Livet på södra Öland – september 2021

Du läser nu det första inlägget av den nya typen som framdeles publiceras den första i varje månad. Inlägget blir en video fylld med ord, foton och ljud av månaden som gått på södra Öland.

Men vissa längre texter som ledare och kåserier läggs ut under videon för att de lättare ska kunna läsas.

Eventuella kioskvältare publiceras så snart vi får nys om dem, exempelvis avloppsdebaclet i Albrunna som vi trots tröghet från kommunen blev först med.

Klicka på pilen i fotot nedan och se videon. Därefter kan du i lugn och ro läsa de i videon nämnda dokumenten.

Nästa inlägg publiceras 2 november, inte 1 oktober som påstås i videon.

Staffan

*****

Om den livsfarliga allén i Albrunna

”Säkerhet för trafikanter och övriga som rör sig längs vägen går före andra aspekter”
Eva Ditlevsen
Trafikverket

Ovan läser du Trafikverkets svar på mina frågor om den livsfarliga allén i Albrunna.

Länsstyrelsen vidarebefordrade mitt mejl till Trafikverket.

Mörbylånga kommun har inte svarat, bara meddelat att mitt mejl är vidarebefordrat till ”gator och mark för besvarande”. Vi har för avsikt att gå på kommunen tills den svarar, ity vi anser att den inte helt kan undgå ansvar.

*****

Mitt svar till JO angående Region Kalmar läns synpunkter

Här läser du bakgrunden i SVT Smålands version.

Mitt brev till JO, ett svar på Region Kalmar läns skrivelse till JO.

*****

Om risken för att bensinmackarna på landsbygden riskerar nedläggning på grund av strängare miljökrav. Vi tog upp problemet redan i april. Senare mejlade vi några enkla frågor till 30 slumpvis valda riksdagsledamöter – endast en svarade

Mejlet med frågor om landsbygdsmackarnas hotade framtid kan du läsa här.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) var den enda av 30 riksdagsledamöter som besvarade mitt mejl med frågor om landsbygdsmackarnas eventuella framtid. Tyvärr har Elisabeth skrivit in sina svar i mina frågor. Jag har därför rödmarkerat frågorna.

För att komma till min Youtubekanal klickar du här.

För att komma till min blogg Cykla på Öland klickar du här.

Märkt

10 tankar om “Livet på södra Öland – september 2021

 1. Eva Dillner skriver:

  Det tar ju några dagar innan man sätter sig att titta på ett längre inslag. Men bra om träden i Albrunna, och drivmedelsmackarna. Ett ämne som även Nätverk Sydöland lyft under hela våren, och kommunen redan är igång att försöka bistå ägarna. Kan tillägga att på riksnivå var det endast en SD politiker från Norrland som engagerat sig för landsbygden mackar.
  Personligen gillar jag text mer än video, men nya generationen är ju tvärtom, informerar brorsonen.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Allt är en smaksak. Vissa gillar blått, andra gult. Jag väljer att jobba vidare i video därför att det är svårt – och därför intressant. Jag måste få lära nytt, annars vissnar jag. Just nu är jag jäkligt trött på mig själv. Framdeles satsar jag mycket på videomediet; jag ska utveckla det i den takt jag lär mig och min kamerautrustning blir proffsigare. Jag vill få till många fler samtal och möten i nya format. Dessutom vill jag göra både flamsiga, roliga och stentuffa intervjuer i träffar med alla slags människor, vilket är satans så svårt. Att vara ”seriös” är lätt, liksom att vara PK och alltid strö ”rätt” ordvälling omkring sig. Att vara opponent och ifrågasättare är värre. Min förhoppning är också att få kommentar från övriga landet. Som du nog märkt är kommentarerna från lokalbefolkningen få. Vissa mejlar men det ger ingen stimulerande dialog, synlig för läsarna. Det vore intressant att läsa åsikter från värmlänningar, kirunabor, vässssjöööötar och dalmasar. Kanske hittar jag dem genom Youtube? Längre texter, kåserier och ledare lägger jag ut som text under videon, som i detta inlägg. Sist ett litet tips: Du kan titta på en kort snutt i taget. 😉

   Gilla

   • Eva Dillner skriver:

    Viktigt för den kreative att utvecklas, testa något nytt. Sannolikt finns nya följare att hitta via detta format, och vore ju roligt med fler som kommenterar. Känns enklare att se hela på Tv än snutta via mobilen.
    Ser fram emot utvecklingen och fler utsiktsvinklar

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Bloggens idé bygger på dialog. Uppstår ingen dialog bir den bara ett ”dokument”. Därför hoppas jag på Youtube även om eventuella kommentarer hamnar där och inte i bloggen. Som redan sagt… Jag har mängder av bloggidéer att leka med framöver. Det viktigaste är trots allt att JAG har kul. Rått men sant.

     Om skärmar… Jag gillar stora skärmar, inte telefonskärmar. Bild och film ska visas stort, eller helst ännu större! 😉

     Gilla

    • Eva Dillner skriver:

     Klart du ska ha kul i ditt nya skapande. Tur jag inrett tv rum med soffa att vräka sig i med så stor skärm som fick plats. Nya vanor bryter gamla mönster. Delade ditt inlägg till FB gruppen Utflyttare, de bor ju alla i mer eller mindre glesbygd. Får se om det blir napp.
     Ang mackarna jobbar riksdagen med att ta fram bidragsmöjlighet för mackarna att kunna överleva nya kraven, berättade vår landsbygdsutvecklare.

     Gillad av 1 person

    • degerhamn2 skriver:

     Tack för din delning till Utflyttare. Ska kolla den – om den är öppen.

     Låter som paradiset, vräka sig i teverum med STOR skärm.

     Skrattar åt riksdagens jobb för bidrag till mackarna. Först stiftar man lagar, sen ordnar man räddningsaktioner för att mackägarna ska överleva lagarnas effekter. Att jobba bakvänt är poppis i dag. Se bara på cykelleden. Man bygger först och frågar sen… Och då går det som det går, det vill säga inte alls…

     By the way… Nu är Öland Öland igen. Under fem mil på stålhästen såg jag fem människor i dag. Livet leker. 😉

     Gillad av 1 person

    • Eva Dillner skriver:

     Ja det är rätt skönt med eget tv rum.
     Ja politik är märklig, ofta krånglar de till det i onödan. Men vi får hoppas att de hittar en väg att rädda mackarna, det handlar om cirka 500 runtom i landet. Många i turistpopulära områden för storstadsbor, så jag är optimistisk. Inte sågar man av den gren man ger sig ut på för återhämtning.
     Visst är det skönt med lugnet och tystnaden.

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Att inte såga av den gren man sitter på är ibland enda anledning till rätt beslut. Södra Öland utan mackar är lika med ödeland att sälja ut till högstbjudande, sannolikt Cementa eller nån saudiarabisk prins. Men även det svenska kungahuset skulle kanske bjuda en hacka för fortsatt hjortjakt och prins Carl Philip kunde ha alvaret som övningsbana för rallycross. Utvecklingsmöjligheterna är enorma, eller som landsbygdsutvecklarna säger: Allt är möjligt.

     Gilla

 2. Rolf skriver:

  En ambitiös och välredigerad presentation om livet på södra Öland.
  Känner det stora och brinnande engagemanget både i stort och smått.
  Lycka till och hoppas ambitionen håller sig.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tack för omdöme. Kommande publiceringar får förhoppningsvis en allt klarare form. Ambitionen är att aldrig skriva/filma för att behaga, endast för att engagera/belysa/berätta. Inläggen blir nu ”mer Youtube än blogg” med flera Youtubetittare och eventuellt färre bloggläsare – en utveckling i tiden. Man får ta igen på gungorna vad man förlorat på karusellen. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: