Unikt geologiskt fynd i Gräsgård

Under grävningen av bevattningsbassängen i Gräsgård hittades i går en ytterst sällsynt sten, mangnetelit, med en specifik vikt över 90. Stenens volym uppskattas till 120 liter, varför den väger nästan 11 000 kilo.

I dag hölls en hastigt improviserad presskonferens vid bassängen. Där berättade geolog Johan Hasselquist från Sveriges Geologiska Underrättelser att stenen tidigare endast har hittats ett fåtal gånger bland Himalayas högsta toppar.

Mangnetelitstenen kallas ibland för ”blinksten”, då den höga denciteten framkallar ett svagt blinkande ljus ur stenens inre. Ibland är detta ljus så pass starkt att det kan uppfattas av det mänskliga ögat.

Mer om ”blinkstenen” får du redan i inledningen av långfilmen Livet på södra Öland, oktober som publiceras under morgondagen.

Märkt , ,

2 tankar om “Unikt geologiskt fynd i Gräsgård

 1. jernis skriver:

  Vilken sensation, ett svart hål light! Så länge ljus slipper ut är dock ingen fara å färde men imploderar stenen under sin egen gravitation kommer allt i dess närhet, inklusive Ingvar, att sugas in.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Geolog Johan Hasselquist var inne på ungefär samma tankegång vid gårdagens presskonferens. Dock menade han att risken var så liten att den knappt var värd att nämna, vilket han dock ändå gjorde. I geologiska kretsar i USA talar man faktiskt om faran, där benämnd ”Drawn into the stone theory”. Jag kan tänka mig att du som fysiker redan känner till begreppet, och som uppvuxen i Skärlöv inte räds det.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: