Opolitisk framtidssatsning

Apropå mitt kåseri om ”Vad rätt du tänkt, fast det var fel”…

Sommaren 2020 kom jag i slang med en svensk cyklist, Per Edliden, som med sin fru driver hotell i Österrike. Han var förvånad över hur lite vi ”tog ut” av turisterna. Senare skickade han utförlig beskrivning på hur en så kallad turistskatt fungerar i Österrike. Du läser inlägget här.

Själv har jag länge lekt med tanken på nåt liknande, men mer opolitiskt. Ungefär så här: En engångsturistskatt på låt säga 200 kronor. Den gäller ett år. Tas ut vid första besök på hotell, vandrarhem, ställplats, sjukhus, hamn eller liknande. Pengarna går inte till kommunerna, utan till en stiftelse som sköts av politiskt oberoende, kunniga personer med känsla för långsiktighet och kulturfrågor. En miljon besökare per år ger 200 000 000 kronor om året. På tio år blir det 2 000 000 000, två miljarder. Med sund placering skulle summan om tio år säkert bli tjugo miljarder – en närmast ofattbart stor summa för lilla Öland. Efter tio år skulle vem som helst får söka pengar till vad som helst ”för Ölands bästa”. Även kommunerna skulle få söka, men bara ”sunda öländska projekt” skulle ge nåt.

Många skrattar säkert åt mina tankar, men jag är övertygad om att nånting i den här stilen måste till på sikt för att styra utvecklingen rätt. Ett exempel på politikernas cyklopiska tänkande är frågan som engagerar (vissa) politiker och medier nu: Hur få bort flaskhalsen på väg 136 norr om Färjestaden. Varför? Jo, för att ännu flera ska kunna köra till Borgholm utan trafikstopp. Att flera husbilar ska rymmas i Borgholm, att flera turister ska kunna checkas in, att flera, flera, flera… Är det en hållbar vision för Ölands bästa?

Märkt ,

2 tankar om “Opolitisk framtidssatsning

 1. Eva Dillner skriver:

  Jag minns inlägget. Ännu bättre (kanske) en broavgift. Jag gillar idén att den går till stiftelse för Ölands bästa.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tyvärr tror jag en broavgift ställer till praktiska besvär. Jag jämför med broarna i Danmark… Minns också en avgiftsbelagd bro i Jämtland som orsakade folkstorm…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: