Att pinka är nödvändigt, att tänka är det inte

Tidevarv komma, tidevarv försvinna. Det insåg jag under dagens första pinkepaus på cykelleden strax söder om Gräsgård. Jag anade också att vi alla är hotade, alltid och av något. Är det inte ryssens Zapad 2021 så är det covid-19, är det inte glaciärernas kalvningar och havens utbredning så är det klimatförändringen som kräver nya metoder för att få till det viktigaste för allt liv: regn.

I öster grävs damm för enorma mängder vatten, i väster tronar återuppbyggd borg. Originalet byggdes för 1 700 år sedan, som skydd mot fiender, lycksökare och rövare.

Om 1 700 år, alltså år 3 721, grävs kanske en märklig bevattningsdamm fram ur den öländska myllan, då bevuxen med regnskog befolkad av boaormar, jättetukaner, jaguarer och en svart befolkning. Ett muséum byggs vid platsen och i det kan man lära:

”Här bodde på den tiden en enkel vit form av Homo sapiens, vars dagar gick ut på att samla vatten för att få fram skördarna av korn, vall och raps, i dag utdöda grödor med ytterst låg avkastning. Människorna här kallades kristna, de förflyttade sig med så kallade bilar, tåg och flygplan och hade aldrig varit utanför vårt solsystem. Deras intelligens bedöms som måttlig. Politiskt var de analfabeter och de tros ha utplånat varandra med de mest barbariska metoder.”

Märkt , ,

2 tankar om “Att pinka är nödvändigt, att tänka är det inte

 1. Filosofer skriver:

  När jag läser om ditt tänkvärda filosoferande under pinkpausen kommer jag osökt att
  tänka på den italienske prästen Don Camilla. Hans stora njutning att låta tanken flyga fritt när hans sakta lät sin stråle leka med det vajande gräset och njuta av de vackra reflexerna i solljuset. En lång oc härlig berättelse. Understundom dök säkert upp konspiratoriska tankar om stadens politiker som han förde ett evigt krig med. Det lär finnas en lika stor filosof och krigare på södra Öland.

  Gillad av 1 person

  • degerhamn2 skriver:

   Det var en vacker kommentar om det jag många gånger har njutit av själv: att pinka ute i det fria medan tankarna dansar, växterna bugar och tackar och en och annan fisförnäm eldlus väljer långa benet före för att undkomma de sommarvarma störtskurarna. Ibland har jag till och med hört dem skrika: – Denna förbannade klimatförändring!

   De konspiratoriska tankarna är även mina. Just nu skriver jag på ledare som publiceras under eftermiddagen, inte om en politiker men väl om en publicist – du vet en sån som många gånger bestämmer lika mycket – eller mer – än en politiker.

   Om den lokala filosofen och krigaren vill jag vid tillfälle höra mer. Jag trodde inte såna fanns.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: