikt blivit bättre än denna .RAW-version, men mycket svårare att bildbehandla.

Efter nödvändig beskärning har jag mättat färgerna, höjt kontrasten, minskat exponeringen och finjusterat solens värmande effekter i det rostiga järnet. Svag skärpa tillsatt, endast på ankarna. Resultatet är i mina ögon ”sant”. Så såg det ut. Och det fina i kråksången är att endast jag kan påstå detta.

Bildbehandlad version.
Märkt ,

3 tankar om “Varför bildbehandla?

  1. Tony skriver:

    Tycker inte det är så stor skillnad på bilderna! Kan det bero på mina 3D-glasögon från filmen Hajen 1983? Visst, bildbehandling är subjektiv i allra högsta grad. Men att inte ta med just denna kameras .JPG-bild av motivet som jämförelse känns väldigt fel. Förmodligen för att du inte tog en i .JPG. Så du får en chans till. Naturligtvis skall jämförelsen göras mellan din behandlade bild och en i .JPG, och inte med en bild i RAW-format. Sant eller falskt är frågan?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: